13.12.2018

Työssä ja kotonaTänä vuonna joulukuu on tullut edellisvuosia rauhallisemman tuntuisena, 
olen tehnyt nyt töissä pitkiä projekteja yritysasiakkaiden kanssa, jolloin työaikani ovat noudatelleet enemmän virastotyöaikoja ja vapaa-aikaa on jäänyt enemmän työn vastapainoksi. On todella hienoa päästä tekemään isoja kokonaisuuksia vaativissa historiallisissa kohteissa, joissa saan käyttää omaa ammattitaitoani monien ihmisten iloksi. 

Viime aikoina perinnerakentamisesta ja myös vanhojen talojen sisustussuunnittelusta on tuntunut olevan enemmän juttua myös julkisuudessa. Olen tänä vuonna saanut olla kertomassa vanhojen talojen sisätilasuunnittelusta  ja säästävästä korjausrakentntamisesta esimerkiksi Helsingin Sanomissa ja monissa sisustus- ja rakennusalan julkaisuissa. Usein vanhojen talojen sisustus nähdään kuitenkin edelleen melkein pelkästään pintojen ja kalusteiden värien ja kuosien suunnitteluna, vaikka ehdottomasti tärkein osa suunnittelua on rakennus- ja asumishistorian, vanhojen suomalaisten rakennustapojen ja materiaalien tuntemus.

 Rakennuksen arkkitehtuuriin, rakenteisiin, tilojen mittasuhteisiin ja olemassa oleviin pintoihin sopivien korjaustapojen ja materiaalien valinta on lähtökohta kaikelle muulle suunnittelulle. Maalisävyt ja tapettien kuosit menevät ja tulevat  perinnerakennuksessakin trendien mukaan, esimerkiksi nyt vaihdetaan 2000-luvun alun perinnesinisiä ja kovia valkoisia harmaan tai vihreän sävyisiin perinneväreihin ja vaatimattomat suomalaiset perinnetapetit saavat vaihtua tummiin ja runsaisiin englantilaisiin arts and crafts -tapetteihin.

Rakastan kuitenkin myös tarkkaa pintamateriaali- ja värisuunnittelua ja totta kai myös upeiden tapettien ja tekstiilien suunnittelu on työssäni oikein se kirsikka kakun päällä.  Onneksi saan työssäni tehdäkin paljon myös väri- ja tapettisuunnittelua, jopa niin paljon, että Pömpelissä en ole pitkään aikaa edes ehtinyt miettiä minkään paikan maalaamista.

Olen ajatellut, että oma kotini saakin olla minulle rentoutumisen ja rauhoittumisen paikka, jossa en tavoittele täydellisyyttä. Oma kotini saa olla vähän sinne päin ja pinnat saavat kulua ja ikääntyä rauhassa.  Kodin tunnelmahan tuleekin mielestäni juuri siitä, että kodissa näkyy myös eletty elämä.

Omassa kodissani minulle yksi tärkeimmistä paikoista on meidän kuisti. Koitan pitää kuistin aina suurinpiirtein järjestyksessä, vaikka koirien hihnoja ja ulkopukuja sekä tietysti myös meidän ihmisten kenkiä ja muita tarvikkeita on kuistilla isot määrät. Minulle on tärkeää, että kotiintullessa ei näy ensimmäisenä jotakin epämääräistä sotkua, vaan päinvastoin mielellään jotakin erityisen kaunista ja hyvää mieltä tuovaa. Vaikka muuten en ole mitään erityinen sisustuksen stailaaja, kuisille teen yleensä vuodenajan ja juhlapyhien mukaista koristelua. Keväällä kuistilla ovat rivissä pääsiäisiaiheiset vanhat postikortit ja iso kimppu pajunvitsoja turkoosinvärisessä ämpärissä. Nyt joulunalla kuistilla on Mailegin ihania perinteisiä joulukoristeita ja hauska pikkuinen huonekuusi, jonka sain äidiltäni.
Sisällä talossa on myös tänä vuonna tavallista enemmän jouluista sisustusta. Olen tänä vuonna ehtinyt viime vuosia enemmän fiilistelemään tulevaa joulua, ja se taitaa näkyä myös sisustuksessa :D

Kuitenkin ainoa ostos, jonka olen täksi jouluksi tehnyt, on uuden pöydän mittoihin sopiva vahankangasliina. Mietin pitkään ennen liinan tilausta onko ruotsalaistyylinen kuvio vähän liikaa joulupöytään, mutta koska pöytäliinan väritys on niin hillitty, se näyttää minusta sopivan tosi hyvin Pömpelin keittiöön. Uskon myös, että saan sille katettua myös ihan juhlavan joulupöydän valkoisilla posliiniastioilla, vanhoilla kynttilänjaloilla ja havukoristeilla.
Tänään kun otin keittiössä kuvia, oli valoa tosi vähän, toivottavasti saatte kuitenkin näistä hieman epätarkoista kuvista jotakin selvää. Halusin nimittäin laittaa tänne blogiin kuvan myös lampaantaljasta jonka kunnostin pari päivää sitten. Ostin taljan monta vuotta sitten Ikeasta ja se on ollut viimevuodet meillä auton takakontissa koirien pehmukkeena. Talja oli mennyt aika takkuiseksi ja ihan likaiseksi, mutta halusin kokeilla saisiko siitä vielä kauniin. Tuuletin taljaa ensin ulkona ja sitten leikkasin saksilla taljan karvojen pituudesta noin puolet pois, sitten taas ravistelin sitä pihalla, jolloin karvat pörhistyivät ja vuosien aikana taljan uumeniin jääneet roskat lähtivät irtoamaan. Ja nyt talja on ihan raikas, puhdas ja oikeastaan kivemman näköinen kuin alunperin pitkäkarvaisena.

P.S. Blogin kommentteihin vastaaminen on ollut minulla jo jonkinaikaa epäkunnossa, olen iloinen, että blogiin tulee paljon kommentteja ja luen ne kaikki, mutta tällä hetkellä en pysty niihin jostakin syystä vastaamaan. 

3 kommenttia:

 1. Ihastuttava väri tuossa ekan kuvan ovessa.Ja muutenkin kaunista katseltavaa kuvissasi, aitoa puuta!

  VastaaPoista
 2. Anonyymi14.12.18

  Hieno tuunaus tuolle taljalle, eipä ole itsellä tullut mieleen. Kiitos siis vinkistä! Kaunis tuo vahakangaskin; mistä sen löysit? Sopii mielestäni keittiöönne hyvin.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi14.12.18

  Hieno tuunaus tuolle taljalle, eipä ole itsellä tullut mieleen. Kiitos siis vinkistä! Kaunis tuo vahakangaskin; mistä sen löysit? Sopii mielestäni keittiöönne hyvin.

  VastaaPoista