25.12.2018

Lahjasukat ja muovittomat paketit


Täällä blogissa on syksyn mittaan seurattu ylijäämäsukkaprojektiani, tarkoituksenani oli neuloa aiemmista töistä ylijääneistä ja kierrätyskeskuksesta hankituista langoista sukulaisille joululahjasukat. Sukkapareja valmistui lopulta 12 paria, joista viimeiset aatonaattona, koska neuloin viimeisistä sukista ensin liian pitkät ja jouduin niitä hieman vielä viime hetkellä purkamaan ja neulomaan uudelleen. 
Aatonaaton iltana pääsin sitten lopulta höyryttämään sukat. Pidän siitä miten siistinnäköiset ja tasaiset sukista tulee kun ne on kunnolla höyrytetty ja kuositeltu kosteina. Käytin tällä kertaa höyryttämiseen höyrysilitysrautaa ja kosteaa aivan ohutta pellavaliinaa, olen joskus kokeillut myös kattilahöyrytystä, mutta mielestäni silitysraudalla sukista tulee skarpimman näköiset.
Aattoaamuna herätyskello herätti minut aikaisin, jotta ehdin vielä ennen muita aaton puuhia askartelemaan sukille vyötteet ja paketoimaan ne. Koetin etsiä netistä ohjetta miten sukat saisi kauniisti taiteltua vyötteen sisään, mutta ilmeisesti ne yleensä vaan taitetaan ilman mitään ihmeempiä ohjeita, ja niin lopulta tein itsekin. Olin neulonut muutamat pitkävartiset sukat, joissa oli varren lankana erityisen paksua alpakka-villasekoitelankaa, ja niiden kanssa jouduin hieman miettimään miten sukan saisi siististi vyötteeseen. 
Tänä vuonna käytin paketoinnissa muovittomia papereita, ja vaikka niihin tuleekin helpommin reikiä kuin muoviseen paperiin, paketeista tuli kuitenkin mukavan napakoita. Tällä kertaa olin ostanut oikein paperirullia kaupasta, olen usein käyttänyt paketointiin myös esimerkiksi vanhoja tapettipaloja, ja lahjapaketeista talteenotettuja kauniita käytettyjä papereita.
Koska perheessämme on kissoja, en halunnut käyttää meillä kotona avattaviin paketteihin tavallisia pakettinaruja. Kissat kun yleensä rakastavat kaikenlaisten nauhanpätkien syömistä, ja pakettinauha onkin joulunaikaan koitunut monen kissan kohtaloksi. 

Pakettinarut saa onneksi hyvin korvattua kauniilla washi-teipeillä. Ne eivät pakettia avatessa irtoa, vaan kulkeutuvat paperin mukana pois. Käytin riisipaperista tehtyjä perinteisiä japanilaisia teippejä, jotka ovat  muovisia teippejä ekologisempia. 
Pakkasin sukulaisperheisiin vietävät paketit vielä yhteen pakettinarulla, ja kirjoitin korttiin sukkien materiaalitiedot. Paketit kulkeutuivat hyvin sukulaisille tällaisinä  pakkauksina eikä muovipussia tarvittu.
Lahjasukkien neulominen tuntui koko syksyn ajan kivalta projektilta, huomasin miten sukkaparia neuloessa mielessä oli juuri se ihminen, jolle sukat olivat tulossa. 

 Lankakopassa ei kuitenkaan ole edelleenkään erityisen tyhjää, sillä täytyy tunnustaa että syksyn aikana tuli ostettua muutamakin kerä lisää sukkalankoja, jotta sain jatkettua keskenloppunutta lankaa.  Ja saattoi olla että taisin ihan muuten vaankin ostaa jonkun erityisen kauniin lankakerän.

Luulen siis, että ensivuonnakin riittää taas ylijäämälakoja joululahjasukiksi!

Lopuksi täytyy laittaa vielä kuva meidän toisesta pentukissasta, haimme tämän valkoisen pienen tytön vähän aikaa sitten Latviasta, ja toivomme että hänestäkin kasvaisi oikein hieno jalostuskissa :)


Ilosta joulunaikaa kaikille Pömpelin lukijoille!5 kommenttia:

 1. Meilläkin ekologisuus on ollut pinnalla joululahjoissamme. Tein juuri postauksen itse tehdystä pyykkipulverista:)

  VastaaPoista
 2. Ihania ajatuksella tehtyjä lahjoja!

  VastaaPoista
 3. Kauniit lahjat kauniine ajatuksineen. <3 Hyvää alkavaa uutta vuotta suosikkiblogiini!

  VastaaPoista
 4. Anonyymi5.1.19

  Ihanat nuo kuusenkoristeet! Onko tuo kissavauva minkä rotuinen? :)

  VastaaPoista
 5. Onpa ihana kissanluikero! Wau!

  VastaaPoista