11.8.2018

Mummun saappaissa: villasukkia kierrätyslangoista

 (Nyt seuraa joululahjapaljastuksia, joten jos tiedät saavasi meidän perheeltä joululahjan, kannattaa lukeminen lopettaa heti alkuunsa). Aion tänä vuonna neuloa joululahjoiksi paljon villasukkia. Mummuni oli eläessään taitava käsityöihminen ja kun hän nukkui pois, ei meillä ole kukaan lähisukulainen neulonut lahjaksi villasukkia ja lapasia. Olenkin nyt ryhtynyt paikkaamaan tätä suvun käsinneulottujen  villasukkien vajetta omilla vaatimattomilla taidoillani.

Lahjaksi on ihanaa tehdä käsinneulottua villaista, minulta näitä sukkia ja lapasia toivottu, joten tiedän että lahjat tulevat tarpeeseen. Ja samalla kun neulon sukkia huomaan miettiväni paljon lahjansaajaa, näissä lahjoissa on siis oikeastikin ajatus mukana.

 Minulle on kertynyt aiemmista projekteista aika paljon ylijäämälankoja ja lisäksi olen ostanut kierrätyskeskuksesta kertaalleen käytettyjä villalankoja joululahjasukkia varten. Koska lankavarastoni koostuu tällä hetkellä siis satunnaisista jämälangoista ja kierrätyskeskuslöydöistä, ei joululahjapaketeista ole tänä vuonna odotettavissa mitään erityisen tyylikkäitä tai väriyhdistelmiltään kovin esteettisiä sukkia.

 En ole eläessäni neulonut yhtään paria yksivärisiä sukkia, se on mielestäni ihan liian tylsää puuhaa ja nyt nautinkin neulomisesta ihan erityisesti kun joudun miettimään koko ajan miten saan kaikki toistensa kanssa riitelevät värisävyt edes joten kuten toimimaan samassa sukassa. Mitä epätoivoisempi lähtötilanne, sitä hauskempaa on neulominen! 

En myöskään suunnittele yleensä kovin tarkkaan ennen neulomisen aloitusta mitä kuvioita sukkaan tulee tai missä järjestyksessä värejä käytän, aloitan vain jollakin langalla ja erilaiset raidat syntyvät itsestään. 
Tähän mennessä ehkä pahin värihaaste on minulla juuri nyt työn alla. Teen miesten sukkaparia Sockin  monenkirjavasta raita- ja pilkkulangasta, jossa on esimerkiksi kelmeää taitettua keltaista ja vahvasti violettiin taittavaa liilaa, toisina lankoina käytän sukkiin venäläistä turkoosia 100% villalankaa ja  kierrätyskeskuksesta ostettua hernekeiton väristä tuntematonta lankaa, jota sivumennen sanottuna on ollut minulla aivan järkyttävän isot määrät ja olen joutunut miettimällä miettimään mihin kaikkialle sitä tunkisin. 
Mutta  yllätys yllätys, näistä sekalaisista langanjäämistä näyttää kuitenkin muodostuvat ihan hauskannäköiset sukat, joissa hernekeitto vuorottelee raitalangan kanssa. 
Olen kyllä oikeastikin sitä mieltä, että rumia värejä ei ole olemassa, vaan kaikille väreille on paikkansa  ja aikansa. Huomasin myös sattumalta, että vanhassa  adventtikalenteripaketissakin on hyvin samanlainen sävymaailma kuin näissä sukissa. Ja tuossa kontekstissahan paletti näyttää minusta ihan hienolta.

Oletteko te Pömpelin lukijat innokkaita käsityöihmisiä, ja onko joululahjojen neulominen jo aloitettu?


10 kommenttia:

 1. Minulla tulee tehtyä käsitöitä aika paljon ja viimeaikoina juuri neuominen on ollut pinnalla. Täällä jo vähän odotetaan syksyä ja alkavaa neulomisinnostusta, joka toivottavasti tänäkin syksynä taas ilmaantuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla meni melkoin koko kesä niin, etten paljon lankoihin koskenut, mutta heti kun vähän ilmat viileni niin innostus taas alkoi :)

   Poista
 2. Anonyymi11.8.18

  Niin hienoja väriyhdistelmiä ja ihanan lämpimiä lahjoja tulossa siellä! Vaikka itse muuten käsillätekeminen lähellä sydäntä niin kutoa en osaa kyllä yhtään.. Nyt inspiroiduin opettelemisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos <3 Rohkeasti vaan opettelemaan, itse olen opetellut neulomista Youtube-videoista :) Esim. Novitalla on selkeitä videoita perussukan neulomisen harjoitteluun :)

   Poista
 3. Meidän takka/tv-huoneessa on suuri Amerikanarkku täpötäynnä lankoja; minähän en pääse sen enempää kirppareiden jämälankapussien kuin kauppojen alelaarien ohi ostamatta taas vähän lisää lankaa. Ja koko ajan on joku kudin työn alla. Suuri juurikori on jo täysi sukkia ja lapasia, menevät jouluksi jonkun hyväntekeväisyysjärjestön käyttöön. Ja suku sekä kaverit saavat käydä valitsemassa mieleisiään myös. Riittää niitä pukinkonttiinkin. Neulominen on mun meditointia :)
  Terveisin Keekis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kuulostaa aivan ihanalta, hienoa että jaksat neuloa myös hyväntekeväisyyteen <3 Olen itse sen verran hidas neuloja että näiden muutamien sukulaisten joululahjojenkin neulominen pitää aloittaa jo hyvissä ajoin :D

   Poista
 4. Ihanaa, että jonkun muunkin ajatukset on jo joulussa. :D Kauniit värit noissa sukissa!

  -Ruut

  VastaaPoista
 5. On aloitettu ja villasukkien neulominen on minulle ihan kunniatehtävä, ei ole enää niitä neulojia muita. Toivon että jälkipolvesta löytyisi myös jatkaja jälkeeni. Käsityöt on rentouttavaa puuhaa.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että pidät läheiset villasukissa, ja tosiaan toivotaan, että nuoremmatkin innostuisivat <3

   Poista