8.5.2018

Puutarhurin pelastukset: hamppukate ja uusi teekannuOlen ollut viime aikoina hieman ongelmissa kasvimaan katteen kanssa. 
Olen käyttänyt kasvimaalla aiemmin katteena vanhaa hevostallilta saatua olkea, mutta luin tänä keväänä ettei olkikatetta suositella syötäville kasveille sen sisältämien kasvinsuojeluaineiden takia. En oikein tämän jälkeen ole osannut hyvillä mielin kasvatella perheelle syötävää olkikatteessa.

Ruohokatetta meillä ei tule lähellekkään tarpeeksi kasvatusalueiden kokoon nähden ja kukkapenkeissä käyttämäni vanha heinä taas on liian ohutta, pitkää ja kovaa asettuakseen kauniisti kasvimaan pieniin rakosiin.

Mietin jo joudunko jättämään tänä vuonna kasvimaan kokonaan ilman katetta, mutta sitten löysin tietoa suomalaisesta uudesta hamppukuitukatteesta. Ajattelin, että voisin tänä vuonna kokeilla hamppua kasvimaan katteeksi. Suomalainen hamppu on ekologista ja tutkitusti myrkytöntä, joten se sopii hyvin myös Pömpelin kasvimaalle.Sain näissä kuvissa näkyvän paalin hamppukuitukatetta kokeiluun Hemprefinen Hamppukaupasta. Paali muodostuu hamppukuitulevyistä, joita voi joko asetella paikoilleen levyinä tai sitten katelevyä voi avata irtonaisiksi tupsuiksi. Arvostan myös sitä, että paali ei ollut ympäriinsä vuorattu paksulla muovilla, vaan paali pysyy kasassa rautalangalla ja ohutta muovia oli ainoastaan paalin sivuilla.Irrottelin aluksi paalista irtonaisia kateriekaleita, jotka levitin kasvimaan aumoihin. Levitän aina katteen kasvien ympärille vasta kun ne ovat taimettuneet kunnolla, joten tässä vaiheessa kasvukautta katoin vasta penkkien välit.


Aluksi vähän epäilytti miten hamppukate pysyy maassa kun tuuli tuiversi aika kovaa Pömpelinmäellä, mutta yllättävän hyvin kate pysyi paikoillaan.


Kuitukate muodosti maahan hyvin tiiviin mattomaisen kerroksen, ja on helppo uskoa ettei siitä pääse rikkakasveja kovin helposti läpi.

Seuraavaksi levitin kuitukatetta kasvatusalueiden väleihin. Niihin käytin kokonaisia levyjä. Aika isotkin alueet peittyivät nopeasti.

Nyt seuraavaksi vuorossa onkin sitten villiintyneen mansikkamaan kattaminen. Aloitin sitä jo hieman irtonaisilla katteenpaloilla, mutta koska mansikat ovat rönsyilleet vähän mihin sattuu, joudun kattamisen kanssa samaan aikaan myös hieman raivaamaan mansikkamaata, jottei sen mene tänä kesänä ihan tukkoon mansikoista.


Mutta summa summarun, hamppukatetta on helppo levittää ja se näyttää puutarhassa kivan perinteiseltä. 

Koska olen nyt uurastanut ahkerasti puutarhassa,  on myös mukava ahkeroinnin välissä käydä sisällä levähtämässä hetki ja juomassa kupillinen hyvää teetä.

Olen kaipaillut pitkään hyvää teekannua ja sunnuntaina löysin sellaisen ihan sattumalta kirpputorilta, jossa kävin kun odottelin lasta harrastuksista. Kannu on Kupittaan saven klassikko ja värikin on Pömpeliin ihan täydellinen puuterinen roosa. 

Ostin jo viime syksynä matkoilta kauniita teekukkia, joiden keskellä on punainen apilankukka, mutta teekannun puuttumisen takia en ole ennen päässyt niitä kunnolla käyttämään. Teekukat ovat aivan ihania, ja apilankukilla maustettu vihreä tee on myös hyvää virkistystä puutarhurille.
11 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista, hamppukate kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta puutarhaan. Kaunis teekannu, minä juon teetä ja on luksusta saada sitä joskus kannuteenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kannulla tulee ihanaa haudutettua teetä. Eron kyllä huomaa kupilliseen pussiteetä, vaikka en ole itse edes kovin tarkka millaista teetä juon, lähes kaikki tee menee :)

   Poista
 2. Olipas kiva, kun tämä tuli esille. Olen miettinyt katetta (olkea), mutta en ole saanut aikaiseksi hommata mitään. Tuo voisikin olla hyvä vaihtoehto!

  Onpas söpö kannu! Minä ostin pari viikkoa sitten lasisen pienen haudutuskannun. Siitä on kiva katsella teemaisemia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin ensivaikutelma hamppukatteesta on minulla tosi positiivinen. Levitys oli nopeaa ja lopputulos näyttää tosi tiiviiltä.

   Poista
 3. Hamppukate vaikuttaa kätevältä! Osaatko arvioida kuinka ison alan yhdellä paalilla saa katettua? Minulla on puutarhassa murheena isohko pensasmaa, jota reunustavat perinteiset kukat. Maan keskiosa on mulloksella ja jotain olisi keksittävä rikkakasvien esteeksi. Aiemmin maa on katettu kuorikatteella, mutta se on jotenkin niin uudenaikaisen näköistä, etten innostu.

  Olkea olen ajatellut hyvänä vaihtoehtona ja siihen kenties päädymmekin. Luomutilalta (joita onneksi on jo tosi paljon) kun olkea hankkii, ei liene pulmaa kasvinsuojeluaineista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä en oikein osaa arvioida hamppukatteen menekkiä. Luulen, että laitoin sitä nyt aluksi vähän turhankin reilusti, kun "matosta" tulee niin tiivis, että luultavasti hyvinkin ohut kerros hamppua riittäisi. Varmaan toimisi kyllä hyvin pensaiden alla kun ei muodosta niin korkeaa kerrosta kuin muut katteet, vaan jää litteämmäksi.

   Poista
  2. Anonyymi14.5.18

   Saako tässä mainita? HempRefine (hamppu kauppa.fi) myy katetta, ja heillä tuntuu olevan paljon tietoa asiasta. Itse en ole vielä testannut, mutta tänä keväänä on tarkoitus kokeilla. Oli kiva nähdä tästä jo kokemuksia hamppukatteesta.

   Poista
  3. Hei, Tosiaan Hamppukaupassa osataan varmasti auttaa menekin arvioinnissa :)

   Poista
 4. Mitäs sitten sadonkorjuun jälkeen? Voiko tän käyttää ensi kesänä uudestaan vai täytyykö hävittää? Kuinka hyvin kompostoituu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Loviisa, Itselleni katteenvalinnassa on tosi tärkeää, että se toimiin myös maanparantajana. Hamppukate käännetään syksyllä maahan ja siellä se sitten maatuu. Hamppu lisää humuskerrosta :)

   Poista
 5. Mielenkiintoinen katekokeilu. Itse käytän luomuolkea, se on vapaata kasvinsuojelu- ja peittausaineista ja erittäin kätevä sekä edullinen. Onkohan hamppu luomuviljeltyä, eli ei keinolannoitettu ja vapaa kasvinsuojeluaineista?

  VastaaPoista