11.4.2018

Rakkaudesta arkeen


Pömpelinmäellä eletään nyt vuoden kiireisimpiä aikoja, kun meillä molemmilla vanhemmilla on paljon töitä. Myös puutarha odottaa uusia viljelyskasveja ja uusien hedelmäpuiden ja pensaiden istutusta. Aitakin on talven aikana kaatunut ja myös talo kaipaisi pientä huoltomaalausta.

Kevät on kuitenkin myös minulle lisääntyvästä valosta ja luonnon heräämisestä iloitsemisen aikaa. 
Olenkin viime aikoina paljon miettinyt sitä millaisissa rooleissa työn ja kodin askareet sekä lepo ja palautuminen ovat elämässäni. Haluaisin myös ainakin osittain irti siitä meidän kulttuuriin kuuluvasta ajattelutavasta, että työ koetaan usein rasittavaksi ja kuluttavaksi, ja taas vapaa-aika on varattu  elämästä nauttimiseen. Monessa muussa maassahan vapaa-ajan ja työajan kahtiajakoa ei samalla tavalla ole kuin meillä täällä Pohjois-Euroopassa. Jo Välimeren maissa työtä tehdään esimerkiksi perheyrityksissä käytännössä aina, ja muu elämä lomittuu vaikkapa oman kaupan tai leipomon toimintaan luontevasti. Tällöin työkulttuuri näyttää olevan myös rennompaa, aikataulut eivät välttämättä ole niin justiinsa ja keskellä toimiston tai myymälän vilskettä saatetaan istua toista tuntia nauttimassa pienistä kupeista minttuteetä.

Tällainen rennosti ottaminen näyttäytyy kyllä minulle omasta kulttuuritaustastani käsin katsottuna myös vieraalta, ja tehottomaltakin. Pidän siitä, että asiat hoituvat nopeasti ja sovituista asioista pidetään myös työelämässä kiinni. 

Mietinkin nyt sitä miten yhdistäisin omassa elämässäni toisaalta länsimaiset työteon arvoni, eli tehokkuuden ja luotettavuuden siihen, että arki ja vapaa-aika olisivat minulle yhtä mieluisia enkä kuormittuisi kovin paljoa työnteosta. 


Ajattelen, että tällä hetkellä olen elämäni jonkinlaisessa lakipisteessä ja nyt on hyvä aika tehdä valintoja ja muodostaa rutiineja tuleviksi vuosiksi. Nyt talon pitkä rakennusprosessi on valmis, olemme perheenä asettuneet tänne kylälle ja yritykselläni on nyt jo kalenterissa riittävästi töitä  yli vuodeksi. Kotieläinmäärämme on myös täynnä, kaksi koiraa ja kissa on meille sopiva eläinmäärä. (Paitsi, että kesäkanat ovat edelleen haaveissa.) Nyt siis elämä ei ole enää jatkuvassa muutoksessa, vaan on aikaa pysähtyä katsomaan mitä kaikkea minulla on elämässäni ja mitä vielä kaipaan lisää ja mistä voin päästää irti.

Nyt ajatuksissani korostuvat juuri näistä saavutetuista asioista nauttiminen: Todella mielenkiintoisesta työstäni, joka on parempaa mitä olisin koskaan osannut edes unelmoida. Talosta, jossa on hyvä elää arkea. Puutarhasta, jonka kasvua saan seurata. Perheestäni, eläimistä ja ihanista ystävistäni, joista moni on myös työkavereitani. 

Asioita, joista olen päästämässä irti ovat  esimerkiksi jokaisen asian tekeminen henkilökohtaisesti ja työajan tuhlaaminen työn kannalta ei niin tärkeisiin asioihin. Olen esimerkiksi vähentänyt todella paljon käyntejä tavarantoimittajien luona, kun alan ihmiset ja tuotteet ovat jo tuttuja, saan paljon aikaa vieneet tapaamiset nykyään korvattua lähes aina sähköpostilla tai soittamalla. 

Olen myös opetellut pitämään paremmin kiinni levosta ja palautumisajasta. Pyrin lopettamaan varsinaisen työnteon neljän aikoihin iltapäivällä silloin kun mitään akuutteja toimenpiteitä vaativaa tekemistä ei ole. Varaan myös nykyisin kalenterista vapaata arkipäiville silloin kun teen viikonloppuisin töitä. Olen huomannut, että maanantait alkavat minulla aurinkoisesti ja olen täynnä inspiraatiota, kun olen saanut tarpeeksi palautumisaikaa ja lepoa.

Mieli ja aivot rasittuvat tässä työssä enemmän kuin silloin kun tein enemmän teoreettista ja jäsenneltyä työtä. Suunnittelutyössä yhdistyvät luovuus ja tarkkuus, ja olen huomannut sen olevan yhdistelmä, joka vaatii minulla arjen keskellä vastapainoksi pitkiä päiväunia, rauhallista sukkien neulomista ja hiljaisia kävelylenkkejä metsässä koirien kanssa.
Aiemmin olen myös jättänyt kaikenlaisen itsestäni huolehtimisen aikalailla taka-alalle, en ole käynyt juuri lääkärillä vaikka tarvetta olisi ollutkin, saati sitten hierojalla tai kampaajalla. Nyt olen ajatellut, että huolehdin myös siitä, että koko kehoni voi hyvin. 

Kampaajalle en ole edelleenkään mennyt, mutta olen löytänyt hyvän kiinalaisen lääketieteen vastaanoton, jossa käyn pari kertaa kuussa akupunktiossa. Lisäksi olen koko kevään käyttänyt kiinalaisia yrttiuutteita, jotka ylläpitävät hyvinvointiani. Olen kokenut, että kiinalaisen lääketieteen kokonaisvaltaisuus ja luonnollisuus sopivat minulle todella hyvin. Voin lämpimästi suositella Helsingissä toimivaa Akufunkiota, jos ajattelet, että akupunktio ja  kiinalainen lääketiede voisivat sopia sinullekin.

Tälle keväälle ja tulevalle kesälle olen jo hyvissä ajoin tehnyt kalenteria, jossa on meidän koko perheen aikatauluja ja menoja. Olemme lähdössä koko perhe kesällä matkalle ja lasten kanssa menemme myös Luonto-liiton leirille heinäkuussa. Näitä reissuja odotan tosi paljon ja näiden lisäksi olen ajatellut vielä lähteä itse nyt keväällä käymään Virossa puutarhamessuilla. Olisi kiva löytää jokin helppo seuramatka, jotta voisin vaan hypätä bussiin täällä Suomessa ja kaikki muu olisi järjestetty valmiiksi.

Tätä kirjoittaessani ulkona on ihanan aurinkoista ja eilen Hyötykasviyhdistyksen Alku & Juuri -puodista ostamani siemenpussit odottelevat houkuttelevina kuistilla.
Ostin myös Alku & Juuri- kaupasta eilen uuden kirjan, Sinikka Piipon Suomen luonnon lääkekasvit. Omassa puutarhassani kasvaa jo ihan hyvä valikoima tavallisimpia lääkeyrttejä, mutta toivoisisin, että oppisin paremmin hyödyntämään myös luonnon villiyrttejä. Minulla oli kyllä jo valmiiksi muutama yrttikirja, mutta tämä kirja vaikuttaa paljon paremmin jäsennellyltä ja kirjaa voi lukea myös paloina ilman pitkää syventymistä kirjan maailmaan.
Aamulla kävin jo levittämässä pihan viimeisille hangille tulisijojen tuhkat ja nyt aloitan talon viikkosiivousta. Aurinkoisessa säässä on mukava siivota, ja järjestyksessä olevassa kodissa on myös hyvä tehdä töitä ja levätä.

Aurinkoista ja levollisia arkipäiviä myös Pömpelin lukijoille!
4 kommenttia:

 1. Voi niin samanlaisia ajatuksia ja pohdintoja täälläkin.. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että meillä on samanlainen intohimoinen ja rakastava suhde työhömme. Sillon joutuu kyllä myös miettimään tätä tasapainoa työn ja muun elämän välillä <3

   Poista
 2. Hyviä ideoita siitä miten arvoja pitäisi osata laittaa oikeaan järjestykseen.Espanjassa on päivärytmi ihan erilainen kuin meillä.Isovanhemmat hoitavat lapsenlapsia,kun vanhemmat tai ainakin isä on pitkään töissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Aikku, olen huomannut saman, meillä on korostunut ydinperheajatus, mikä myös osaltaan lisää kiirettä ja toisaalta myös vanhempien ihmisten yksinäisyyttä. Toisaalta olen ajatellut, että haluan olla itse mahdollisimman paljon arjessa meidän lasten kanssa. He ovat kuitenkin niin vähän aikaa pieniä <3

   Poista