27.4.2018

Kohopenkki nurmikolle

Esittelen nyt miten teen kohopenkit suoraan vanhan nurmikon päälle. Tämä ei ole sitten mikään oppikirjaesimerkki, mutta olen kokenut tämän tavan itselleni hyväksi ja toimivaksi.

Aluksi kun asuin vielä Vantaalla rivitalossa ja hoidin muutaman neliön pihaa, tein kohopenkit huolellisesti monesta eri kerroksesta. Nyt kun pihaa on aika paljon enemmän ja olen hieman tällainen ahkeruusrajoitteinen puutarhuri, niin teen kohopenkit niin helposti ja nopeasti kuin mahdollista. 

Sain juuri eilen ison lastin vanhaa heinää aasitallilta ja lisäksi vielä muutaman jätesäkillisen pihatossa muhinutta lantaa. Lannassa on mukana aika paljon kuivikkeena käytettävää purua, mutta se on minusta vaan hyvä asia, koska kuivike kuohkeuttaa lantaa ja sen kompostoituminen nopeutuu. 

Hevosen (ja aasin) lantahan on ihan parasta sekä hyötytarhan lannoitteeksi että maanparannukseen, joten ei sitä turhaan sanota puutarhurin ruskeaksi kullaksi :)

 Osassa meidän pihaa maan humuskerron on ihan olematon, käytimme pihaa perustaessa vain tontin omaa maata ja mullasta ei riittänyt ihan joka puolelle. Koska humuskerros on tärkeä kasvien selviytymiselle, olen nyt ensimmäiset vuodet pyrkinyt aika aktiivisesti lisäämään humusta tuomalla pihaan paljon eloperäisiä kuohkeita aineksia. En myöskään haravoi ympäröröivästä metsästä lentäviä lehtiä pois edes nurmikolta, vaan madot saavat syödä ne ja muuttaa nekin mullaksi. 

Tänä keväänä olen nyt rakentanut sekä uutta kasvimaata että kaksi uutta kukkapenkkiä. Uudet aasinkakat pääsivät nyt pihan etuosan uuteen isoon kukkapenkkiin. Penkin keskellä on muutama kesä sitten istutettu kirsikkapuu ja sen etuosassa tiehen rajautuva kitukasvuinen syreeniaidanne. Aiempina kesinä tällä alueella on kasvanut muutama pioni sekä pieniä ruusupensaita. Niiden pienet penkit tulivat nyt osaksi tätä isoa penkkiä, joten en rakentanut kohopenkkiä koko alueelle, vaan jätin jo kasvamassa oleville kasveille avointa maata.

Uuden penkin etummaisen osan olen jo aiemmin keväällä kattanut tiivillä pressulla. Tässä kohtaa maasta nousee vadelmaa ja haluan tukahduttaa ne kunnolla ennen kuin alan kasvatella samassa kohtaa kukkia. Pressu saa olla paikoillaan varmaankin syksyyn asti.Varsinaisen kohopenkin rakennuksen aloitan peittämällä nurmikon vanhoilla juuttisäkeillä. Ompelen kierrätysmateriaalista koirien makuualustoja ja vanhaa juuttikangasta jää aina jonkin verran yli kun kaikkia kankaita ei voi reikien tai pysyvien tahrojen takia käyttää.Juuttikangas on aiempina vuosina maatunut noin vuodessa, käytän kohopenkkien pohjina välillä myös sanomalehteä ja se maatuu kyllä nopeammin. Hifistelijät kastelevat nämä alimmaiset materiaalit ennen nurmikolle levitystä, mutta minä en ole sitä jaksanut tehdä. Tämän alimmaisen kerroksen tarkoituksena on estää maassa tällähetkellä olevien kasvien kasvu ja lisääntyminen. Nurmikkokin siis kuolee juuttikankaan alla ja olemassaolevat juuret ja varret kompostoituvat.

Juuttikankaan päälle levitän paksun kerroksen lantaa. Lannan kannattaa antaa vielä penkissä kompostoitua kunnolla,  jotta se ei polta kasveja. Olen käyttänyt kohopenkeissä myös paljon meidän oman kotitalouskompostorin kompostia, mutta sitä ei juuri nyt ole valmiina.


Päällimmäiseksi penkkiin tulee vielä katekerros, nyt minulla oli tosiaan käytössä vanhaa heinää. Heinän miinuspuoli ovat sen mukana tulevat siemenet, mutta koska pihani ei muutekaan ole kovin kliininen, vaan myös rikkaruohot kasvavat aika vapaasti, en koe heinänsiemeniä kovin pahana asiana.

 Olen käyttänyt kohopenkeissä katteena myös olkea ja puutarhan ruohonleikkuujätettä, mutta mieluummin jätän ruohosilpun suoraan nurmikolle osaksi nurmen luonnollista kiertokulkua.

Kohopenkkiä kannattaisi kasaamisen jälkeen vielä kastella, mutta itse en sitä tässäkään vaiheessa viitsi tehdä. Toivon vaan, että taivaalta sataisi lähiaikoina sopivasti vettä, joka tiivistäisi penkin.Sitten vaan odottellaan, että penkin osaset maatuvat, syksyllä käännän penkin ja istutan siihen ensimmäiset kasvit, ja ensi keväänä koko penkki on jo litistynyt ja muuttunut ihan tavallisen näköiseksi mullaksi. 

Sellainen huomautus vielä, että koirat kannattaa pitää kaukana sellaisesta penkistä, jossa on lantaa kompostoitumassa. Meillä ainakin molemmat koirat pitävät ruskeaa kultaa myös suurena kulinaristisena herkkuna. 


9 kommenttia:

 1. Samaan tapaan teen minäkin uusia istutusalueita, yksi iso on kasaantumassa haravointijätettä ja puutarhajätekompostia hyödyntäen. Ekologista eikä maksa paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, jos olisin kaupasta hakenut mullat ja lannoitteet tähän penkkiin, ei olisi sata euroakaan riittänyt!

   Poista
 2. Tätä tapaa ajattelin myös hyödyntää uusissa kasvilavoissa. Alle vaan paljon eloperäistä jätettä ravinteita antamaan :). Juuri levittelin kompostia kukkapenkkeihin ja myös se maistuu koirille erinomaisesti :P. Ilmeisesti sen verran on vielä jotain hajoamatonta seassa että tuoksuu vastustamattomalle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin tuo valmis kotitalouskomposti maistuu myös koirille. Laitan kanaverkkoa sellaisten penkkien päälle, johon olen juuri levittänyt kompostia, niin koirat eivät pääse ahmimaan sitä.

   Poista
 3. Tuo oli mielenkiintoista lukea,että lannoitukseen parasta hepan lanta.Täytyy kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä lämpimästi!

   Poista
 4. Mietin voisiko jmharavointijätteen laittaa perunamaalle,kun siihen on niin vähän tullut perunaa viime vuosina.Auttaiskohan yhtään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa varmasti, eloperäinen aines parantaa maata ja kasvit viihtyvät paremmin.

   Poista
 5. Minä olen niin vihreä ;) näissä puutarha asioissa vielä että tuo oli tosi mielenkiintoista lukea! Kiitos tästä ja ihanista jutuistasi!

  VastaaPoista