12.12.2017

Ajatuksia talosta


Viime yönä alkoi sataa lunta ja nyt ulkona on pehmeän hämyistä.  

Katsoin aikaisin aamulla ikkunasta kun pieni koululaiseni käveli sinisen hetken aikaan lumisen maiseman poikki iso reppu selässään.

Sitten lähdin koirien kanssa pihalle ja olin niin iloinen siitä miten kotiovesta voi lähteä ulos koirat vapaana, itsellä vaan iso villatakki päällä ja paksut lampaankarvatossut jalassa. 

Tulin ajatelleeksi miten nämä hetket ovat juuri niitä minkä takia ostimme viisi vuotta sitten tontin vieraalta paikkakunnalta, ja ryhdyimme rakentamaan taloa, jonka suunnitelmille moni talopakettimyyjä suoraan naureskeli. 

Onneksi talo on nyt valmis (paitsi ne muutamat listat.. :D ), enkä enää useinkaan näe unia siitä miten talon rakennus menee järkyttävällä tavalla pieleen. Olen alkanut luottaa siihen, että talossa kaikki toimii ja viimeistään nyt kun vertasimme talon sähkönkulusta aiempaan omakotitaloomme, voin olla tyytyväinen niihin ekologisiin valintoihin, joita talossa olemme tehneet. Vaikka talossa on yli 200 lämmitettävää neliötä ja lisäksi vielä alhaalla varastotilaa, on sähkönkulutuksemme reippaasti pienempi kuin aiemmassa 130 neliöisessä uudessa omakotitalossa, jossa asuimme silloin kuin nuorempi lapsemme ei ollut vielä syntynyt.

Piha ei vielä tuota niin paljoa satoa kuin toivoisin, mutta siinä on vaan puutarhurin nöyrryttävä luonnon edessä, vaikka kuinka kastelisi ja lannoittaisi, kasvit kasvavat omia aikojaan.

Syksyllä leikkasin ensimmäistä kertaa meidän päärynä- ja kirsikkapuita ja nyt talvella aion leikata myös omenapuut.

Olen myös katsonut pihalla valmiiksi seuraavien istutusalueiden paikkoja.

Mietinnässä on myös millaisia asukkaita piharakennuksiin tulee. Omista kanoista olen haaveillut pitkään, katsotaan toteutuuko se haave jo ensi keväänä.

Aamun toisen teekupillisen jälkeen avaan nyt työsähköpostin ja aloitan päivän työt. Olen kotona kun lapset tulevat koulusta iltapäivällä. Vaikkakin keittiönpöytä on usein niin täynnä pohjapiirustuksia, värikarttoja ja tapettimalleja että lapset eivät kunnolla mahdu syömään siinä välipalaa, koen silti joka päivä kiitollisuutta siitä, että saan asua ja tehdä töitä tässä talossa keskellä hiljaista maisemaa.

25 kommenttia:

 1. Nautinnolliselta kuulostaa! Rauhasta kumpuaa luovuus! Hyvää joulun aikaa! 💚 Tuija

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa täydelliselle ❤️ Mukavaa työpäivää ja iloista joulun aikaa ☺️

  VastaaPoista
 3. Teidän talo on kyllä varmaan historian ainoa uusi talo joka saa huokailemaan ihastuksesta. Uskon että on ihanaa nyt vain nauttia. Hei, päivitä linkki instaan sivupalkissa. Piti tehdä salapoliisityötä että oikea tili löytyi seurattavaksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Stella ja kiitos myös vinkistä, nyt pitäisi linkki taas toimia :)

   Poista
 4. You have a real dream home. I enjoy looking at your photos. I would be the happiest person in the world to live in such a house. It is nice that you still recognize how wonderful this is to live in such a house. I wish you and your family hyvää pikkujoloua. I send greetings from Estonia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Maren for your kind words. I am glad that you have found my blog. I wish you a very merry Christmas time <3

   Poista
 5. Tosiaan tämä on paras uusi talo, jonka tiedän! Olette varmaan tietyllä tavalla suunnan näyttäjinä ekologisemmasta rakentamisesta. :)

  VastaaPoista
 6. Kuulostaa juuri siltä miltä näyttääkin. <3

  Kanoja suosittelen lämpimästi, ovat kyllä niin veikeitä lemmikkejä! Blogissani on useammalta kesältä tarinoita niistä vekkuleista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina, moni muukin on kanoja suositellut ja luulen, että kanat meidän pihaan varmaan tulevat :)

   Poista
 7. Nuo ajatukset olisi voinut olla melkein suoraan mun näppäimiltä.. Lapsiperheen arki joustaa myös aivan eri tavoin, kun voi tehdä töitä kotona ja vaikuttaa omaan työaikaan.

  Meillä oli myös ennen uusi omakotitalo, huomattavasti pienempi, mutta sähkön kulutus oli tuntuvasti suurempi. Ja meillä on kuitenkin vanha hirsikehikko ja vain kaksilasiset ikkunat..

  Uskon vahvasti siihen, että uudet perinteisesti rakennetut massiivihirsitalot ovat tulevaisuuden rakentamista, ainakin jossakin määrin. Täälläpäin rakennetaan jo aika mukavasti uusia hirsitaloja ja usein vanhojen rakennuksien tyylipiirteitä noudatellen. Minusta se on kutkuttava suunta ja vaihtoehto! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakennusaikana olisi kyllä ollut paljon yksinäisempää ilman vertaistukiblogeja <3

   Poista
 8. joulurtauha asettunut jo Pömpelin mäelle!
  hienoa lukea, miten osaat arvostaa ja nauttia kaikesta siitä, mitä olet yhdessä perheesi kanssa tehnyt. toivotan Sinulle ja perheellesi rauhaisaa ja nautinnollista jopulunaikaa ja kaikkea hyvää tulevalle vuodelle!

  VastaaPoista
 9. Anonyymi26.12.17

  Hei,
  Teillä on todella kaunis koti sekä kaikenkaikkiaan rakenteellisestikin miekenkiintoinen projekti takana. Saako udella mikä on oma koulutuksesi? Teet todella mielenkiintoista työtä myös!!
  Terv. Vivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. He Vivi, Olen tehnyt rakennustutkimuksesta kandityön Helsingin yliopistossa, mutta koulutukseeni kuuluu laajasti aineellisen kulttuuriperinnön, museologian, taiteen ja arkkitehtuurin opintoja.

   Poista
 10. Anonyymi2.1.18

  Hei! Löysin blogisi vasta juuri ennen joulua ja niinpä olenkin viettänyt ”Pömpelissä” koko joululomani. Vaikka meidän vanha talomme onkin reilusti pienempi kuin teidän, olen suorastaan imenyt ideoita koko loman omaan remonttiimme. Onneksi on sinunlaisiasi ihmisiä, jotka todella jaksavat paneutua asioihin ja vielä jaksavat jakaa sen meidän lukijoiden kanssa. Odottelen täällä kahvikuppini kanssa, jotta remonttimieheni herää ja lattian asennus pääsee jatkumaan...
  Sait minusta taatusti uskollisen seuraajan. Mitä parhainta uutta vuotta sinulle ja perheellesi! Marjutti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjutti kauniista sanoistasi ja iloa talon kunnostukseen <3

   Poista
 11. Anonyymi3.1.18

  Kaunista, niin kaunista kaikki! <3
  Saanko kysyä, mistä olette ikkunat hankkineet:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Ikkunat ovat käsityötä ja ne on tehnyt puuseppä :)

   Poista
 12. Näyttää ja kuulostaa niin täydelliseltä <3

  Ihanaa alkanutta vuotta sinne teille!

  VastaaPoista