7.9.2017

Ruutulattian maalaus

Yksi suuri haaveeni Pömpeliin on ollut maalattu shakkiruutulattia. Olen pitkään miettinyt mihin tilaan sellainen sopisi meille kauniisti ja etenkin miten saisin sellaisen toteutettua kun suunnittelutyö on minulle huomattavasti luontevampaa kuin itse toteutuspuoli, varsinkin jos kyse on jostakin pitkäjänteisyyttä ja tarkkuutta vaativasta käytännön työstä :D

Onneksi satuin jokin aika sitten näkemään Facebookissa kuvia ystäväni eteisaulasta, johon oli juuri valmistunut kaunis vanhanajan maalattu ruutulattia. Lattian suunnittelijaksi ja maalaajaksi mainittiin lohjalainen Markus Ekman. 

Laitoin heti Markukselle viestiä ja tilasin häneltä samanlaisen lattian myös Pömpeliin. 

Markus paljastui heti paitsi hyvin taitavaksi, myös oikein mukavaksi kaveriksi.  Mietimme Markuksen kanssa ensin yhdessä minkäkokoiset ruudut olisivat Pömpelin eteisaulaan parhaan kokoiset ja minkälevyinen kehys sopisi tilan mittasuhteisiin parhaiten. Markus laski ruutujen ja kehyksen koon suhteessa lattian kokoon ja muotoon niin, että ruudut alkavat jokaisesta reunasta samalla lailla ja leikkaavat portaiden alkuun hienosti tasan puolikkaina. 

Seuraavaksi Markus piirsi kehyksen ja ruudukon lattiaan tarkasti mittaa ja rimoja apunakäyttäen. Kun piirros oli valmis, alkoi teippausurakka. Tarkkuutta vaativissa maalaushommissa kannattaa käyttää hyvälaatuista ja tukevaa maalarinteippilaatua, joka myös irtoaa pinnasta mahdollisimman siististi.


Meillä lattian pohjaväriksi jäi edelleen Uulan Pellava, jolla on maalattu melkein meidän kaikki lattiat. Ruutujen väriksi valitsin Uulan Kaislan, jolla on maalattu sekä Pömpelin kuisti että sisäportaat.

Valitsin lattiamaaliksi Uulan puolihimmeän puulattiamaalin,  joka tekee lattiasta hyvin mattapintaisen. Tällä maalilla kannattaa maalata melko ohuesti, jotta pinta pääsee kuivumaan hyvin. Pigmenttiä on maalissa kuitenkin paljon, joten yksi maalauskerta riitti täysin peittävään lopputulokseen.


 Pellavaöljymaalin kanssa kuivumiseen täytyy aina kiinnittää hieman huomiota. Onneksi maalauspäivä oli aurinkoinen ja ilma kuiva, joten saimme eteisaulaan hyvin tuuletusta ja auringonvaloa. Auringon UV-säteily edistää pellavaöljymaalien kuivumista, joten maalauspäivänä kannattaa pitää aina kaikki ikkunaverhot auki.

 Seuraavana aamuna lattia olikin jo kuivunut ja kaikki meidän nelijalkaiset pääsivät taas vilistämään uudella lattialla. 

Eläin- ja lapsiperheessä kannattaa kyllä nähdä hieman vaivaa maalatun lattian suojaukseen, jotta hieno pinta ei mene pilalle kun joku lähtee sille tepastelemaan liian aikaisin. Olin itse sulkenut koirat saliin ja kissat kodinhoitohuoneeseen maalauksen ajaksi ja yöksi Pömpelin isäntä sai nostella koirat lattian yli portaisiin ja yläkertaan koiraportin taakse.  Olikin siis helpotus huomata jo seuraavana aamuna, että lattia olikin jo kuiva :)

Siirsin tänään yhden Pömpelin balusteriselkäisistä rokokootuoleista aulaan ja nyt aulassa on juuri sellainen tunnelma mitä toivoinkin.


Koska meillä on melkein joka suunnasta alakerrasta ja myös yläkerran porrashuoneesta näkymä eteisaulaan ja sen läpi kuljetaan kuistilta sisään, kannatti kyllä ehdottomasti panostaa juuri tämän tilan lattiaan. Olisi tosi harmi, jos tämä Pömpelin hienoin lattia olisikin jossakin sivukomerossa, josta se ei näkyisi mihinkään.Jos olet miettinyt tällaisen lattian toteutusta tai jotakin muuta taitoa vaativaa maalaushommaa kotiisi, niin voin kyllä lämpimästi suositella Markusta. 

Markukselle voi laittaa sähköpostia: markusekmanart@gmail.com tai soittaa: 0505702670 

Ja Markuksen töihin voi tutustua myös Facebookissa: MEart19 kommenttia:

 1. Anonyymi7.9.17

  Upea tulos myös väreiltään! Olen aina rakastanut ruutulattiaa ja parissa muussa blogissa olen myös ihastellut niitä. Itse olisin jättänyt kehyksen pois portaiden edustalta ja maalannut ruudut täysikokoisiksi.

  VastaaPoista
 2. Anonyymi7.9.17

  Aivan mahtavan upea!
  t.Sanna

  VastaaPoista
 3. Tulipa lattiasta upea! Teillä on tosi kaunis eteisaula! :)

  VastaaPoista
 4. Anonyymi7.9.17

  Aivan huikean upea lattia <3

  VastaaPoista
 5. Anonyymi7.9.17

  Täydellinen!-sanna-

  VastaaPoista
 6. Hieno lattia, ja eteinen kun on kodin käyntikortti niin siellä sopii olla kaunein lattia.

  VastaaPoista
 7. Kylläpä lattiasta tuli hieno! Jännittävä nähdä miten se patinoituu käytössä.

  VastaaPoista
 8. Anonyymi8.9.17

  Kiva lattia tuli.ja ihana se tuoli ja tyynykin siinä kuvassa.minkähän hintaisia mahtavat sellaiset tuolit olla?ja mistähän niitä löytäisi?mukavaa viikonloppua kera uuden lattian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kiitoksia :) Tuollaiset rokokootyyliset tuolit ovat mielestäni noin 150-300 e

   Poista
  2. Ruutulattia teki eteisestänne entistä kauniimman ja kutsuvamman 😍

   Poista
 9. Tuo on NIIN kaunis. Ja voi miten taidokkaasti tehty, eli aivan mahtava juttu, että löysit hyvän tekijän sen toteuttamaan. Mahdat olla nyt tyytyväinen, kun pitkään mielessä siintänyt ajatus on konkretisoitunut noin hienosti!

  VastaaPoista