14.7.2017

Ryytimaa

Talon edustalla on aurinkoisessa rinteessa pieni ryytimaa, jossa kasvaa lempiyrttejäni. Yrttipenkin maaperä on hiekkaista ja läpäisevää luonnonmaata, jossa on seassa myös kivenmurikoita. Käytän yrttejä terveydenhoitoon, jolloin tärkeää on ettei yrttejä tehotuoteta, vaan, että ne saavat kasvaa hitaasti köyhässä maassa, joilloin niiden lääkinnällisistä aineista ja öljyistä tulee vahvoja.


Penkissä kasvaa muutamaa erilaista salviaa.  Hyvinvoivat salviat talon edustalla ovat olleet perinteisesti menestyvän talon merkki ja vaikka enää tuskin vieras tekee kasvien perusteella Pömpelin väen menestyksestä päätelmiä, tuntuu savia edelleen sopivalta kasvilta kaunistamaan talon edustaa.

Salvian ympärillä kasvaa myös luonnonvaraista keto-orvokkia ja apilaa. Orvokki viihtyy jostakin syystä hyvin penkissä ja olen antanut sen rauhassa kasvaa ja levitä mielensä mukaan.Tähkälaventeli viihtyy myös hyvin kuivassa ja aurinkoisessa rinteessä. Laventeli on nyt talvehtinyt muutaman talven ja puskat leviävät vuosi vuodelta isommiksi. Viime talvena tein laventelille kevyttä talvisuojausta oljella, mutta oljet pitää muistaa pöyhiä pois jo aikaisin keväällä, jotta niihin kertynyt kosteus ei tapa laventelia.

Laventeli on tehokas yrtti, mutta omia puskiani en ole vielä raaskinut paljoa hyödyntää. Joitakin kukkivia oksia olen kerännyt ja kuivattanut, mutta koetan vielä malttaa odottaa, että laventelin juuret olisivat vahvat ja kasvu voimakasta ennen kuin alan enemmän kerätä satoa.


Mäkimeirami eli oregano on jo ensimmäisestä vuodesta alkaen vallannut ryytimaalta tilaa itselleen vähän liiankin innokkaasta ja tänä kesänä olen alkanut pikkuhiljaa rajoittaa sen leviämistä. 

Mäkimeiramin seassa kasvaa myös ruohosipulia, joka sekin on levinnyt siemenistä ympäri penkkiä. Hennot uudet ruohovarret ovat kuitenkin niin pieniä, että niitä joutuu kitkiessä varomaan.


Olen jo meidän muutosta saakka yrittänyt saada ryytimaalla kasvamaan myös tarha-ajuruohoa eli timjamia, mutta sen menestyminen on ollut vähän niin ja näin. Viime talvena sain ensimmäistä kertaa timjamin selviämään talven yli ja tänä vuona se kukkiikin jo runsaana. Lisäsin kesäkuun alussa timjamia kymmenellä vaaleanpunakukkaisella pikkutaimella, ja toivotaan, että se nyt alkaisi levitä runsaana.


Lisäksi ryytipenkissä kasvaa kaiken keskellä itsestään siemenestä lähtenyt mustaviinimarja, ilmeisesti lintu on sen siihen kylvänyt. Käytän mustaviinimarjaa yrttinä, joten se sopiikin siksi ihan hyvin paikoilleen. 


Muualla puutarhassa kasvaa vielä lisää yrttejä. Minttu kasvaa omassa kivilläreunustetussa penkissään ja iisoppi ja virmajuuri omilla paikoillaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti