8.5.2017

Vanhankansan konsteja

Olen nyt näköjään oikein innostunut jakelemaan täällä blogissa kaikenlaisia vinkkejä. Tällä kertaa haluan kertoa miten Pömpelissä käytetään luonnon aineksia terveydenhoidossa.  Erityisesti koen hyväksi ja turvalliseksi kokeilla lasten vaivoihin ensin lempeämpää luonnonlääkettä, mutta toki tarvittaessa käytämme myös ihan apteekin tehokkaita nykyajan rohtoja.

Kasvatan yrttejä sekä parissa yrttipenkissä puutarhassa että ruukuissa kuistilla. Tällä hetkellä meillä kasvaa omasta takaa mustaviinimarjaa ja vadelmaa (joiden lehtiä käytetään myös lääkinnässä), erilaisia minttuja, laventelia, ruohosipulia, mäkimeiramia, muutamaa erilaista salviaa, rosmariinia ja timjamia. Lisäksi tilasin tänä keväänä Hyötykasviyhdistykseltä maahan kylvettäväksi vielä vaaleanpunakukkaista iisoppia sekä rohtovirmajuurta, joka on vanha rauhoittava lääkeyrtti.


Tässä muutama tehokkaaksi havaittu vanhankansan konsti lapsiperheessä yleisten vaivojen hoitoon:

Kamomilla Matricaria chamomilla: Rauhoittava teehauduke illalla, oksennustaudissa kamomillatee hunajalla lopettaa oksentamisen, parantaa flunssaista oloa.

Piparminttu  Mentha x piperita:  Piparminttuöljyn nuuhkiminen auttaa allergiseen nuhaan ja kurkun kutinaan. Piparminttu on myös tehokas punkinkarkoittaja, lisään kesäisin pyykkien huuhteluveteen piparminttuöljyä. Vaikka liikumme paljon saaristossa, niin koko meidän perhe on säästynyt jo useamman vuoden ilman yhtäkään punkinpuremaa.

Laventeli Lavandula angustifolia Pussi kuivattua laventelia tyynyn alla rauhottaa nukkumaan, laventeliöljy karkottaa tehokkaasti muurahaiset. Pari tippaa öljyä keittiön tasojen reunaan, niin sokerimuurahaiset muuttivat samantien pois Pömpelistä. 

Kuivatut aprikoosit Prunus Armeniaca:  Kuivatut aprikoosit ovat meillä osoittautuneet oikeaksi ihmelääkkeeksi ummetukseen, kuulemma tarvittaessa vaikutusta voisi tehostaa vielä liottamalla, mutta Pömpelinmäellä sille ei ole ollut tarvetta.

Hunaja:  Lusikallinen hunajaa helpottaa heti kurkkukipua. Käytän hunajaa myös esimerkiksi sämpylöiden leivonnassa ja joka päivä teen makeuttajana.


Kuvassa kaksi Pömpelin eniten käytettyä öljyä, piparminttu ja laventeli.

7 kommenttia:

 1. Anonyymi8.5.17

  lähtee kokeiluun☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä! Olen itse kokenut nämä vinkit tosi hyviksi!

   Poista
 2. Kiitos jälleen vinkeistä. Näitä täytyy ehdottomasti kokeilla! :)

  VastaaPoista
 3. Mistä ostat noita yrttiöljyjä? Meillä käytetään kamomillaa vatsakipuihin, varsinkin mulla itselläni on yksi sellainen tietty vatsakipu, joka lähes aina menee ohi kupillisella kamomillateetä. Tuo punkkivinkki kuulostaa kokeilemisen arvoiselta, vaikkei meillä niitä paljon olekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ostanut öljyjä vähän mistä milloinkin, mutta niiden laatu on kyllä silloin aika kirjavaa. Olen itseasiassa suunnitellut alkavani myymään myös itse öljyjä :D

   Poista
 4. Anonyymi17.5.17

  Laventeli ja piparminttu ovat minunkin lempiöljyjäni, käytän juurikin huuhteluaineen sijasta, sekä silitysveteen lisättynä. Itse tilasin juuri piparminttuöljyä iherbistä. 118ml pullo maksoi lähetyskuluineen noin 15€.

  VastaaPoista