1.5.2017

Vanhan kaapin puhdistus


  Minulta kysytään silloin tällöin vanhojen huonekalujen puhdistukseen neuvoja. Vanhoissa huonekaluissa voi olla ikävää hajua ja muutenkin edulliset mööpelilöydöt voivat olla viettäneet pitkiäkin aikoja jossakin pihavajan takana tai kylmillään olevissa piharakennuksissa. Tällöin kalusteiden pinnat ovat yleensä aika huonossa kunnossa, ja niissä voi olla paksu kerros likaa ja hometta.


Hain meille tänään vapun kunniaksi aivan ihanan vanhan puukaapin, jonka pinnassa on kaunis patina. Kaappi on alunperin löytynyt vanhasta navetesta. Kaapin sisäpinnoilla  ja pohjassa oli hieman likaa ja homepilkkuja, mikä on ihan tyypillistä hinta-laatusuhteeltaan parhaille antiikkilöydöille :)
Tässä kuvien kanssa selostettuna miten minulla on tapana puhdistaa vanhat puuhuonekalut käyttöön:

Kesäaikaan kaappi kannattaa nostaa pihalle ja nostaa pois kaikki irtoavat osat kuten vetolaatikot ja kansilevy.  Kaapin pesun aloitan puutarhaletkulla. Käytän  pesuun luontoystävällistä pesuainetta ja karkeapintaista sientä.Kaappi kannattaa kääntää nurin, koska yleensä kaikki pahimmat lahovauriot ja likakerrostumat ovat kaapin pohjassa ja takaosassa. 

Käy läpi mahdollisimman huolellisesti pienetkin rakoset ja reunat, niissä voi muhia kaikkein pahimmat hajunaiheuttajat.


Vettä ei kannata säästellä, mekaaninen kunnon pesu sisäpinnoille ja pohjaan on yleensä paras ja nopein tapa puhdistaa kaappi.

Ulkopinnoille riittää yleensä vain kevyt huuhtelu, vanhaa patinaa ei missään nimessä kannata hangata pois.

Seuraavaksi pyyhin kaapin sisäosat ja pohjan etikalla. Kannattaa käyttää ihan tavallista väkiviinaetikkaa, muta jos sitä ei löydy kotoa, voi yhtä hyvin käyttää maustettuja etikoita, mutta näistä kyllä voi jäädä kaappiin hieman aromeja :D Muuten etikka on kyllä mielestäni tehokkain tapa poistaa kaapin sisällä piileskelevät hajut.


Sitten vaan kaappi jätetään ovet auki ja nurin käännettynä kuivumaan pihalle. Homeiden pahimmat viholliset ovat nimittäin auringonvalo, kuivuus ja viileys.

Jos ulkoruokinnan jälkeen kaapin pinnat vaikuttavat edelleen jotenkin epämääräisiltä, siinä vaiheessa voi sitten kaivaa esille maalipönikän ja ryhtyä maalauspuuhiin. Kannattaa kuitenkin maalata vain sisäosat, jotta ulkopintojen patina ja vanhat värit jäävät edelleen esiin.
4 kommenttia:

 1. Olipas mielenkiintoinen postaus! Kiitos tästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että blogista on hyötyä :)

   Poista
 2. Tämä postaus tuli kyllä oikeaan aikaan. Haaveena on kesällä ehtiä laittamaan muuan huonekalu siihen kuntoon, että ne voi sisälle kantaa sitten. Rupeampa näiden neuvojen mukaan toimimaan kunhan nuo ilmat tarpeeksi lämpeää 😊

  VastaaPoista
 3. Tästä on hyötyä, kiitos :)

  VastaaPoista