26.5.2017

Perinnepiha Pömpelinmäellä
Pömpelinmäelle on nyt muutaman vuoden ajan rakennettu perinteistä pihapiiriä. Moni asia pihassa on tyypillistä länsiuusmaalaisille vanhojen talojen pihoille, mutta olen ottanut aika paljon inspiraatiota myös keskieuroopan vanhoista keittiöpuutarhoista ja puistoalueista.  Pömpelin tontti raivattiin sekametsään heti mäenlaen sivuun etelärinteeseen. Peruskallio on tontin takaosassa osin pinnassa, ja kellaria varten jouduimme louhimaan melko paljon kallioita. Tontin takaosaan jäi kuitenkin sammaleista kallioniitttyä, johon emme ole koskeneet. 

Täällä meidän seudulla vanhojen talojen pihapiireissä on oikeastaan aina paljon hedelmäpuita. Eniten kasvaa omenaa, mutta myös kirsikkaa, päärynää ja luumupuita on paljon. 

Olemme nyt sitten itsekin istuttaneet  ympäri pihaa erilaisia hedelmäpuita, joista erityinen ylpeydenkohteeni on Karjalohjan punainen - omenalajike, joka on lähtöisin yhdestä vanhasta omenapuusta Karjalohjalta. 

Hedelmäpuiden lisäksi pihassa kasvaa pihasyreeniä, jota myös löytyy täältä jokaisesta vanhasta pihasta. Olen istuttanut pihaan myös Mustialan hortensiaa, mutta sitä on vasta yksi kitukasvuinen taimi, ja toivoisin lisääväni sitä tänä kesänä vielä monella taimella.

Pensaista meillä on lisäksi pikkutaimia jasmiketta, oratuomipihlajaa, jota koetan kasvattaa puuksi, sekä lumipalloheisi.

Tontin takaosaan saa myös kasvaa pihlajaa, tervaleppää ja tuomea, eli toivon, että metsä jatkuisi tulevaisuudessa puistomaisesti meidän pihan puolelle. Hoidan luonnonpuita leikkaamalla ja poistamalla lähekkäin kasvavat taimet ja useammat rungot,  jotta vanhoista kannoista kasvavat uudet versot eivät pusikoituisi. 

Pömpelin pihassa perinteisyys tarkoittaa myös luonnonmukaisuutta niin kasvienhoidossa kuin maanparannuksessakin. Käytän katteena pääasiassa vanhaa olkea, jota haen paikalliselta hevostallilta.  Olki muhevoittaa multaan sekoittuessaan hyvin maaperää, ja on mielestäni kivannäköinen kateaine.


Lannoitteena olen käyttänyt tähän mennessä suurimmaksi osaksi kanan- ja hevosenkakkaa, mutta tänä keväänä olen käyttänyt pelkästään meidän omaa kompostia sekä ostokalkkia. 

Tänä keväänä tilasin myös kolmen suursäkin lastin luomulaatuista kasvimaamultaa, jota olemme nyt viimepäivät hikipäässä kuskanneet kottikärryllä keittiöpuutarhaan. 

Maassa meillä on tällä hetkellä vasta herneet ja puolet mansikantaimista. Näistä jo istutetuista taimista suuri osa on meidän omia rönsyjä, toivottavasti ne lähtisivät nyt hyvin kasvuun.


Herneet ovat Hyötykasviyhdistyken Alku & Juuri -verkkokaupasta tilattuja, "Karina" - silpoydinherneitä. 

Noudatan puutarhassa myös perinteistä vanhankansan viljelysaikataulua. Ja tänä vuonna kylmyys siirsi kylvöä niin pitkälle, että seuraava perinteisesti hyväksi ajatelty kylvöaika alkaa vasta nyt parin päivän päästä.

Maahan pääsyä odottavat vielä Hyötykasviyhdistyksen mangoldit, lehtisalaatit ja muutamat uudet yrtit, joille olen tehnyt ympyränmuotoisen oman penkin.

6 kommenttia:

 1. Anonyymi26.5.17

  Hei, todella kiva postaus. Voisitko suositella jotain mielestäsi hyvää kirjallisuutta koskien perinnepihaa ja kasvivalintoja? Meillä lääniä vaan ei suunnitelmaa.
  Monesti on pitänyt kysyä myös, että oletteko olleet maalämpöön tyytyväisiä? Olisi kiva kuulla kokemuksia. Itseä hirvittää korkeat aloituskustannukset, onko se sitten kuitenkaan niin edullinen käytännössä. Meillä (pakollisessa)harkinnassa huippukalliin kaukolämmön muuttaminen maalämmöksi suureen hirsitaloon.
  Kiitos jos viitsit vastata. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Kiitos kiva, että blogin jutuista on hyötyä! Ainakin Hyötykasviyhdistyksen verkkosivuilla, www.hyotykasviyhdistys.fi, on hyviä vinkkejä. Pidän myös paljon Isoäidin puutarhavuosi -kirjasta ja sekä erilaisista yrtti- ja perinnekasvioppaista.

   Olen kyllä ollut maalämpöön ihan tyytyväinen, kuitenkin jos meillä ei olisi lapsia ja talo olisi pienempi, niin olisin voinut ryhtyä ihan vaan vaikka puulämmitykseen. Nyt kuitenkin maalämpö on ollut meille paras ratkaisu.

   Poista
 2. Olki on hyvä kateaine, kaunis ja käytännöllinen. Siellä näyttää olevan mansikat ihan kohta kukassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen kun kuvasin pihaa, niin yllätyin kyllä, että mansikoissa näkyy jo kukanalkuja :)

   Poista
 3. Kiva lukea nyt näitä puutarhapostauksia, kun meilläkin on ensimmäinen kesä alkamassa, jolloin päästään kunnolla aloittelemaan puutarhan laittoa. Ihan mahtavaa kun saa jo hyödynnettyä omaa kompostimultaakin. Tuo olki on tosiaan mukavan näköinen kate!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna Skanssenilla näin paljon olkikatteen käyttöä ja innoistuin siitä tosi paljon. Olen taas ensi viikolla hakemassa uutta lastia, niin saamme loputkin istutuksista katettua.

   Poista