26.5.2017

Kartanon kylpyhuoneen suunnittelu

Sain viime syksynä kutsun suunnitella eteläsuomalaiseen historialliseen maalaiskartanoon kylpyhuoneen, wc-tilat sekä kodinhoitohuoneen. Suunnittelutyö toteutettiin 1700-luvun lopun ja1800-luvun alun tyylipiirteitä mukaillen.

 Kerron nyt hieman näiden tilojen suunnittelutyöstä.

Aloittaessani työn kartanon hirsirakenteinen päärakennus ja pihapiirin muut rakennukset olivat jo aiemmin kunnostettu  huolellisesti vanhojen tyylipiirteiden ja materiaalien mukaan ja sisustettu charmantilla ranskalaistyylisellä antiikilla, Toile de jouy -kankailla ja toinen toistaan kauniimmilla perinnetapeteilla. 

 Ainoastaan aikansaelänyt, aikoinaan moderniin tyyliin tehty kylpyhuone ja saunatila kaipasivat vielä kunnostamista kartanon päärakennuksen tyyliin sopiviksi. 

Tässä kuvassa wc ja suihkunurkkaus ennen suunnittelutyön alkua, vasemmalla pilkottaa ovi saunaan.


Aloitin suunnittelutyön sijoittamalla eri toiminnot uudelleen tilaan, vanhan saunan tilalle suunnittelin uuden isomman kylpyhuoneen. Saunan sekä vanhan kylpyhuoneen välinen seinä kaadettiin kokonaan pois. 

Asiakkaat toivoivat mahdollisuuksien mukaan luonnonvalon saamista kylpyhuoneeseen sekä wc:n puolelle. Suunnittelin  kodinhoitohuoneen ja kylpyhuoneen seinään ikkuna-aukon, johon sijoitettiin vanha ruutuikkuna. Lisäksi kylpyhuoneen ja wc:n uuteen kohtaan sijoitettu väliseinä toteutettiin lasiseinänä. Käytin kylpyhuoneessa myös valkoista laattaa, jotta luonnonvalo pääsisi mahdollisimman hyvin heijastumaan koko kylpyhuoneen tilaan.


Käydessäni ensimmäistä kertaa katsomassa vanhaa saunatilaa ihastuin sen vanhaan muuriin ja päätinkin ehdottaa vanhan mustan kamiinan sijoittamista kiukaan paikalle, jolloin muuri ja vanha kiukaan paikka saivat jäädä luontevaksi osaksi uutta kylpyhuonetta.


Suunnittelimme kaikkiin kunnostettaviin tiloihin yhtenäisen shakkiruutulattian mustalla kehyksellä. Lattia on toteutettu 10x10-kokoisilla mustilla ja valkoisilla peruslaatoilla. 

Mustavalkoisen lattian kanssa ehdotin vanhan valurauta-ammeen ulkopuolta maalattavaksi mustalla mattapintaisella maalilla. 

Uusittu wc-tila sijoittuu kylpyhuoneen ja kartanon master bedroomin väliin, ja jatkoin suunnitelmassa asiakkaiden toiveiden mukaisesti makuuhuoneen keltaista värimaailmaa wc:n puolelle. 

Asiakkaat olivat nähneet ruotsalaisessa antiikkilehdessä kauniin keltaisen tapetin ja onneksi satuin muistamaan tapetin nimen, joten sen löytäminen oli helppoa. 

Wc:n tapettimalli on Colefax Fowlerin Snow tree. 

Wc:n kalusteiden mitoitukseen piti kiinnittää erityistä huomioita, jotta kapea tila saataisiin hyvin käyttöön.Asiakkaat viimeistelivät itse uusitut tilat kauniilla antiikki- ja design-löydöillään.  Vanhaan taloon sovitettaviin täysin uusiin tiloihin onkin hyvä tuoda vanhoja persoonallisia esineitä, jotta uusiin tiloihin saadaan luonnetta ja kerroksellisuutta.


SaveSave

18 kommenttia:

 1. Vautsi, kaunista! <3

  VastaaPoista
 2. On kyllä upea!Hienoa,että tuo uuni jäi.

  VastaaPoista
 3. Todella upea, tykkään paljon! :)

  VastaaPoista
 4. Anonyymi27.5.17

  Vau !! Aivan mahtava muutos. Saako udella mistä vessan lamput on hankittu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Katon Paavo Tynell-valaisin on asiakkaiden jo aiemmin hankkima, ja samoin seinävalaisimet ovat heidän omat löytönsä, valitettavasti en tiedä mistä ne on hankittu.

   Poista
 5. Kiva juttu! Ja kaunis lopputulos, kamina pisteenä i:n päälle.

  VastaaPoista
 6. Kaunis ja tyyliin sopiva muutos. Usein vanhoissa rakennuksissa juuri modernisoitu kylpyhuone ja keittiökin poikkeavat tyylillisesti muista tiloista. Olet mestari luomaan kauneutta, käytännöllisyyttä unohtamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kauniisti kirjoitettu <3 Kiitos!

   Poista
 7. Todella ihana muutos! Olet kyllä ammattilainen. Wau.

  Sanna/ vanharakkaus blogista

  VastaaPoista
 8. Vau! Aivan upea lopputulos! :)

  VastaaPoista
 9. Upea lopputulos! Kamina ja valurauta-amme ovat ihana pari!

  VastaaPoista