7.12.2016

Talvinen viikonloppu Pärnussa

Kävin viime viikonloppuna miehen kanssa pienellä lomalla Pärnussa. Rakastan Viron vanhoja kaupunkeja ja niiden monipuolista rakennuskantaa, jossa näkyvät Viron historian vaiheet ja Euroopan ja Venäjän arkkitehtuurin tyylisuuntauksien vaikutukset. 
Talvinen Pärnu on täydellinen kaupunki rauhalliseen kahdenkeskiseen ajanviettoon, pitkiin illallisiin ja tietysti kylpylähoitoihin. 

Kävelin lauantaiaamuna kaksi ja puoli tuntia pitkin Pärnun vanhimman osan katuja. Oli ilahduttavaa huomata miten suurin osa kunnostetuista vanhoista rakennuksista oli korjattu perinteisin tavoin ja materiaalein, vielä muutama vuosi sitten Virossa näytti olevan vallalla esimerkiksi vanhojen ikkunoiden vaihto alumiini-ikkunoihin, mutta nyt näkyi selvästi, että vanhoja ikkunoita oli kunnostettu kauniisti.

Monet rakennukset olivat myös lähes alkuperäisessä ilmeessään, ja vaikka Pärnun rakennuksissa riittää edelleen kunnostamista, on kaupungin yleisilme kuitenkin mielestäni kaunis. Useat Pärnun kirkoista olivat lauantaina auki, ja niissä kannattaa käydä myös sisäpuolella ihailemassa  vanhojen mestareiden käsityön jälkeä. Minulla meni kameran linssi ulkoa sisälle kirkkosaliin astuessa niin huuruun, että tällä kertaa en saanut kirkoista sisäkuvia.Majoituimme tällä kertaa Hotelli Victoriassa, joka on ulkoa hieno, mutta sisältä nuhjuinen, en siis voi Victoriaa oikein suositella. Pärnussa on kuitenkin todella laaja ja hyvätasoinen hotellivalikoima ja valinnanvaraa löytyy moderneista vesipuistohotelleista historiallisiin kaupunkihotelleihin. 

Kuvassa Victoria-hotelli.


Yritän aina valita arkkitehtuuriltaan kiinnostavan vanhan hotellin ja yleensä Tripadvisorin arvosteluja lukemalla valinta onkin ollut onnistunut. Aina ei kuitenkaan mene ihan nappiin, mutta ei hotellin 80-lukulainen sisustus ja parhaat päivänsä nähneet pinnat mitenkään erityisesti meitä haitanneet. Olemme kuitenkin monta kertaa nukkuneet paljon huonommissakin paikoissa :)

Pärnun hiekkarannalla sijaitsevassa vanhassa kylpylärakennuksessa toimii nykyäänkin kylpylä, tosin vanhan rakennuskokonaisuuden taakse oli rakennettu moderni lisäosa. 


Vaikka oma hotellimme ei ollutkaan ihan luksustasoa, niin valitsemiamme ravintoloita voin kuitenkin kehua. 

Suokikkini matkalla oli vanhassa puutalossa sijaitseva tunnelmallinen Kohvik Supelsaksad, jossa söimme ensimmäisenä iltana ihanan illallisen.  Toisena iltana söimme 1790-luvulla rakennetun Raatihuoneen sisäpihalla sijaitsevassa pienessä Hea Maa -ravintolassa, jota voin myös lämpimästi suositella sekä historiallisen interiöörin että ruoan puolesta. 

Koska Pärnu on suosittu matkailukohde, on siellä hyvät ostosmahdollisuudet. Myös trendikkäitä sisuskauppoja oli muutamia.


 Erityismaininnan saa kuitenkin Pärnun kierrätyskeskus, joka sijaitsee aivan Pärnu-keskuksen takana, ja jossa valikoima on hyvä ja hinnat edulliset. 
Ostin kierrätyskeskuksesta matkan melkeinpä ainoa ostokset, esittelen niitä sitte samalla kun kerron teille myöhemmin talven juhlavaatteistani :)


6 kommenttia:

 1. Viro on erinomainen matkakohde, siellä ollessa on ulkomaillla vaikka kaikki tuntuu niin helpolta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kieltäkin ymmärtää jonkinverran vaikka sitä ei olisi koskaan opetellut :D

   Poista
 2. Onpa viehättävän näköistä! Minua kiinnostaisi kovasti reissata Virossa juuri esim. Pärnussa tai maan eteläosissa, mutta kaipaisin vinkkejä. Miten Pärnuun kannattaa matkustaa? Omalla autollako? Minkä verran kohtuullisen laadukkaasta (3-4 tähteä) hotelliyöstä kannattaa maksaa? Millainen hintataso ravintoloissa on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Olen mennyt Pärnuun sekä bussilla Tallinnasta että omalla autolla, molemmat ovat hyviä vaihtoehtoja. Pärnun hinnat ovat varmasti kalliimmat kesällä kuin talvella, nyt huoneet ovat noin 70-80 e/yö. Ravintoloissa hintataso näytti olevan aika vaihteleva, sanoisin että kuitenkin nyt talvella edullisempi kuin Suomessa.

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta! Täytyypä laittaa reissu suunnitteille :-)

   Poista
  3. Minäkin voin kehua :) Saimme viikon kulumaan autoillen Virossa kesällä; Pärnussa riitti pari päivää, Saarenmaalla kannattaa viettää enemmän aikaa, sitten Haapsalun kautta takaisin. Saarenmaalla yövyttiin parhaiten maatilamajoituksessa ja yllättäen juhannuksen jälkeen oli aika hiljaista turismin kannalta. Vanhanaikaisia leirintä-alueita en suosittele! Pärnussa majoituttiin suomalaisen tutun loma-asunnossa, näitäkin vaihtoehtoja varmasti löytyy. Kyllä kannattaa! Nyt kiinnostaa sitten se Viron itä-osa.

   Poista