20.10.2016

Olkikate ja iloinen pakkasaamu

Tänä aamuna kävin hakemassa koirien ja tyttären kanssa pihalta puita hellaan ja peittämässä verkolla jälkikompostointikasan (jäinen komposti on koirien herkkua). Pakkasaamu pihassa oli niin kaunis, että piti käydä sisältä hakemassa kamera. Näistä kuvista jo huomaa, että pienet hedelmäpuut ovat kasvaneet hyvin kesänaikana pituutta, eikä piha ole enää läheskään niin tyhjännäköinen kuin vielä keväällä.Tukholman perinnepuutarhoissa näin monessa kohdassa olkikatteen käyttöä. Olkikate on minusta kaunis ja sopii hyvin perinteiseen pihaan ekologisuutensa ja ulkonäkönsä puolesta. Olki myös parantaa maatuessaan meidän kovan metsänpohjan maaperää.


Ostin meidän pihaan ison peräkärryllisen vanhaa olkea lähiseudun hevostallilta. Kärryllinen tiiviisti pakattua olkea maksoin pari kymppiä, eli olki on myös varsin edullinen kate verrattuna kaupan säkeissä myytäviin katteisiin. 

Olen tehnyt pihaan nyt muutaman kasvimaanpohjan ensi kevättä varten. Uusille kasvimaille olen levittänyt olkikatteen alle myös meidän omaa kompostia. Pikkuhiljaa tämä ekologinen puutarhanhoito ja kotitarveviljely tässä edistyy :)


Ylijääneen oljen aion käyttää ruusujen talvisuojaukseen. Meillä on muuten vielä kukkasipulit istuttamatta, eli tälle syksylle on vielä jotakin hommaa pihassa jäljellä.

Tuntuu hyvältä valmistella omaa puutarhaa talviunille, ensi keväänä sitten taas työt ja kasvu jatkuvat.
8 kommenttia:

 1. Oi että, miten ihanat kuvat. Olkivinkki on oiva. Meilläkin on aikamoiset kasat vanhaa olkea navetan vintillä omasta takaa, joten esim. tähän tarkoitukseen sitä voisi siis käyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ollut ennen Tukholman reissun tullut ajatelleeksi miten hyvä kate tuo olki on, ja miten kaunis. Se on vaaleana ja luonnollisennäköisenä niin paljon kivempi kuin tummat kuorikkeet.

   Poista
 2. Minä olen myös haaveillut olkikatteesta, mutta jotenkin on tuntunut vaikealta sitä hankkia. Pitäisikin aktivoitua kyselemään :) Kanoillekin ollaan ostettu helpommin saatavana olevaa heinää pesäkoppimateriaaliksi ja kait ne sitä vähän syökin joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin ostoilmoituksen oljesta meidän kunnan fb-keskusteluryhmään ja ei mennyt aikaakaan kun hevostallin pitäjä jo vastasi, että heiltä löytyy :)

   Poista
 3. Pömpelissä on touhuttu paljon sitten viime vierailuni. Tuohon pinkopahvi päivään olisin mielelläni osallistunut! Olki on oiva kate, itse levitän olkikatteen mansikkamaalle raakilevaiheessa. Käytän olkea myös joulun aikaan pihasaunan verannalla niin kuin ennen vanhaan käytettiin jouluolkia tuvassa. Sinun kannattaisi hakea myös hevosenlantaa sieltä tallilta kasvimaalle. Meilläkin on jäykkää savimaa täällä Sarkolassa Varsinais-Suomessa, jota olen vuosikymmenten aikana parantanut hevosenlannalla (minulla on ollut kaksi omaa heppaa, joten lantaa on riittänyt omasta takaakin).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä kovasti haaveillut lantakuormasta! Hevosenlanta on ollut aina mun puutarhanhoidon kulmakivi. Mutta nyt nämä kaksi koirapoikaa ovat niin innokkaita kakansyöjiä, että en ole uskalta tuoda lantakuormaa meidän pihaan. Olen sitten korvikkeena käyttänyt kuivattuja hevosenlantarakeita, joista koirat eivät niin innostu. Mutta eihän tuo kuivarae ole läheskään niin hyvä maanparannukseen kuin kuohkea kompostoitu lanta.

   Poista
 4. Miten kaunista! Odottelen kovasti, että meilläkin olisi ensimmäinen tuollainen aamu täällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tämä syksy on ollut kaunis ja valoisa. Ja olisikin mahtavaa jos pitkää synkkää ja märkää loppusyksyä ei edes tulisi vaan tästä siirryttäisiin suoraan kuulaisiin pakkasaamuihin :)

   Poista