9.10.2016

Maalaiskeittiön säilytysideat
Olen päässyt nyt Pömpelin kaappiensiivouksessa keittiöön asti.

Keittiön skafferin ja kaappien uudelleen järjestelyssä tarvittiin aika paljon ideointia kun halusin keksiä kaikille keittiön tavaroille omat paikat. Täytyy nyt julkisesti tunnustaa, että aiemmin tapanani on ollut lähinnä heittää tavarat sattumanvaraisen kaapin ovesta sisään :D

Nyt voin kuitenkin ylpeänä esitellä oikein kuvien kanssa keittiön skafferia ja kaappeja myös sisäpuolelta. 

Keittiön järjestys ja siisteys tuntuu ihan mahtavalta. Muutaman päivän kokemuksella voin jo sanoa, että järjestyksessä olevat kaapit nopeuttavat paljon ruoanlaittoa kun kaikki tarpeellinen löytyy heti ja keittiössä on myös ilo työskennellä kun kaappien sisälläkin näkymä on esteettinen.

Toinen iso asia keittiön siivouksessa on ollut tavaroiden paikkojen keksimisen lisäksi ylimääräisen tavaran karsiminen. Laskin aika tarkkaan kuinka paljon esimerkiksi leivontaan todella tarvitsen vispilöitä ja kulhoja ja kaikki ylimääräiset saivat sitten lähteä hyväntekeväisyyteen. Kaikki vanhentuneet kuiva-aineet taas pääsivät kompostoriin muuttumaan hyväksi lannoitteeksi. 

Valitsin säilytettävät tavarat sen mukaan, kuinka tarpeellisia ne ovat ja sen perusteella kuinka paljon niistä pidän. Tietysti säilytin myös sellaiset tavarat, jotka eivät ole suosikkejani, mutta joista mies pitää. Itse en esimerkiksi juuri käytä mittoja ja mittareita ruoanlaitossa, mutta miehellä on hyvät valikoimat paistolämpömittareita ja mittakuppeja, joita hän myös käyttää ahkerasti :)

Olen kokenut aiemmin haasteena keittiön säilytysratkaisuissa sen, että kaikenlaiset nykyaikaiset muoviset ja värikkäät säilytysinnovaatiot eivät yleensä oikein sovi perinteisen maalaiskeittiön tyyliin, kun taas monet maalaistunnelmaan sopivat sinkkipurkit ja kanaverkosta tehdyt korit ovat hyvin epäkäytännöllisiä arkikäytössä ja vievät kaapeissa paljon tilaa siihen nähden kuinka vähän tavaraa niihin mahtuu.

Nyt kuitenkin kun ryhdyin ihan tosissani miettimään keittiön säilytysratkaisuja, alkoi myös ideoita löytyä. 

Pömpelin keittiön vaikeimmin sijoitettavat tavarat ovat aiemmin olleet lähinnä epäesteettisyytensä takia miehen monet iloisen kirjavat urheilujuomapullot  ja pitkin pöytätasoja pyörivät muoviset leipäpussit.

Meillä on ollut tosi kaunis rottinkinen leipälaatikko, mutta se on ollut sen verran tilava, etten ole oikein saanut sitä mahtumaan kivasti esille. Leipäpussit ovat sitten olemassaolollaan aina rumentaneet keittiön työtasoja :D

Muita vaikeasti sijoitettavia tarvekaluja ovat olleet puhelimien ylimääräiset laturit, talouspaperirullat, lasiset patenttikorkkipullot, joita käytämme vesipulloina vieraskattauksessa, ja oikeastaan kokonaisuudessaan astiat, koska kutsumme meille mielellään vieraita syömään ja silloin myös erikokoisia lautasia tarvitaan paljon.

Pyörittelin ensin mielessäni eri vaihtoehtoja tavaroiden sijoittelulle, ja aluksi tuntui epätoivoiselta saada kaikki tavara mahtumaan kauniisti järjestyksessä kaappeihin.

Aloitin uudelleenjärjestelyn etsimällä uudet sijoituspaikat meidän "juhla-astiastolle". Viinilasit nostin kahdessa laatikossa jääkaapin yläpuolella olevaan kaappiin. Kaappiin mahtui juuri sopivasti kaksi laatikkoa päällekkäin ja kaikki erilaiset viinilasimme mahtuivat laatikoihin hyvin. Nyt viinilasit on myös helppo ottaa kaapista esille, kun niitä saa nostettua isomman määrän kerralla laatikossa.

Seuraavaksi erottelin juhlakäyttöön tulevat isot lautaset ja jälkiruokakulhot arkiastioista ja nostin ne skafferiin. Näin arkikäytössä ei enää pyöri kymmeniä lautasia, vaan ainoastaan sen verran kuin todella tarvitsemme. 

Arkiastioista lähti myös iso osa kierrätykseen, meitä on kuitenkin vain nelihenkinen perhe ja lapset syövät kuitenkin arkena aina lounaan koulussa. Keittiön kaappeihin ja skafferiin laitoin kaikkiin hyllypapereiksi erilaisia tapettipaloja, niitä kun kertyy minulle työnpuolesta tosi paljon.

Lisäksi estin tavaroiden ajelehtimisen kaapeissa laittamalla kaappeihin mahdollisimman paljon pieniä laatikoita ja kaikenlaisia paperikasseja ja muita sijoittelupaikkoja, jolloin tavarat löytyvät aina samasta paikasta. 

Oli oikeastaan tosi mukavaa miettiä kaikille tavaroille kaikkein parhaimmat ja käytännöllisimmät omat paikat. 

Leipäpussien ongelmaan löysin ratkaisun Facebookin Konmari-ryhmästä, pussit vanhanaikaiseen koriin ja korin päälle keittiöliina, niinhän ne leivät on ennenvanhaankin säilytetty :)


Miehen juomapullot menivät paperikassissa keittiön alakaappiin talouspaperirullien ja pullokorin väliin. Pullokoriin mahtuvat hyvin myös termospullot, patenttikorkkipullot ja tarvittaessa myös viinipullot.


Skafferin uudesta järjestyksestä olen ehkä kaikkein iloisin. Nikkaroimme skafferiin pari hyllyä lisää, jolloin saimme koko tilan paremmin hyödynnettyä. Erikokoiset laatikot kävin ostamassa Ikeasta, niihin on nyt lajiteltu kaikki kuiva-aineet omille paikoilleen. Pienissä laatikoissa on usein tarvittavia lasten pieniä eväspähkinäpusseja, nuudeleita ynnä muuta sellaista. 


Skafferin lattialle laitoin ison vanhan pärekorin. Pärekoriin mahtuvat hyvin kaikkein isoimmat tarjoilulautaset ja kakkuvuoat, joille aiemmin on ollut vaikea löytää sopivaa paikkaa kaapeista.

Aivan skafferin yläosassa, oven yläpuolella, on vielä yksi hylly piilossa, sinne laitoin vain harvakseltaan tarvittavia ruoanlaittovälineitä. Salahyllyyn menivät piparkakkumuotit, puinen pashamuotti ja juustomuotti.

Puhelimien varalaturit, ja muuta silloin tällöin tarvittavat johdot ynnä muut sellaiset laitoin ruskeaan paperikassiin keittiön oven viereen. Siitä ne on helppo ottaa vaikka mukaan kassiin kun on lähdössä johonkin mihin tarvitsee laturia.


Kun tavaroiden järjestely oli valmis ja kaikki ylimääräinen raijattu ulos keittiöstä, yllättäen huomasin, että keittiöön oli jäänyt jopa ylimääräistä säilytystilaa. Nyt meillä on yksi tyhjä komuutti ruokapöydän vieressä, jossa on sisällä muutama tyhjä laatikko. Sinne voi sitten vaikka jouluna nostaa varastoon kynttilöitä :)

24 kommenttia:

 1. Kaunista!Järjestelemisestä ja tavaran karsimisesta tulee aina niin hyvä mieli. Minä haaveilen isosta vanhasta astiakaapista, johon saisin sijoitettua nätisti kaikki harvemmin käytettävät astiat, isot kulhot ym. Mutta tässä kodissa sellaiselle ei ole tilaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkään ei ole keittiössä isojen ikkunoiden vuoksi ehjää seinätilaa isommille irtokaapeille. Tykkäisin myös isosta vanhasta kaapista keittiössä. Onneksi meillä tuo skafferi vetää ihan kiitettävän määrän tavaraa sisäänsä :)

   Poista
 2. Näyttää kauniilta ja seesteiseltä keittiöltä. Meillä leipäpussit on piilotettu vanhaan suureen puuastiaan. Oli hauska lukea tämä postaus, kun itse pohdin samoja asioita alkukesästä tehdessäni suursiivouksen keittiökaapeille. Siivouksen jälkeen totesin, että meillähän on jopa ylimääräisiä tyhjiä keittiökaappeja. Kaappeihin sain sitten mahtumaan hyvin myös suuret kassit kierrätyskartongeille, lehdille, lasille yms.

  Kaappeihin saa muuten hurjan paljon enemmän käytännollistä tilaa, kun laittaa hyllyjä reilusti, eikä kaapit mene sekaisin kaivellessa jotakin tarpeellista pinojen pohjilta. Meilläkin on lisätty hyllyjä jälkikäteen ja vältytty näin lisäkaappien hankinnalta. Meidän kylpyhuoneen kaapit olen varmasti venyttänyt säilytyksen kannalta niin maksimiin kuin mahdollista ja kaikkien lasten vaatteet mahtuvat kuin mahtuvatkin niihin. Vieraat usein ihmettelevät, että missä teidän kaikki tavarat oikein säilytetään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen saanut viimeaikoina niin paljon inspiraatiota ja hyviä ideoita muiden siivousprojekteista, että olen nyt halunnut jakaa tätä omaa etenemistä meidän kodin kanssa täällä blogissa. Toivottavasti näistä mun ideoista olisi iloa ja inspiraatiota jollekin :)

   Minulta on täällä blogissa kysytty, että missä meidän kaikki irtotavarat on kun niitä ei näy kuvissa, luulen, että meillä on oikeastikin ehkä normaalia vähemmän tavaraa, mutta myös nämä vanhanaikaiset kiinteät kaapit ja komerot ovat kyllä tosi tilavia ja niihin menee mun mielestä paljon enemmän tavaraa kuin modernimpiin kaapistoihin.

   Poista
 3. Kaunis koti. Itsellä on vanhan talon ostettua noussut niin suuri kunnioitus näitä vanhuksia kohtaan ja ihana ihastella koteja, jossa on osattu säilyttää vanhan talon henki remontissa <3

  Pitäisi itsekkin ottaa asiakseen tuo keittiökaappien ja vähän muidenkin kaappien järjestäminen. Viimeistään sitten joulusiivot ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jansku, olen iloinen, että ajattelit meidän kodin olevan vanha talo. Meidän talo on kuitenkin vasta kaksivuotias uusi perinnetalo :)

   Poista
 4. VAU! Ihanan seesteistä! Tää kyllä inspiroi :) Sama projekti pitäisi tehdä meilläkin. Missä muuten kuivatat tölkit yms. huuhtelun jälkeen, siis kierrätykseen menevät? Meillä ne on noiden leipäpussien lisäksi rumistus (tuo korisovellus täytyy ottaa käyttöön), kun pyörivät esillä ja lapsiperheessähän maitotölkkiä yms. tulee jatkuvasti. Varsinaiset kierrätyskeräykset on eri huoneessa ja se ei ole ongelma, mutta se kuivatusaika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kierrästyskeskus kuistin isossa kaapissa, mutta tosiaan tölkit pitää kuivattaa ensin keittiössä. Piti oikein miettiä miten niiden kanssa toimin. Meillä menee tölkkejä oikeastaan aika vähän kun talossa on vain yksi maidonjuoja ja mehuja juodaan harvakseltaan. Meillä on lavuaari kaksialtainen ja laitan tölkit huuhtelun jälkeen hetkeksi nurin päin pystyyn toiseen altaaseen ja siitä sitten kierrätyslaatikkoon.

   Poista
  2. Sepä se meidän ongelma, vain yksi allas keittiössä. Sinänsä ei tarvita muuten kahta, kun on tiskikone jne. mutta tuossa valutuksessa se olisi kätevä. Laskutilaa on kuitenkin tupakeittiön isoista neliöistä huolimatta niin vähän jo tällä yhdelläkin altaalla, että toiseen ei ole "varaa". Ehkä sitten tulevaisuudessa, kun koittaa keittiöremontin aika ja todennäköisesti muutamme koko keittiön pohjan.

   Hyvin tehosi tämä sun postaus, siivosin jo yhden vetolaatikon kuiva-aineita. Sieltä lähti muutama pussi vanhentuneita jauhoja yms. (näistä keittelen kanoille puuroa) ja roskiin hiukka. Ja nyt on järjestyksessä, että jos vaikka jatkossa taas löytäisi sieltä etsimänsä :) Jotain lasipurkki tms. säilytysratkaisua varmaan vielä sitten hiottava sinne, kunhan saan vähän vielä käytettyä joitakin pussukoita pois sieltä turhan laajasta valikoimasta.

   Poista
  3. Mahtavaa kuulla, että ryhdyit jo hommiin :D

   Poista
 5. Keittiön kaapit olisi meilläkin tarkoitus käydä ensi viikolla läpi. Yllättävän paljon on sellaisia astioita joita ei edes tule käytettyä. Se on jännä miksi niitä pitää siltikin säilöä kaapissa. Nyt on niiden aika lähteä eteenpäin. Kiitos vinkeistä!
  Tästä sain meillekin paljon uusia vinkkejä kaappien siivousta varten. Ja teillä on todella kaunis skafferi. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa jos voin inspiroida aloittamaan järjestelyä, itselläni on ollut nyt koko tämän prosessin ajan tosi hyvä mieli kun koti siistiytyy ja tilaa ja ilmavuutta tulee koko ajan lisää ja lisää :)

   Poista
 6. Niin ihanan näköistä, kaunista! Tuo vikan kuvan paperipussi on muuten kiva, niitä on mullakin töissä säästössä, kun käyn kyseisessä paikassa päivittäin hakemassa jotain syömistä.
  Minäkin siivoilin keittiössä avohyllyiltä kamaa piiloon. Ihanaa viikkoa Pömpeliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä mun säiltysideat ei tosiaan ole mitään hintavia, vaan juuri tällaisia, että käytetään ilmaiseksi saatuja paperipusseja :D Mies on välillä ihmetellyt, kun otan aina talteen jos satun saamaan jostakin kivan paperikassin.

   Poista
 7. Oi kuinka kaunista! Ja lisäksi myös käytännöllisen oloista. Tässähän herää ihan into tarkistella omat keittiön kaapit ajatuksella läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että nämä kuvat inspiroivat :)

   Poista
 8. Niin kaunista <3 Kukahan meillä tulisi järjestelemään keittiön kaapit :D http://valkoinenhaave.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Taitaa olla niin, että itse siihen on emännän vaan ryhdyttävä!

   Poista
 9. Olen viime aikoina ihmetellyt miten kaaos ei koskaan nuorena ahdistanut. Johtuikohan se siitä, että kaaos oli omaa aikaansaannosta. Vai ahdistaako nyt se muiden luoma kaaos. Tai ehkä sietokyky pienenee iän myötä ja kontrollin tarve kasvaa. Hyvältä näyttää teillä joka tapauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heli,

   Sama juttu minulla, nuorena ei sotku niin haitannut, toisin kuin nykyään :D

   Poista
 10. Kaunista harmoniaa Pömpelin keittiössä! :) Samoissa tunnelmissa mennään meilläkin, kun saimme juuri keittiön kunnolla käyttöön ja astiat paikoilleen. Meillä tuo iso skafferi on hyvä piilo kaikille rumille leipäpusseille, mikroille sun muille. Ainakin tällä hetkellä minulle riittää, että keittiön yleisilme on nätti, enkä piittaa, vaikka laatikoiden ja kaappien sisältö ei olisikaan mikään esteettinen elämys. Mutta ajatuksena on kyllä, että skafferiinkin saataisiin vielä joskus ne pitsit hyllyjen reunoihin ja että se olisi sisältäkin kauniisti sistustettu, eikä tuollainen säilyketölkkien ja jauhopussien värikäs kokoelma. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kotia voi järjestellä pikkuhiljaa, meilläkin tosiaan ensimmäiset kaksi vuotta asuttiin niin, että skafferin ovea en kehdannut edes avata jos keittiössä oli joku vieraampi ihminen paikalla :D

   Poista
 11. Voi, skafferista haaveilen minäkin. Nyt meillä on kuivatavarat alahyllyillä ja säilytystilaa aika niukasti. Tavaraa on liikaa mutta jospa saisin vähennettyä. Leipomistarvikkeita ainakin voisi vähentää. Ihmeen vähällä sitä pärjää, kun keksii luovia ratkaisuja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhanajan komerot ovat kyllä ihan parhaita säilytykseen. Ja niitä on loppujenlopuksi aika helppo rakennella tyhjiin nurkkiin lisää ja lisää aina tarpeentullen :)

   Poista