3.10.2016

Kaappien ja komeroiden suursiivousSyksynmittaan olen paljon ajatellut elämääni ja elämäni tärkeysjärjestystä. Kuten jo aiemmin kirjoitin, tuntuu nyt tärkeältä keskittyä entistä enemmän kotielämään ja perheen hyvinvointiin. 

Mieheni on töidensä vuoksi paljon poissa Suomesta, yhden aikuisen arki on miehen reissujen ajan sujunut minulta jo vuosia ihan rutiinilla, mutta nyt olen huomannut, että jos otan kovin suuren määrän töitä ja suoritan opintoja samaan aikaan, arjesta tulee kovin nopeatempoista ja tuntuu, että ne asiat jotka ovat arvojärjestyksessäni ensimmäisinä jäävätkin arjen kiireiden jalkoihin.

Aion kyllä edelleenkin tehdä rakkaudella töitä ihanien asiakkaitteni ja mielenkiintoisten talonpelastusprojektien parissa (ja tosiaan tämän syksyn olen myös kahtena päivänä viikossa opiskelemassa sekä taidehistoriaa että arkkitehtiopiskelijoiden kanssa pohjoismaiden arkkitehtuurin historiaa), mutta nyt tuntuu, että olen löytämässä sopivan tasapainon työn ja kodin välille. Uutena yrittäjänä tietysti aluksi halusin ottaa vastaan kaikki mahdolliset työt, mutta nyt uskallan jo sanoa, että kalenteri on täynnä. 

Töiden vähentäminen myös antaa aikaa keskittyä syvällisemmin asiakkaitteni projekteihin. Ainoa miinus tässä yhtälössä on sitten talouspuoli, mutta ainakin nyt näyttää siltä, että pärjäämme hyvin pienellä penninvenytyksellä.

Kotona minulla on nyt riittänyt myös aikaa ja energiaa käydä läpi kaappeja ja komeroita, jotka ovat oikeastaan muutosta asti odottaneet järjestämistä. Niin kuin varmaan monella muullakin talonrakentajalla, meillä on pyörinyt kaapeissa taloustarvikkeiden lisäksi myös kaikenlaista rakennustavaraa. Lisäksi muuton aikaan oli sen verran paljon muutakin hommaa, että aikomuksistani huolimatta en saanut käytyä läpi kaikkia vanhan asunnon kaapeista löytyneitä tavaroita, vaan uuteen kotiin muutti monta turhaakin tavaraa.

Aloitin siis nyt tarpeeseen tulevan kaappien ja komeroiden suursiivouksen. En ole lukenut KonMari -kirjaa, mutta kieltämättä monet inspiroivat konmarikuvat ovat innostaneet minua aloittamaan tätä suururakkaa Pömpelissäkin. 

Koen myös, että kun olen tehnyt päätöksen muuttaa ajankäyttöäni ja keskittyä enemmän kotielämään, haluan myös tehdä konkreettisia asioita, jotka edistävät kotimme viihtyisyyttä ja toimivaa arkea. 

Ryhdyin siivoamaan kaappeja noin viikko sitten, aloitin etenemään järjestyksessä huoneesta toiseen ensin lasten vaatekaapeista ja viikon verran siivosin yläkerrassa aina suunnilleen yhden kaapin tai komeron päivässä. Kävin läpi kaikki pienemmätkin kaapit ja laatikot sekä tietysti ison ullakkokomeron. 

Teen siivousta siten, että laitan kaikki ne tavarat jotka menevät kierrätykseen yhteen kassiin ja kaikki roskat sitten lajitteluun ja roskikseen. 

Tässä kassissa kierrätykseen lähteviä pyyhkeitä ja liinavaatteita.


Olen nyt aika railakkaasti laittanut tavaraa pois, kaikki mitä ei ole pitkään aikaan käytetty tai on rumaa tai muuten vaan turhaa, on saanut lähteä.

Eilen sain sitten yläkerran valmiiksi ja siirryin alakertaan. Ensin kävin läpi porraskomeron ja eteisen kaapit, ja sen jälkeen siivouskomeron, joka olikin rakennustavaran ja työkalujen takia tähän mennessä isoin urakka. 

Liinavaatteiden ja pyyhkeiden säilytys on ollut meillä myös pienoisessa kaaoksessa. Nyt keräsin kierrätykseen ylimääräiset lakanat ja pyyhkeet, ja vaikka viikkasin pois monta pussilakanaa ja pyyhettä, jäi lopulta kaappi edelleen melkein täyteen liinavaatteita. 


Aiemmin kaikki pyyhkeet olivat samassa kaapissa, mutta nyt viikkasin käsi- ja keittiöpyyhkeet kodinhoitohuoneen uuteen jugend-kaappiin.


Näyttää vähän siltä, että keittiöpyyhkeistäkään meillä ei ole varsinaisesti puutetta :D

Nyt kun yli puolet talon tavaroista jo käyty läpi ja karsittu, on meille ilmaantunut aika paljon tyhjää säilytystilaa. On myös ollut mahtavaa löytää kaikenlaisia kadoksissa olleita tavaroita.

Tähän mennessä iloisin jälleennäkeminen on minulle ollut se kun löysin kaikkien kolmen Noa Noan villasukkieni kadoksissa olleet parit :)

Kaappien suursiivous jatkuu nyt seuraavaksi alakerran muihin huoneisiin. Ajattelin jättää keittiönkaapit viimeiseksi koska keittiön kaapeissa ja skafferissa on niin paljon järjestettävää, että se on ikäänkuin koko tämän prosessin Grande Finale :D
32 kommenttia:

 1. Oi miten uuttera oletkaan ollut, tuosta samaisesta operaatiosta vain haaveilen, meillä kun on 3 kerrosta täynnä tavaraa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli kauhea kynnys aloittaa, mutta kun aluksi ajattelin, että teen vain yhden kaapin, niin siitä se sitten lähtikin vyörymään eteenpäin. Ja tosiaan kun ottaa työn alle vaan yhden kaapin kerrallaan, niin työmäärä ei tunnu mitenkään musertavalta.

   Poista
 2. Tuosta penninvenytyksestä, näin hoitovapaalla ollessa osaa rahaa arvostaa aivan erilailla ja monesti tulee pohdittua tarvitsenko todella tätä. Aina se jääkin kauppaan. Piheys, se on tullut jäädäkseen. Toisaalta hyvä niin.
  Olen itsekin siivonnut kaappeja ja myynyt erittäin paljon tarpeetonta tavaraa sekä kaikkea kippoa/kuppia pois. Kaikenlaista sitä kaapista löytyykin. Tunne on niin mahtava kun tilaa tulee kaappeihin lisää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tässä yrittäjävuoden aikana muutenkin muuttanut ostelutapojani. En oikein enää kiertele muuten vaan kaupoissa, koska silloin vaan syntyy sellaisia tarpeita, joita todellisuudessa ei ole. Mieluummin teen ostokset nettikaupoista harkiten. Mulle sopii hyvin se, että mietin ensin mitä puuttuu ja mitä oikeasti tarvitaan ja sitten rauhassa netissä vertailen hintoja. Tosin jos ei esim. ole aiemmin ostanut jotain vaatemerkkiä, niin silloin en ole ostanut sovittamatta. Mutta esimerkiksi juuri nuo Noa Noan vaatteet, jotka istuvat hyvin minulle ja tytölle, niin niiden mitoituksen tunnen ja pystyn hyvin ostamaan netin kautta. Välillä on tietysti ihanaa käydä myös omissa lempparikaupoissa, mutta silloinkin kun miettii etukäteen ,mitä oikeasti tarvitsee, niin ostamisesta tulee pitkäksi ajaksi hyvä mieli.

   Poista
 3. Kylläpä olet ollut ahkera! Minulla on jo ollut tovin mielessä samanlainen projekti, Kon Marikin tuli luettua. Joten vaan urakka on kuuden hengen perheessä niin suuri, että olen siirtänyt ja siirtänyt sitä. Tosin, eihän kaikkea tarvitse kerralla kahlata läpi!
  On se muuten kumma, että niitä lakanoita ja pyyhkeitä kertyy... Vievät aika paljon tilaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tämä homma tuntui pitkään jo ajatuksena todella raskaalta, mutta kun otin ihan pienen osan aluksi, niin vauhtiin kun pääsi niin nyt olen oikeastaan nauttinut tästä projektista tosi paljon. Ihana fiilis kun kaapit tyhjenee ja tavaraa lähtee peräkärrykaupalla kierrätykseen.

   Poista
 4. Kaappien järjestely on kyllä erityisen terapeuttista hommaa. Loppujen lopuksi sitä pärjää hyvin vähäisellä tavaramäärällä.
  On ilo lukea, että olet saanut oman aikataulusi muokattua sopivaksi. Kukaan muu sitä ei tee, jos itse ei uskaltaudu raivaamaan tilaa itselle ja tärkeille asioille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oman elämän arvojärjestyksen toteuttaminen arjessa ei aina ole helppoa, ellei oikein ajatuksella päätä sitä ja mieti käytännön keinoja miten itselle tärkeät asiat saavat lisää tilaa elämässä.

   Poista
 5. Kuulostaa niin tutulta! Minäkään en ehtinyt tehdä kunnon karsintaa ennen muuttoa (mikä on hassua, kun muuttoa odotettiin yli kolme vuotta :D), joten täällä uudessa kodissa olen tavaroita ja vaatteita paikoilleen laittaessani sitten yrittänyt tehdä karsintaa. Kirpparille vein juuri ison kasan tavaraa ja vaatetta ja kummasti siellä taas kauppa kävikin. Meillä tuo säilytys on kyllä kunnon ongelma, kun kodinhoitohuoneessakaan ei ole vielä kaapin kaappia. Mutta se hyvä puoli tässä on, että tulee tosiaan karsittua turhaa, eikä tee mieli ostellakaan ylimääräistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan kun olin ennen muuttoa kuvitellut, että uudessa kodissa kaikki on sitten niin ihanaa ja siistiä ja kaapit viimeisen päälle järjestyksessä. Mutta totuus olikin muuton jälkeen vähän toinen :D Onneksi tätä hommaa ehtii tekemään tässä asumisen aikanakin!

   Poista
 6. Kiitos tästä postauksesta! Meidän talo on juuri valmistumassa ja muutamme nyt lokakuun lopulla. Pitääkin nyt jo aloittaa tavaroiden läpikäyminen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä oman kokemuksen perusteella aloittamaan tavaroiden läpikäynnin mahdollisimman aikaisin, en muuton aikaan ehtinyt tekemään oikeastaan mitään muuta kuin tunkemaan tavaraa muuttolaatikoihin :D

   Poista
 7. Kuulostaa niin tutulta ! Haluaisin niiin kovasti nähdä uuden Jugentkaappisi :) Varmasti ihana. Olen kaappihullu! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on jugendkaappiseinällä muun muassa johdon varassa roikkuva väliaikainen loisteputkilamppu ja muutenkin näkymä on ihan järkyttävä. Laitan kyllä heti kuvia kun kokonaisuus on sitten joskus valmis :D

   Poista
 8. Keekis4.10.16

  Oi, tähän oikein isot aplodit sinulle!
  Kodissamme on tavaraa niin valtavasti, että vitsailen välillä lasten saavan pitää vähintään kolmen päivän huutokaupan, kun meistä aika jättää :D On kaksi isoa varastoa, jokaisessa kolmessa makkarissa komerot täynnä ja vielä vaatehuone. Keittiökaappejakin kuusi metriä. Kenkiä, takkeja, paitoja, housuja, pyyhkeitä, lakanoita, peittoja, tyynyjä, ajat sitten kotoa muuttaneitten lastenkin tavaroita, astioita, joulukoristeitakin varmaan kolmen talon tarpeisiin!! Sisälläni asuu orava, joka hokee edesmenneen äitini mantraa "jos sattuis tulemaan sota". Itse sota-ajan eläneenä tiesi toki mistä puhui, mutta istuttipa samalla perillisiinsä keräys- ja säilytysvimman.
  Ajoittain kodissamme yöpyy jopa kymmenkunta henkeä, eli peittoja ja lakanoita sekä pyyhkeitä oikeastikin tarvitaan - tai noh, voishan ne tuoda kukin tullessaan omansa.

  Olen suunnitellut samanlaista operaatiota, mutta aloituksen kanssa vaan venyy. Jospa heti vuodenvaihteen jälkeen, kun jään osa-aikaeläkkeelle... tästä tuli nyt lisää vauhtia ja motivaatiota.
  Olipa hyvä postaus, kiitos <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, sinulla kyllä työnsarkaa riittää! Mutta ainakin itselleni ehdottomasti vaikein vaihe oli ennen aloitusta, mutta kun pääsin vauhtiin niin yllättävän nopeasti syntyy tulosta ja ihan kuin kodin tunnelmakin parantuisi :D

   Poista
 9. Tuo siivous on kyllä niin palkitsevaa.....hienoa,että olet löytänyt tasapainoa töiden ja kotielämän välille.Se on kyllä haastavaa...ihanaa syksyä upeaan kotiin !

  VastaaPoista
 10. Minä luin kesällä konmarin ja kyllä sain siitä virtaa samanaliseen suursiivousprojektiin, jonka olin myös päättänyt ihan muutenkin toteuttaa. Joidenkin hankalammin pois pistettävien tavaroiden kohdalla metodi toimi ja toi tarvittavaa itsevarmuutta laittaa vaan tavara roskiin tai kiertoon. On kummallista, miten paljon ihmiset säilövät juuri liinavaatteita, itse lukeuduin juuri tähän ryhmään :). Pistin puolet pois ja yksi hylly tuli tyhjäksi. Sitä ennen tilannehan oli ihan kaoottinen: oli niin paljon liinavaatteita, etteivät ne mahtuneet edes liinavaatekaappiin. Huh, en edes halua muistella tuota aikaa enää. Nyt meillä on mm. kolme keittiöpyyhettä jäljellä, heh. Kyllä niitä vähän enemmän tarvittaisiin, mutta laitoin kaikki rumat ja risat pois, joten nämä vain jäivät :). Voin kuvitella, miten hyvältä sinusta nyt tuntuu. Itse olen nyt siivonnut 10 jätesäkkiä roskikseen ja muutaman kierrätykseen ja olo on "kevyt". Aikamoinen määrä lähti!.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meiltäkin on lähtenyt jo nyt noin peräkärryllinen tavaraa ja vaatetta kierrätykseen ja useampi säkillinen roskaa. Uskomatonta, että kaapeissa on ihan pelkkää roskaa ollut noinkin paljon! Vaikka kuvittelen olevani aika siisti ja järjestelmällinen emäntä :D

   Poista
 11. Anonyymi5.10.16

  Ehditkös jo laittaa nuo kuvassa näkyvät ylimääräiset liinavaatteet kierrätykseen? Näyttävät nimittäin niin kivoilta, että olisin kiinnostunut hieromaan kauppoja niistä :-D t. Suurperheen äiti, jonka liinavaatekaapissa on jatkuvasti krooninen vajaus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti liinavaatekuorma lähti jo pari päivää sitten hyväntekeväisyyteen :)

   Poista
 12. Täällä samankaltaisia ajatuksia. Jäin juuri äitiyslomalle kolmatta lasta odottamaan ja olisi innostusta kyllä saada kodista käytännöllisempi vähemmällä tavaramäärällä. Tuo kolmas lapsi ei nyt oikein kyllä sinänsä helpota tilannetta, että on eri sukupuolta ja tässä välissä olemme ehtineet laittaa vauvatavaroista suurimman osan eteenpäin. Noh, toisaalta kyllä, kun lähes nollasta lähdetään niin on ollut helpompi miettiä järkeviä määriä esim. vaatteita. Ja koska kankaita on minulla paljon ompeluharrastuksesta johtuen, niin niistä on tarkoitus ommella vaatteita, jolloin jättää helpommin kaupasta ostamatta vaatteita ja sitten ei kuitenkaan ehdi niin paljon ommella kuin ajatteli, niin ei kerry niin paljon vaatetta.

  Mullakin liinavaatehyllyt pursuaa, vaikka olen laittanutkin viime aikoina hyväntekeväisyyteen useamman kassillisen. Toisaalta välillä yökastelevan kanssa meneekin sitten useampi liinavaatekerta viikossa, että täytyy niitä jokunen ollakin. Kuivaruokavarastoa olen myös yrittänyt käyttää "loppuun" tai siis kaventaa vähän valikoimaa, mutta hidasta moinen puuha. Roskiin en raaski käyttökelpoista laittaa.

  Ens viikolla kirpparipöytä, toivottavasti se tuottaa vajetta poislähteviin tavaroihin ja erityisesti niihin lasten pieniin vaatteisiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä aihe taitaa olla melkein kaikille perheenäideille tuttu, tavaraa tuntuu vaan riittävän ja riittävän. Toisaalta juuri se, että pitää osata myös varautua ja miettiä kuinka paljon perhe tarvitsee esim. juuri liinavaatteita kun ei ole järkevää laittaa sellaista pois minkä tilalle pitää kohta ostaa uutta.

   Poista
 13. Itsekin olen käynyt hyllyjä läpi jo useamman kerran ja aina tuntuu turhaa tavaraa löytyvän. Välillä olen tehnyt myös 'ehkä' säkkejä, jotka olen vienyt kellariin. Jollei sieltä ole tullut tarvetta kaivaa tavaroita esiin niin ne ovat sitten lähteneet pois. Mukavia järjestelyitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Nyt ollaan jo voitonpuolella, enää on jäljellä "vain" kellarin 100 m2 :D Ja sinne sitä onkin jo ehtinyt kertyä sitä "ehkä"-tavaraa :D

   Poista
 14. Anonyymi8.10.16

  Nyt juuri alkoi jouluapua kampanja jos sellainen kiinnostaa. Minussakin asuu se hamsteri joten nostan hattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä vinkistä, mielelläni juuri lahjoitan kaiken ehjän ja käyttökelpoisen tarvitseville :)

   Poista
 15. Anonyymi9.10.16

  Vanhoista liinavaatteista saa upeita räsymattoja. Matoksi henkilökohtainen historia. Me siskon kanssa tyhjäsimme kulahtaneet pussilakanat ja reikiintyneet aluslakanat ja paukuttelimmme mökille uudet ihanat matot. Eli, jos ei itse ehdi tai kiinnostu mattojen kutomisesta, niin joku toinen voisi ottaa hyvät puuvillakankaat, ihanat pehmeäksi kuluneet sävyt hyötykäyttöön. Paikalliset kansalaisopistot/koulut ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri matontekijöitä silmällä pitäen kävin läpi meidän vanhat liinavaatteet, mutta kaikki olivat vielä liian hyväkuntoisia, eli menivät vielä käyttöön seuraavaan kotiin.

   Poista
 16. Anonyymi12.1.18

  Mistä tuollaisia kaappeja saa, joissa isoja lankakoreja? Tarvitsen uuteen kotiin pyykkikaapin johon voi lajitella pyykit isoihin koreihin! Apua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kaappi on ostettu Ikeasta :)

   Poista