4.9.2016

Ulriksdalin orangerie

Ulriksdalin linnanpuistossa sijaitsee suuri vanha orangerie, joka toimii nykyisin veistosmuseona. Minua kiinnosti orangerie sen arkkitehtuurin ja alkuperäisen käyttötarkoituksen vuoksi, toivottavasti jonakin päivänä Pömpelin pihaan nousee vielä meidän oma pieni orangerie. Nykyinen orangerie on valmistunut 1700-luvun alkupuolella, mutta se on sisätiloiltaan rankalla kädellä restauroitu siten, että alkuperäisiä materiaaleja ei juuri ollut näkyvillä. Kiinnostava yksityiskohta rakennuksessa oli sen vanha lämmitysjärjestelmä, joka levitti putkistoa pitkin tulipesien kuumaa ilmaa lattian alla. Orangeriemuseon inspiroivin osuus minulle oli kuitenkin ehdottomasti sen putiikki. Esillepano oli upea ja yksityiskohdiltaan viimeistelty. Ja tuotevalikoima juuri tällaisen perinteisten puutarhojen ihailijan sydämeen käyvä.

Väripaletissa yhdistyivät kauniisti rakennuksen vaalean harmaat kalkinsävyt ja myymäläkalustuksen runsaan maanläheinen värimaailma.
Putiikissa myytiin sekä viljelytarvikkeita että sisälle ja ulos kaunista koristetavaraa. Hinnat olivat yllättävän kohtuullisia, esimerkiksi linnan oma tee maksoi muutaman euron.

Tukholman reissulla tutustuin myös toiseen vanhaan orangerietiin ja sitä ympäröivään kasvitieteelliseen puutarhaan sekä vielä viimeisenä matkapäivänä Skansenin perinnepihoihin. Pömpelin emännän Tukholmapostaukset eivät siis vielä ihan vähään aikaan lopu :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti