3.9.2016

Ulriksdalin linna


Ulriksdals slott on yksi Tukholman alueen kuninkaallistista linnoista, se on rakennettu 1640-luvulla ja sen nykyinen ulkoasu edustaa kaunista 1700-luvun arkkitehtuuria. Valitsin Ulriksdalin retkikohteekseni koska linna on osa laajempaa kulttuurihistoriallisesti arvokasta kokonaisuutta, johon kuuluvat sekä barokkipuutarha että Orangeriemuseo ja vanhoja pienempiä rakennuksia eri aikakausilta. 

Ulriksdaliin on helppo kulkea Tukholman keskustasta metrolla 
 ja lyhyt loppumatka taittuu bussilla, joka vie matkustajat aivan alueen portille. 

Koska linna on ollut kruununperheen käytössä vielä 1970-luvullakin,  linnassa näkyi voimakkaasti ajalliset kerrostumat ja suurin osa linnasta oli modernisoitu tai restauroitu eri aikojen ajatustapojen ja ihanteiden mukaisesti. 

Kuvasin eniten linnan toisen kerroksen huoneita, joiden pintamateriaalit ja tyyli muodostivat runsaan historiallisia tyylejä yhdistelevän kokonaisuuden. 

Yksi mielenkiintoisimmista säilyneistä interiööreistä oli 1920-luvun keittiö ja keittiöön liittyvät  huoltotilat.  20-luvun pelkistetty käytännöllisyys ja harmaan eri sävyistä muodostuva värimaailma tuntuivat sopivan  kauniisti linnan arkkitehtuuriin.

Vanhempaa tyyliä edustavat Prinsessa Sofia Albertinan rokokootyyliset huoneet, joiden silkkisten seinävaatteiden sanotaan olevan itsensä prinsessan ja tämän seuraneitien kädenjälkeä.


Linnan portaikon ylätasanteella oli upeita David Von Cölnin maalauksia linnan orangerietissä 1700-luvulla kasvaneista eksoottisista kasveista. 


Linnasta kävelin puutarhassa sijaitsevaan Orangeriemuseoon, josta kirjoitan teille seuraavaksi.

Ihanaa syksyistä viikonloppua!


2 kommenttia:

  1. Ah miten inspiroivia kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos näistä on iloa! Itsekin sain paljon uutta ajateltavaa tästä vierailusta :)

      Poista