8.9.2016

Skansenin perinnepihat

Tukholman reissuni viimeinen kohde oli Skansenin ulkoilmamuseo ihan Tuhkolman keskellä Djurgårdenin saarella. Skansenin vanhat rakennukset on siirretty paikoilleen yli sadan viime vuoden aikana. Skansen perustettiin jo vuonna 1891. Tällä kertaa kiinnitin huomiota erityisesti rakennusten pihapiireihin ja todella kauniisti ja ajatuksella rakennettuihin perinteisiin puutarhoihin ja kasvimaihin.  Suurimmaksi osaksi pihat edustivat vuosisataista talonpoikaiskulttuuria, mutta kyllä Skansenilta löytyi myös hienostunutta muotopuutarhaa ja ruusutarhoja.


Skansenilla huomasi hyvin ettei perinteistä pihaa voi toteuttaa pelkästään kasvattamalla perinnekasveja, vaan perinnepiha on kokonaisuus, jossa sommittelu, perinteinen luonnonmukainen puutarhanhoito ja puutarhan rakennusmateriaalit luovat yhdessä viehättävän vanhanaikaisen tunnelman.

Perinteinen puutarha on ollut myös vahvasti symbioosissa eläintenhoidon kanssa. Karjanlanta on ollut kasvinviljelyssä kullanarvoista ja esimerkiksi kanat ovat napsineet tehokkaasti tuholaisia suihinsa. 


Myös tärkeät pölyttäjät oli muistettu Skansenilla, en tosin tiedä asuiko näissä pesissä kukaan :)


Koska Skansenin talot olivat siirretty eripuolilta Ruotsia myös pihoissa näkyi jonkinverran alueellisia kulttuurisia ja maantieteellisiä eroja. Koska itse asun aivan eteläisimmässä Suomessa, Kuninkaantien lähellä, tuntuivat vehreämmän ja vauraamman Keski- ja Etelä-Ruotsin puutarhat sopivan omaan puutarhasuunnitelmaani parhaiten. 

Tämä ympyränmuotoinen hedelmä- ja kasvitarha ihastutti minua kaikkein eniten. Juuri tällaista vaikutelmaa haluaisin Pömpelin pihaan!Myös tämä vaatimaton juurikasmaa oli minusta kaikessa karuudessaan hyvin viehättävä.


 Tässä sitä inspiraatiota sitten onkin ja työnsarkaa riittää nyt omassa pihassa, että siellä joskus näyttäisi edes hieman esikuviensa mukaiselta :)8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Niin on, nähtävää riittäisi kyllä useammaksikin päiväksi :)

   Poista
 2. Se missä oli sorapolku ja matalista vihreistä kasveista tehdyt neliön muotoiset alueet, sisällä kukkia (kolmas kuva)
  oli minusta aivan ihana. Meillä onkin vähän sen näköistä, kovasti saa kyllä tehä vielä töitä.
  Hyvää torstai päivää sulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, hienoa että teette tuon tyhppistä perinteistä puutarhaa! <3

   Poista
 3. Inspiraation siemeniä meille kaikille, kiitos:) Miten paljon pieni hassu aidanpätkä voi tehdä ja ikkunaluukut! Mihinkähän sellaisen saisin..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppujenlopuksi tosiaan kyse on melkl pienistä ja (halvoista) asioista. Luulisi, että itsetehty risuaita tulisi myös paljon halvemmaksi kuin modernit metalliset tai muoviset viritykset :)

   Poista
 4. Skansen on kyllä niin upea ja inspiroiva paikka <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain turisti-infoissa Skansen on luokiteltu lasten- tai perhekohteeksi, mutta minusta siellä on hyvin paljon koettavaa ihan aikuisillekin. Lapsiperheet on kyllä huomioitu hienosti monintavoin, mutta en kyllä ajattele, että Skansenilla pitäisi käydä välttämättä lapset mukana :)

   Poista