5.9.2016

Bergius botanic garden ja vanha orangerie


Kaikista Tukholmanmatkan hienoista kohteista Bergiuksen kasvitieteellinen puutarha oli minulle kaikkein vaikuttavin kokemus. Bergiuksen puutarhaan pääsee kulkemaan helposti kävelleen yliopiston metroasemalta. 

Puutarhan kokonaisuuteen kuuluu esimerkiksi 1900-valmistunut kaunis Viktoria-kasvihuone, joka on edelleen käytössä. Vanhoja rakennuskokonaisuuksia katsoessa tuntuu aina parhaalta nähdä rakennukset osana elävää miljöötä ja päivittäisessä käytössä. Usein rakennusten käyttötarkoitus on väistämättömästi muuttunut ajan myötä, ja onkin hienoa toisinaan päästä näkemään yli satavuotiaita rakennuksia edelleen niiden alkuperäisessä käyttötarkoituksessa. 


Bergiuksen puutarhoista minusta mielenkiintoisin oli vanha yrittitarha, jonka kasvit on valikoitu puutarhan perustajan P.J. Bergiuksen vuonna 1778 julkaiseman lääkekasvikirjan hengen mukaisesti. 
Yrttitarhassa oli myös esillä luonnonvärjättyjä lankoja, tuntuu aina yhtä yllättävältä miten voimakkaita sävyjä erilaisista kasveista ja muista luonnonrikkauksista saadaan.


Yrttitarhaa vastapäätä sijaitsee vanha orangerie, joka toimii nykyisin viehättävänä kahvila-ravintolana. Orangerie oli sisältä edelleen hyvin autenttisessa kunnossa, joten kahvia  pääsee naukkailemaan nauttien vanhan orangerietin aidosta tunnelmasta. 
Bergiuksessa vierailuun kannattaa varata hyvin aikaa, puutarhoja ja kasvihuoneita on useita ja sekä museokauppa että alueen kahvilat ovat sellaisia, joissa on mukava viivähtää kaikessa rauhassa.

SaveSave

4 kommenttia:

 1. Olipas upea paikka.
  Tuollaisessa paikassa minäkin viihtyisin.
  Oikein hyvää alkanutta viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos joskus on mahdollista, niin kannattaa ehdottomasti mennä tutustumaan :)

   Poista
 2. Sinulla on ollut upea ja mielenkiintoinen reissu!

  Hih, huomasin juuri, että en ole liittynyt ollenkaan blogisi lukijaksi, vaikka olen niin kuvitellut tehneeni jo monta vuotta sitten. Nyt on asia korjattu! Parempi myöhään kuin ei milloinkaan! :)

  VastaaPoista