5.8.2016

Vanhanajan koira-aita ja puutarhanhoitoa


Pömpelin piha edistyy hitaasti, mutta pakko kai se on vaan uskoa, että perinteinen puutarha ei valmistu vuodessa tai parissa. Viime kesä meni nurmikon kylvössä ja istutimme silloin myös ensimmäiset puut ja pensaat, ja kylvimme tärkeimmät yrtit. Tänä kesänä rakensimme salin avokuistin (odottaa maalausta), aitasimme pihaa, käänsimme kasvimaata ja istutimme lisää omenapuita ja myös lisää pensaita.  Tämän kesän uutuuksia pihalla ovat lumipalloheisi niityn puolella, Mustialan hortensia etupihan kuisin sivulla, lisää valkoista syreeniä ja muutama kameliajasmike uuden kuistin edessä. Lisäksi istutin tällä viikolla vielä muutaman vaaleanpunaisen hortensian kasvamaan portinpieleen.

Harvinainen Karjalohjan punainen on lunastanut lupaukset runsassatoisuudesta jo toisena kesänä istuttamisesta :)


Vuosi sitten kylvetty kuukausimansikka on myös antanut satoa koko kesän.


Keittiöyrtit kestivät viime talven yllättävän hyvin, ainoastaan timjami kuoli pois, mutta jopa laventeli selvisi hengissä ja on tämän kesän aikana levittynyt ja vahvistanut asemiaan. Mäkimeirami ja laventeli yhdessä houkuttelevat hienosti perhosia ja pölyttäjiä, kova pörinä käy keittiöpenkissä aamusta yöhön.


Mietin pitkään millainen olisi perinteiseen pihapiiriin sopiva koira-aita, ja valitsin lopulta metallisen  lammasaitaverkon. Aita ei ole mitenkään pomminvarma, mutta tarkoitus onkin, että aita pitää koirat suunnillleen tontin rajojen sisällä kun olemme yhdessä pihalla. Meidän koirat eivät juuri viihdy keskenään ilman ihmistä pihalla. 


Lammasverkon lisäksi laitoimme tienpuolen aitaan vanhoista heinäseipäistä lisävahvistusta. Istutamme vielä tänä kesänä muutaman hedelmäpuun aidan taakse rivistöön ja aidan edustalle on tarkoitus laittaa kasvamaan vielä lisää kukkivia pensaita hortensioiden ja ruusujen kaveriksi. 

Piha on vielä aika kalsean näköinen kun puut ja pensaat ovat pikkuruisia ja piha kuitenkin aika iso ja aidat ja muut rakenteet törröttävät yksinäisinä.

No, toivottavasti vaikka sitten viiden tai kymmenen vuoden päästä piha alkaisi jo näyttää kivalta, eihän tässä mikään kiire ole :)14 kommenttia:

 1. Ei puutarha ihan vuodessa valmistu. Sitä tässä itsekin tuskailen, vaikka aloitimme vähän valmiimmasta. Varmaan viiden vuoden päästä alkaa olla jo eri näköistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pojan rippijuhlat ovat kolmen vuoden päästä, kolme kesää on kyllä lyhyt aika, mutta yritän ainakin, että silloin olisi jo jonkinlainen puutarhassa missä juhlia :)

   Poista
 2. Tosi hieno tuo koira-aitaus!

  VastaaPoista
 3. 'Hiljaa hyvä tulee..' Puutarha on minulle ainakin 'ikuinen projekti'. Meillä puut ja pensaat juroivat muutaman kesän, alkoivat kasvaa ja nyt ne ovat jo ihan puun näköisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lannoitan nyt puita aika innokkaasti kompostilla ja hevosenlannalla, toivottavasti kasvaisivat kovaa :D

   Poista
 4. Ihanasti olette jo saaneet tehtyä, vaikka piha onkin uusi. :) Itsekin tuskailen tulevan työmaan kanssa. Vanha pelto ei ehkä ole kiitollisin paikka perustaa pihaa. Huhhuh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta, ihan täyteenkään pihaa kun ei voi istuttaa kun tilaa pitää jäädä kasvullekin, etenkin hedelmäpuiden kanssa. Tsemppiä pellon kanssa :D

   Poista
 5. Hyvä siitä tulee! Kauniilta näyttää jo nyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nonna, kannustusta tarvitaan :)

   Poista
 6. Aita on kivan näköinen! Mekin olemme paljon miettineet minkälaisen aitauksen tekisimme ensi kesänä lampaille. Tuo verkko siinä olisi kuitenkin hyvä olla. Minulla oli tälle kesälle paljon enemmän pihasuunnitelmia, mitä lopulta ehdimme toteuttamaan. On pitänyt opetella ajattelemaan, ettei tässä ole kiire mihinkään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kuitenkin, että suunnitelmia ja inspiroivia juttuja riittää. Vaikka niiden toteutumisen hitaus välillä rassaakin, niin silti on minusta kuitenkin mukavaa, että voi aina suunnitella eteenpäin mitä kivoja juttuja tehdään seuraavina kesinä.

   Poista
 7. Hiljaa hyvä tulee, sanoo sananlaskukin. Meillä meni n 5 vuotta istutuksista, jonka jälkeen piha alkoi tuntua riittävän rehevältä. Mukavia elokuunpäiviä sinne Pömpeliin!

  VastaaPoista
 8. ihana tuo on! jo nytkin!

  VastaaPoista