2.5.2016

Kaappi vanhasta ikkunasta, näin se tehdään


Lämpimässä vappusäässä on ollut hauskaa nikkaroida ulkona. Byggmaxin bloggaajahaasteeseen tekemäni kaappi alkaa olla valmis ja oikeastaan nyt puuttuvat enää kilpailuun lähetettävät kuvat valmiista kaapista.

 Minusta on tosi mukavaa, että Byggmax pyysi mukaan myös tällaisen kierrätykseen ja perinnerakentamiseen keskittyvän rakennusblogin, sillä kyllähän me perinnerakentajatkin tarvitsemme uusiakin rakennus- ja nikkarointitarvikkeita vanhojen kierrätettyjen rakennusosien kaveriksi. 

Vanhasta ikkunasta ei ole kovin monimutkaista tehdä kaappia, tärkeintä on tarkka mittaus, jotta ovena toimiva vanha ikkuna saadaan sopimaan paikoilleen. Meidänkin ikkunan mitat olivat ylhäältä ihan erilaiset kuin ikkunan alaosasta ja lisäksi aika oli jättänyt vielä oman jälkensä ikkunaan pieninä vinouksina suuntaan jos toiseenkin. Kannattaa siis mittailla ahkerasta ikkunaa joka suunnasta, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä kun ikkuna ei sovikaan paikoilleen.

Ennen varsinaista rakennustyötä vein ikkunan ensin pihalle ja poistin pinnasta kaiken helposti irtoavan maalin, sen jälkeen pesin ikkunan vedellä ja hankasin kevyesti rauharjalla irtolian ja loput irtomaalin jäämät pois.


 Käytin kaapin runkoon ja hyllyihin Byggmaxin pohjamaalattua leveää lautaa, valitsin alapuolelta uurretun laudan, joka kestää paremmin vääntyilemättä ilman kosteuden ja lämpötilan vaihteluita, tämä kannattaa huomioida kun nikkaroi puusta kalusteita puutarhaan tai kuistille. 

Kaapin seinien ja takaosan mitat on helppo ottaa ikkunan mitoista, aukeamis- ja vinousvaraa kannattaa kuitenkin jättää hieman, pieni väli ikkunan ja kaapin välissä on parempi kuin kiinnijämähtävä ovi. Suunnittelin tässä kaapissa ikkunan jäämään kaapin rungon sisään, oven voi asentaa myös rungon päälle, mutta mielestäni kaappi näyttää kauniimmalta kun ovi on rungon tasalla.

Kiinnitimme (isäntä ystävällisesti autteli nikkaroinnissa) laudat vahvoilla ruuveilla, puutarhaan nikkaroidessa on hyvä tehdä jämäkkää ja yksinkertaista rakennetta, joka kestää käyttöä ja Suomen sääoloja.


Kaapin takaosan laudoitukseen jätimme tuuletusrakoset, takaseinän voi toteuttaa myös umpinaisena, mutta Pömpelinmäellä porottaa kesäisin aurinko niin kuumasti, että meille tuuletusraot ovat tarpeelliset. 

Ostin alunperin kaappiin pienemmät kaapinoveen sopivat saranat, mutta koska vanha ikkuna olikin yllättävän raskas, haiemme Byggmaxista vielä isommat ovisaranat. 

Mitoitin kaapin hyllyt ikkunan poikkipuiden kohdille, hyllyjen tarkan paikan mittaamisessa kannattaa olla tarkkana, jotta hyllylevyt eivät pilkistele rumasti poikkipuiden takaa kaapin oven ollessa kiinni. Seuraavaksi alan asettelemaan kaappia kauniisti kuistille kilpailukuvia varten, laitan myös tänne blogiin vielä kuvat valmiista kaapista ja tarkemmin materiaalilistan kaapin tavikkeista.

Ihanaa keväistä viikkoa blogin lukijoille!

12 kommenttia:

 1. Tulipa siitä kaunis! Mulla heti rupes yks ikkuna huuteleen kaapiksi pääsyä :D no,antaapa sen hetken huudella kun on tätä muuttohommaa ja uuden kodin suunnittelua niin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna huudella vaan :) Tällaisia projekteja ehtii sitten tehdä paremmalla ajalla! :)

   Poista
 2. Hieno projekti. Olen suunnitellut ikkunakaapin tekoa jo monta vuotta, ehkä nyt saan pontta projektilleni. Odotan innolla kuvia valmiista tuotteesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitan tänne blogiin ne "kilpailukuvat" huomenna :)

   Poista
 3. Meille ehdotti Metsänkylän navetan Pia,että tehtäis keittiökaapit vanhoja ikkunoita hyödyntäen. Minä olin innoissani,mies ei niinkään. Jäi hyvä idea toteuttamatta.

  Upea kaappi teillä siellä! Olette taitavia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ihana ajatus olisi kyllä tehdä keittiöön kaappeja vanhoista ikkunoista. Olen miettinyt meille kodinhoitohuoneeseen yläkaappeja myös näistä ikkunoista, mutta mitoitus olisi hieman haasteellinen kun siellä on yksi tarkka kolonen, johon yläkaapin pitäisi mahtua.

   Poista
 4. Voi miten hieno! Voiskohan tällä systeemillä tehdä mökin keittiöön alakaapit? Täytyy laittaa mietintään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti voisi! Minulla on nyt suunnitelmissa tehdä näitä ikkunakaapoeja vielä lisää meille sisälle :)

   Poista
 5. Aivan upea tuli, mäkin haluaisin kyllä tollasen.
  Tuuppas käymään Aurinkokujalla ja osallistu arvontaan.
  Hyvää keskiviikkoa sulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja kiitos kutsusta! :)

   Poista