3.2.2016

Pömpelin uusi porrashuone

Vanha pariovi on nyt paikoillaan ja seinäkin on pystyssä. Teimme myös oveen karmilankusta seinän syvyisen karmin. Vaikka yleensä kannattaakin etsiä vanhoja ovia, joissa on alkuperäinen karmi mukana, ei niiden puutteesta kannata lannistua, sillä karmit saa kyllä tehtyä itsekin. Usein vanhojen karmien syvyys on hirsiseinän paksuinen, joten jos tekee ohuempaa seinää on silloin kätevää kun uusista karmeista voi tehdä suoraan sopivan mittaiset. 

Sijoitimme parioven suoraan linjaan minun ja miehen makuuhuoneen vihreiden pariovien ja meidän makuuhuoneen päätyikkunan kanssa, joten nyt yläkertaan muodostui perinteinen klassisen arkkitehtuurin ihanteiden mukainen linja läpi useamman huonetilan. Vihreä ja siniharmaa pariovi ovat myös aika hyvä pari vastakkain ja meidän makuuhuoneesta katsottuna ovien peräkkäisyys näyttää hauskalta.

Uusi seinä rajaa mielestäni ihan kauniisti aulaa, tila on nyt selkeästi jäsentynyttä ja vaikutelma on paljon perinteisempi kuin ennen. Nyt ison ja tyhjän aulan tilalla on käytännöllisen kokoinen porrashuone ja vielä erikseen oma huone vieraille. Kunhan saamme kaikki epäesteettiset rakennustarvikkeet pois edestä, niin pääsen kuvaamaan paremmin uuden porrashuoneen mittasuhteita ja näkymiä. 

Mietin tätä tilanjakoa suunnitellessa paljon valonkulkua, ja totesin, ettei se voi olla ongelma, sillä porrashuoneen päätyikkunan valo pääsee seinän rakentamisen jälkeenkin kulkemaan vapaasti koko aulan pituudelta ja taas vierashuoneen puolella on nyt lunetti-ikkunat ja parioven kautta pääsee myös luonnonvaloa vierashuoneen puolelle. 


Oven vanha lukko ja helat ovat tallella ja toimintakunnossa, saranoista oli vain ovipuoli jäljellä ja ostimme Rakennusapteekista samanlaiset uudet saranat. Seinänrakennuksen lisäksi yläkerrassa on tehty myös kalusteiden maalausta, tytär tässä maalailee uutta pintaa ilmaiseksi löytyneelle piirongille. 


Tapettien valinnassa on tehty sellaiset periaatepäätökset, että porrashuoneen puolelle on tulossa yksivärinen tai hyvin hillitysti kuvioitu, todennäköisesti harmaansävyinen, tapetti kun taas vierashuoneeseen valitaan iloista kukkaa. 

Olen tähän mennessä katsellut lähinnä paperitapetteja, mutta tällaisessä väliseinässä esimerkiksi kuitutapettikin voisi tulla hyvin kysymykseen.
Isäni on ollut taas meillä työnjohtajana ja suurena apuna muutenkin, joten tilat ovat valmistuneet nyt tosi nopeasti. Tapetteja täytyy siis alkaa nyt tosissaan miettiä!

Olisiko blogin lukijoilla ehdotuksia kauniista tapeteista, joita voisitte ajatella näihin tiloihin?


14 kommenttia:

 1. Wau miten taitavasti ja näppärästi saatte hommat hoidettua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on rakennettu yölläkin :D

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Lukko on kyllä hyvä ehdokas!

   Poista
 3. Kannatan kans tapettitalon "lukkoa".

  Sanna/vanharakkaus blogista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukko on ehdottomasti oikeaa henkeä ja värivaihtoehdoista oikeastaan kaikki sopisivat tilaan :)

   Poista
 4. Voi kuinka kaunista. Vanhoissa esineissä on niin sitä jotain ja niiden avulla uudestakin talosta saa sitä sielua esille.
  Kun tuota teidän taloanne ihan kauttaaltaan katsoo tulee itselleni mieleen tapetti vaihtoehtona Pihlgren & Ritolan tapetti nimeltään Romanssi 69404. Itselläni on suunnitelmissa tapetoida juurikin tuolla tapetilla vierashuoneemme seinät, jossakin vaiheessa. Pihlgren & Ritolan sivuilla tapetti ei pääse oikeuksiinsa (on kovin lattea väreiltään), mutta suosittelen soittamaan heille ja pyytämään heitä lähettämään näytepalan tapetista. Itse yllätyin positiivisesti kun näytepala tuli postissa, niin paljon parempi se oli luonnossa.
  Toivottavasti löydätte mieleisenne tapetin ja pääsemme pian katsomaan lopputulosta täällä blogissasi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tosi hyvästä ehdotuksesta! Romanssi ei ole ennen kiinnittänyt huomiotani, mutta sehän onkin tosi kaunis. Etenkin pidään harmaansävyisestä Romanssista!

   Poista
 5. Hei

  Kauniilta näyttää! Itse tunnen huonosti tapetteja, mutta oliko tuonne ovien takana olevaan tilaan jo tapetti valittuna? Se aina helpottaa, jos on joku rajoittava tekijä. Luotan kuitenkin täysin siihen, että värisilmälläsi löydät kotiisi jonkun nappivalintaratkaisun.

  Kiinnostaa myös miten ratkaisitte hirsien painumisen huomioinnin noin nätisti, kun kuvista näyttää, että väliseinä on katossa kiinni. Jääkö nuo ovien yläpuolella olevat aukot avoimiksi vai otettiinko tämä väliseinä huomioon jo IV-suunnitelmissa ja niihin tulee lasit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ja terveisiä Kissakäpälään! Vierashuoneen tapetti on vielä myös mietinnässä, tapettivalinnat on joskus niin vaikeita! :D
   Seinän ja katon välissä on painumisvara ja tietysti hirsiseinää vasten liukukoolaus, seinä on vaan sen verran korkea, että yläreunan koloa ei paljoa näy.

   Seinään tulee vanhanaikainen ilmanvaihtoritilä kunhan saadaan ensin tapetit paikoilleen :)

   Poista
 6. Voi kuinka ihanat nuo vanhat pariovet ovatkaan ❤️ Ihan täydelliset :) leppoisaa viikonloppua ❤️❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskomatonta, että ne löytyivät meille niin helposti ja nopealla aikataululla :)

   Poista
 7. Olet löytänyt kyllä ihan täydelliset ovet teille! Ihanan värinenn myös tuo maali, jolla uutta pintaa kalusteille :) Mikä on sen sävy?
  Kivaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Väri on Uulan kanerva, mutta kuvassa näyttää todellista vaaleammalta. Aika intensiivinen sävy ja nyt kyllä jälkiviisaana lisäisin siihen vaikka 1/4 valkoista. Kivaa viikkoa teillekin!

   Poista