21.2.2016

Lautalattian sablonamaalaus


Aloitin eilen lauantai-illan iloksi yläkerran porrashuoneen lattian koristemaalausta. Sablonaa harvemmin käytetään lattiamaalaukseen, mutta mikään uusi keksintö lattian sablonamaalaus ei kuitenkaan ole. Ennen erilaiset koristemaalaustekniikat antoivat mahdollisuuden luoda vaatimattomampiinkin rakennuksiin ja kotikutoisiin pintamateriaaleihin vauraampaa vaikutelmaa kun pinnat koristeltiin vaikkapa kiveä ja jalopuulajeja muistuttavin kuvioinnein. Lautalattioihin maalattiin usein kivilattiaa tai koristeellisia laattoja muistuttavat kuviot. Nykyään varmaankin käytetyin lattian koristemaalauskuvio on kaksivärinen vinoruutu, mutta koska meillä on ruutulaattalattiat jo kodinhoitohuoneessa ja molemmissa wc:issä, halusin kokeilla porrashuoneeseen vinoruutulattian koristeellisempaa versiota tekemällä ruudutuksen koristeellisella sablonalla. 

 Käytin Pömpelin lattiaan suomalaisen Country French -maalivalmistajan sabloonaa. Lattiassa meillä on valmiiksi Virtasen himmeäpintainen Porstua-lattiamaali pellavanvärisenä ja kuviot maalasin Uulan valkoisella puulattiamaalilla. 

Sablonalla maalatessa kannattaa käyttää maalia hyvin säästeliäästi, kaikki ylimääräinen maali nimittäin tunkeutuu helposti sablonan alle sotkemaan ja muutenkin niukalla maalimäärällä kuvion pinnasta tulee tarkempi. 

Maalatessa kannattaa suunnata maalin levitys kuvion reiän reunoilta keskelle päin, jolloin tela ei työnnä maalia reunojen alle. Mahdolliset virheet voi sablonan nostamisen jälkeen vielä korjata pumpulipuikolla varovasti painelemalla. 


Maalasin lattian ensimmäisen osion kahdessa osassa, jolloin ensimmäinen puolikas oli jo ehtinyt kuivua yön aikana ja mahduin paremmin työskentelemään lattialla kun ensimmäisten kuvioiden sotkemista ei tarvinnut enää varoa. Koska porrashuoneesta on kulku lastenhuoneisiin, pitää lattianmaalauksessa koko ajan huomioida myös, että lapsilla säilyy kulkureitti huoneisiinsa. 

Tämän ensimmäisen alueen maalaamiseen jälkeen ryhdyn seuraavaksi maalaamaan lastenhuoneiden edustoja, onneksi tämän lattian valmistumisella ei ole mikään kiire, vaan lattia on jo kaunis näinkin ja koristemaalausta voi jatkaa aina silloin kuin sille on sopiva tilaisuus .

18 kommenttia:

 1. Onpas ihana! Hienosti sopivat lattian värit ja oven väri yhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pömpelistä tulee varmaan pikkuhiljaa oikea pintakäsittelyjen sekamelska kun aina tekee mieli kokeilla jotain uuttaa maalia tai tapettia :D

   Poista
 2. Aivan älyttömän upea! :)

  VastaaPoista
 3. Ompa kaunis ja kiitos, kun ohjeistit tuon sabluunan käytön kanssa! Itse en ainakaan aina tehdessä tule huomioineeksi tuollaisia asioita ja sitten tulee sitä sutta ja sekundaa ihan turhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itse vierastanut jonkin verran sablonamaalausta juuri sen vaatiman tarkkuuden takia, vaikka rakastankin vanhanaikaisia koristemaalauksia. Yllättävän hyvin kuitenkin jaksoin nyt keskittyä tekemään tällaista pikkutarkkaa hommaa :)

   Poista
 4. Kaunis ja hyvä idea! :)
  Teidän projektia on ihana seurailla.

  Tule joskus vastavierailulle
  http://castle-inthesku.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiitos kutsusta, tulen mielelläni :)

   Poista
 5. Olen ihan sanaton. Käsittämättömän kaunis lattia! Vieraskielisesti ihan ou-mai-gaad <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Voisin kuvitella tämäntyylisen lattian hyvin myös Jovelaan :)

   Poista
 6. Hei kiva blogi sulla :) Jostain eksyin selailemaan ja jään varmasti lukijaksi. Törmäsin myös noihin Country French- tuotteisiin ja tykästyin ideaan !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elli ja tervetuloa seuraamaan Pömpelin elämää!

   Poista
 7. Onpas hieno idea ja tosi kauniit kuviot! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria, Country Frenchillä on muitakin kauniita sablonamalleja, joita olisi kiva kokeilla.

   Poista