12.12.2015

Jouluvalmisteluja


Viime vuonna muutto Pömpeliin oli niin lähellä joulua, että tärkeimmät jouluvalmistelut olivat pöydän hankkiminen keittiöön ja muuttolaatikoiden piilottaminen purkaminen. Muuttostressin keskellä jäi kuitenkin mieleen joulu ihan iloisena tapahtumana, vaikkei siihen ehdittykkään erityisemmin panostaa.

Tänä vuonna on sitten ollut enemmän aikaa miettiä millainen on Pömpelin joulu. Luonnonmateriaaleista  rakennettuun muovittomaan taloon ei tunnu oikein hyvältä idealta kipata kuormakaupalla muovikoristeita. Enemmänkin koen Pömpeliin sopivaksi vaatimattoman ja hartaankin joulukoristelun, kynttilät, muutaman punaisen omenan vanhassa kulhossa ja havukranssin ikkunalla. 

Muutenkin sellainen ajatus, että joulu tulee kotiin kaupasta ostamalla, tuntuu minusta ikävältä. Ei joulutunnelma voi olla siitä kiinni kuinka paljon on rahaa ja voimia kiertää kauppoja. 

Toisaalta ylenmääräinen askartelu itsekerätyistä luonnonmateriaaleista ja viikkokausien siivoaminen ja leipominenkin tuntuu nykymaailmassa epärealistiselta. Talonpoikaiskulttuurissa kun asuttiin isolla köörillä maalaistalossa piikojen ja renkien kanssa, oli naisväellä aika erilaiset mahdollisuudet työskennellä viimeisen päälle valmistellun joulun eteen kuin nykypäivän työssäkäyvällä perheenäidillä. 

Toivon, että Pömpelin joulu siis muodostuu kaikille perheenjäsenille ja tietysti myös rakkaille vieraillemme levon ja rauhan juhlaksi, jota valmistellessa kenenkään ei tarvitse kuormittua lisää arjen keskellä tai tuntea riittämättömyyttä, jos joulukuusta ei koristakaan itsevirkatut juuttisydämet tai joulupöytä ei ole kukkuroillaan alusta loppuun asti itsevalmistettuja herkkuja. 

Itse olen ainakin emäntänä hyvällä ja innokkaalla mielellä odottamassa vuoden suurinta juhlaa. Joulun sanoma on minulle tärkeä ja toivon, että lapsilleni jää lapsuuden jouluista mieleen hyvä ja iloinen tunnelma.

Arki tarvitsee vastapainokseen myös juhlaa, ja pienet jouluvalmistelut omien voimavarojen mukaan arjen keskellä tuovat jo joulunalusaikaankin valon ja juhlan pilkahduksia. 

Lähiseudun myyjäisistä ostettujen joulukoristeiden ja leivonnaisten tuotto menee hyvään tarkoitukseen yhdistyksille, kouluille tai pienyrittäjille. 

Joulukoristeiden ostaminen kirpputoreilta tai netin kautta käytettynä on ekologinen valinta. 

Paikkakunnan koulun myyjäisistä ostimme lasten askartelemia vanhanaikaisia enkeleitä. Voiko kauniimpia joulukoristeita ollakaan.14 kommenttia:

 1. Joulun valmistelu on kyllä syytä mitoittaa omien voimavarojen mukaan. Aikanaan olin sellainen hössöttäjä ja kuuraaja joulun aikaan, että sitten jouluna olikin jo ihan puhki, enkä jaksanut nauttia joulusta ollenkaan.
  Kauniita ovat nuo enkelit.
  Toivottavasti saatte luotua rauhallisen ja oman näköisenne joulun. Puitteet teillä on kyllä mitä parhaat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu, varmasti ajan ja kokemuksen myötä oppii sellaisen tavan emännöidä joulua mikä itse on sopivin. Tavallaan kyllä tykkään paljonkin valmistella joulua, mutta mitään stressiä ei siitä pidä ottaa tai itseään väsyttää :)

   Poista
 2. Mulla on hyvin samanlaiset ajatukset jouluvalmisteluista. Nuo enkelit ovat kyllä tosi kauniita, aivan Pömpelin näköisiä koristeita. Lempeän rauhallista joulunodotusta teille!

  VastaaPoista
 3. Samanlaisia ajatuksia myös täällä joulusta! Ja hyvin kauniita enkeleitä tosiaan! Oikein rauhallista ja ihanaa joulunaikaa Pömpelin väelle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria, ihanaa joulua myös teille!

   Poista
 4. Samoilla ajatuksilla täälläkin, niin kauniisti kirjoitettu! Oikein hyvää joulunodotusta sinne! :)

  VastaaPoista
 5. mielenkiinnolla ja lämmöllä luin ajatuksiasi joulusta, sen merkityksestä Sinulle

  VastaaPoista
 6. veikkaisin että nykyajan työssäkäyvällä äidillä on paljonkin enemmän vapaa-aikaa kuin ennenvanhaan ;) ja helpompaa lukuisten kodinkoneiden ym tekniikan avulla. Aika vaan käytetään eri tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti riippuu paljon yhteiskuntaluokasta ja muusta kontekstista millaista naisen ja perheenäidin elämä on ollut :)

   Poista
 7. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista