18.10.2015

Nuttu nurin ja savut pihalla

Olen opetellut keittiön puuhellan lämmitystä. Viime talvena sitä kyllä jo polteltiin, mutta kaiken muun tekemisen keskellä sen sielunelämä jäi vielä vähän vieraaksi. Muutaman kerran sain viime talvena savut   tupruamaan ihan kunnolla sisään, mutta silloin ei oikein selvinnyt mistä savuttaminen johtui. Tänä syksynä olen sitten ihan rauhassa tutkinut miten saan keittiön lämpimäksi ilman savua, ja miten saan mahdollisimman pienellä määrällä puuta hellan lämpimäksi. 

Tänään sumuisesta matalapainesäästä huolimatta sain tulet hellaan oikein mallikelpoisesti. Pitää vaan aloittaa maltillisella määrällä puuta ja etenkin paperia pitää olla vain vähän ja heti sytytyksen jälkeen luukku salamannopeasti kiinni. Sitten kun pesässä on jo useampi puu ja liekki palaa puhtaasti, voi jo luukkuakin pitää vaikka hetkittäin auki.


Onneksi puhella toimii hyvin, nimittäin Ilven liesi on nyt epäkunnossa ja odottelememme Gasumin korjaajaa huomiseksi paikalle. Meidän aiempi Ilven liesi toimi ihan täydellisesti koko sen ajan kun asuimme aiemmassa kodissa, mutta tämän kanssa on nyt ollut jo pari kertaa ongelmia. Tällä hetkellä tilanne on sellainen, että uunia eikä induktiolevyjä ei saa ollenkaan päälle ja kaasukin toimii vain perinteisesti sytyttämällä tulitikuilla. 

Ilman leivonnaisia ei ole silti tarvinnut elää Pömpelinmäelläkään, unohdin nimittäin eilen kokonaan, että uuni on pois pelistä ja leivoin ison omenapiirakan. Meille oli vieraitakin tulossa ja piirakan oli tarkoitus olla kahvipöydässä tarjottavana. Onneksi ystävättäreni uuni oli heillä kuumana ja, niinpä lähdin autolla heille paistohommiin piirakka etuistuimella. 

Piirakka onnistui ihan hyvin ja se ehti valmiiksikin sopivasti kahvipöytään.


Syyslomaa olemme viettäneet rennoissa merkeissä. Olimme muutaman päivän Turun saaristossa ja sama mökkifiilis on jatkunut omassakin kodissa. On ollut  nuttu nurinpäin ja suklaamuruja lattioilla.
21 kommenttia:

 1. Meillä puuhella syttyy parhaiten niin että pesään ensin ilmavana kasana kaikenmaailman puusilppua, maitotölkki ja sanomalehteä revittynä. Alaluukku pitää olla täysin auki. Kun kasa on syttynyt niin laitan alaluukun raolleen, en siis nosta paikoilleen. Ja alaluukun suljen vasta kun pesällinen palaa kunnolla, jos pitää saada hella nopeasti lämpimäksi niin pidän alaluukun raollaan pidempään. Kun ruuanlaitto on hyvällä mallilla niin alaluukku on kiinni ja säädän tulta alaluukun rakojen säädön avulla.
  Jokaisella tulisijalla on kyllä oma sielunelämänsä joka on opeteltava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat kyllä jokainen sellaisia omia persooniansa :) jostain syystä meidän hella vaan työntää savut sisälle kaikista sen rakosista jos pidän luukkuja auki, luulen, että syynä on meidän koneellinen ilmanvaihto, joka kylläkin on pienimmällä mahdollisella teholla, mutta varmaan liikaa ennenkuin hellaan saa vedon päälle.

   Poista
 2. Tylsää kuulla, ettei kaasu/induktiolietenne toimi. Ja minulla on ihan sama ongelma! Uusi Smegin kaasu/sähköliesi, joka on kenkutellut käyttöönotosta lähtien. Smegin huoltomies on käynyt kaksi kertaa säätämässä ja vaihtamassa kaasupolttimoita sekä kellon, mutta taaskin isoin polttimo kenkuttelee (siis ei toimi, ei edes tulitikulla). Mikä parasta, liesi on saksalaisesta nettikaupasta tilattu, enkä ollut varma, saako sille edes takuuta Suomesta. Toistaiseksi takuu on toiminut, mutta nyt joudun jälleen soittamaan huoltoliikkeesseen Lohjalle. Olen tosi harmissani, koska liesi oli pitkään todellinen "unelmani", ja nyt se sitten kenkkuilee. Eikä tietenkään ollut edes kovin halpa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kurjaa, liesi on kuitenkin niin tärkeä väline jokapäiväisessä elämässä, että sen puuttuminen vaikeuttaa kyllä paljon elämää. Meillä on vielä pojan synttärikahvittelut tulevana sunnuntaina ja vähän harmittaa hakea kaikki tarjoilut valmiina kaupasta kun tykkään kuitenkin itse leipoa. Ja tietysti myös rahaa menee enemmän ruokaostoksiin kun ei voi tehdä mitään halpoja patoja ja laatikoita nyt ollenkaan uunissa. Meidän uuni on niin pahasti rikki, että siihen piti tilata paljon osia Italiasta ja niiden toimitukseen kuluu pitkä aika. Toivottavasti saadaan edes jouluksi uuni kuumaksi. No, mutta onneksi on tuo puuhellan pieni paistiluukku hätävarana :D

   Poista
 3. totta, jokaisella puuhellalla tuntuu olevan oma sielunelämänsä! koko syysloman olen itsekin laittanut puuhellalla ruokaa, pieni sähkölevy on saanut olla sängynalla toimettomana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuhellalla ruoanlaitossa on kyllä oma tunnelmansa, ja ruokakin tuntuu maistuvan paremmalta :D

   Poista
 4. Meillä puuhella savuttaa välillä, kun siellä on yksi poistoaukko liian kapoinen ja kun polttaa puuta, se karsta kertyy tukkeeksi. Siitä kohdasta kun hieman kopaisee, niin jo taas vetää kuin korsteeni ;)

  Nuttu nurin, onni oikein! Silleen pitääkin välillä elellä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että onette saaneet selville savutuksen syyn! :D

   Poista
 5. Meilläkin saatiin savut sisälle, kun pitkän tauon jälkeen laitoimme avotakkaan tulet. Avotakassa tuli pidettyä tulta raksa-aikana useinkin, vain sytyttäessä savua tuli sisään, mutta siitä selvisi ikkunaa aukaisemalla. Nyt savua tuli oikein kunnolla ja siitä säikähtäneenä olen antanut takan odotella kylmempiä ilmoja.

  Toivottavasti saatte toisen uunin kuntoon! Puuhella on aivan ihana, helppo ja nopea käyttää. Meilläkin oli alunperin tarkoitus tehdä keittiöön puuhella ja taloon painovoimainen ilmanvaihto, mutta rakennusvalvonta vaati ilmastoinnin. Juduimme jättämään puuhellan pois, kun ilmastoinnista tuli aika paljon lisäkustannuksia.. Onko teillä muuten painovoimainen ilmanvaihto?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin jouduimme luopumaan suunnitellusta painovoimaisesta ilmanvaihdosta, siitä tuli kyllä harmittavasti ylimääräistä kulua ja jouduimme myös ylhäällä ilmanvaihtoputkien takia laskemaan kattokorkeutta niin, että yläkerran aulasta jäi kurkihirsi piiloon. Onneksi iv-kone on sijoitettu kellariin ja pidänme sitä pienimmällä mahdollisella säädöllä, joten ilmanvaihdosta ei kuulu mitään ääntä. Puhuin kaverini kanssa kun iv-konetta oltiin käynnistämässä, että kohta se ikävä humina alkaa kuulua, mutta sitten isäni tuli paikalle ja sanoi, että se kone on kyllä ollut jo jonkin aikaa käynnissä :D

   Poista
  2. Hmm.. pakko tähän kommentoida. Mikäli teillä on talossanne ilmastointi jatkuvasti pienimmällä teholla, niin riittääkö se poistamaan ylimääräisen kosteuskuorman talosta ja pitämään sisäilman terveellisenä? Meille opastettiin iv-koneen käytöstä uudessa puutalossamme näin: ykkös- (eli pienintä) tehoa ei käytännössä käytetä lainkaan. Kakkosteholle voi koneen säätää silloin, kun talo on tyhjillään esim. reissun ajan. Kolmosteho on normaali taso, joka on yleensä päällä. Nelostehoa käytetään esim.silloin kun on paljon vieraita tai suihkussa kävijöitä.

   Poista
  3. Kiitos kommentistasi Jenni. Meillä säädettiin kone asentajan toimesta ja tehtiin tarvittavat mittaukset. Iv-koneita on varmasti erilaisia, tässä meidän tuo pienin taso on ollut riittävä. Sen huomaa myös täällä elellessä, pyykki kuivuu nopeasti ja samoin kylpyhuoneen lattia. Ikkunalasit eivät myöskään mene huuruun ja sisäilma muutenkin tuntuu hyvin raikkaalta.

   Poista
 6. Every image is a delight... especially the blonde braids

  Cindy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks Cindy, my daughter has really blond hair and I love to make braids :D

   Poista
 7. Anonyymi28.12.15

  Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Anonyymi7.1.16

  Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista