23.8.2015

Sisustuksen ja nuoren rakkauden ongelmia

Hyppäsin tänään kuudelta ylös sängystä katsomaan eilen uuden maalikerroksen saanutta yläkerran aulaa. Aula on tainnut vilahdella nyt blogissa aika ahkeraan, koska se on oikeastaan talon ainoa tila, jonka sisustukseen minulla ei ole ollut mitään selkeää ajatusta. Aulan kalustus on muodostunut melkein yksi mööpeli kerrallaan ja tilaan on ollut minusta vaikea löytää oikeanlaista hyvää tunnelmaa.

Tästä tilasta on siis muodostunut minulle se talon ongelmakohta. Pidän yleensä siitä, että tilalla on selkeä funktio, eikä mitään ole tilassa turhanpäiten. Harmittava tosiasia kuitenkin on, että jos talossa on yläkerta, pitää ylhäällä myös olla jokin kulkureitti portaikkoon, jolloin ylhäällä on välttämättä  jokin turhanpäiväinen käytävä tai aula, josta on käynti huoneisiin. 

Sisustuksen tämänhetkinen nollabudjetti lisää tietysti myös osaltaan aulan kehittämisen haasteellisuutta, olisi niin mukavaa ja yksinkertaista vaan lähteä antiikkikaupoille etsimään unelmieni vanhaa vihreää astiakaappia ja tilata Englannista muutama rulla jotakin näyttävää paperitapettia. Meillä on nyt kuitenkin muuta käyttöä roposille. Pihalle on nimittäin tulossa jotakin pörröistä, suloista ja todennäköisesti ranskalaista, ja siksi teemme pihaan pikkuisen talon ja aitauksen. Joten yläkerran aulan kanssa mennään nyt näillä olemassaolevilla kalusteilla ja tarvikkeilla.

Aula on tilana mielestäni aika haastavan muotoinen, pidän kyllä siitä, että tila näyttää selkeästi ullakolta vinoine kattoineen, mutta esimerkiksi aulan päätyseinän ikkuna on pohjoiseen ja siksi jo nyt alkusyksyksystä aulassa alkaa olla puutetta päivänvalosta. Tilan kahdesta lunetti-ikkunasta tulee onneksi aulaan myös valoa, mutta niiden antama valo on enemmän kapeana suoraan eteenpäin siilautuvia katedraalimaisia valonsäteitä, jotka eivät anna tilaan juuri ollenkaan yleisvaloa.

Aulan  oli rakentamisvaiheessa maalattu Country Frenchin sävyllä Koivu, joka onkin kaunis keskiharmaa sävy. Harmittavasti kuitenkin aulan pohjoinen valo yhdistettynä mattapintaisiin harmaisiin seiniin teki tilasta aika pimeän verrattuna talon muihin huoneisiin. Mietin oikeastaan koko kesän ryhtyisinkö muuttamaan aulan seinien väritystä, ja nyt kun illat ovat alkaneet taas pimentyä alkoi käydä selväksi, että aula tulisi muuttumaan vaaleammaksi.

Meillä oli onneksi vielä kaksi maalipakkausta Country Frenchin Lumi-sävyä käyttämättä ja päätimme vaalentaa seiniä maalaamalla Koivun päälle yhden kerroksen Lumi-sävyllä. Maalipinnasta tulikin yllättävän tasainen ja monta astetta vaaleampi, vaikka seinässä on edelleen rauhallinen harmaaseen taittava sävy. 


Niin kuin toivoinkin, vaaleat seinät moninkertaistavat valon ja valo pääsee kiertämään paljon vapaammin tilassa, eikä synkkiä nurkkauksia enää ole. 

Vaaleat harmaaseen taittavat seinät saivat seurakseen myös harmonisemmat lukunurkkauksen tekstiilit. Pohjoisen ikkunaan laitoin vanhan valokukkasarjan tuomaan lämpimämpää valoa ja Ikean lastenpöytä on nyt päässyt pieneksi sohvapöydäksi.


Tuntuu tosi kivalta, että aulassa on nyt rauhallinen ilme, sävyt tuntuvat vihdoin olevan tasapainossa kun seinän sävy antoi nyt raamit myös muun sisustuksen väreille. Näissä kukonlaulun aikaan kuvaamissani kuvissa eivät värit tule kovin hyvin esiin, mutta puutuoli ja kaappi ovat ankanmunanvihreät ja sohvassa ja nojatuolissa on valkoisen lisäksi harmaata ja pellavaa. Lattialla on luonnonvärinen juuttimatto, joka yhdessä ison ja tumman piirongin kanssa kokoavat lukunurkkauksen yhdeksi kokonaisuudeksi. Vaikka rakastan kaikenlaisia värejä, niin omassa kodissani tuntuvat parhaimmilta tällaiset vaalean paletin puuteriset ja pehmeät sävyt.

Vanha ilmaislöytöpiironki tulee myös nyt minusta kauniisti esiin vaaleaa taustaa vasten ja päivä päivältä ihastun siihen vain enemmän. Piirongin päällä on tyttäreni askartelema pahvinen veturi ja sen vieressä odottaviin lasikehyksiin ajattelin laittaa esille sivut hauskasta vanhasta kirjasta. "Nuoren rakkauden ongelmia" -oppaan löysin Yliopiston kirjaston poistohyllystä ja marginaaliin kauniilla käsialalla tehtyine lisähuomautuksineen se on kyllä ihana pieni kirjanen. Rauhallista pyhäaamua hyvät lukijani ja toivottavasti teillä kenelläkään ei ole tänään nuoren rakkauden ongelmia :)

19 kommenttia:

 1. Kaunista ♥︎
  Laitan sinulle sähköpostia edelliseen postaukseen liittyen alkuviikosta. Nyt suntaan Lauttasaareen Uivaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivottavasti oli hyvät uinnit!

   Poista
 2. Näyttää todella kauniilta, tuossa tilassa kyllä itsekin viihtyisin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna, todella mukavaa, että tykkät :)

   Poista
 3. Kaunista, sinulla on kyllä silmää kauniille asioille - todella harmooninen ja rauhallinen tunnelma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Mia, tuntuu, että vihdoinkin tämän tilan oikea suunta alkaa löytyä!

   Poista
 4. Ihana tunnelma! Kätevää kun maalaamalla saitte uudistettua tilaa. Painiskelen samantyyppisen valoongelman kanssa meidän keittiössä, joka suuntaa pohjoiseen ja valoa tulvii vain hyvin myöhään kesäiltaisin jos aurinko paistaa. Viihdyn kyllä keittiössä, mutta olisihan se kiva jos siellä olisi paljon luonnonvaloa. Jos rakentaisin talon miettisin keittiön ilmansuunnan tosi tarkkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että näihin valoisuusasioihin kiinnittää itse paljon enemmän huomiota omassa kodissa, ja muilla vieraillessa valon määrää ei edes oikein huomaa. itse en ole koskaan ajatellut, että teidän keittiössä olisi vähemmän valoa. Katse kiinnittyy ihaniin väreihin ja kalusteisiin :)

   Poista
 5. Erittäin kaunista 💝

  VastaaPoista
 6. Kaunis vaalea tila. Näyttää sellaiselta, että sohvalle tai nojatuoliin tekisi mieli käpertyä lueskelemaan ja nauttimaan tunnelmasta. Valosarja tuo ihanan tunnelmallista valoa näin kesälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Kirsikka, tosi mukavaa, että toivomani kodikas tunnelma välittyy kuvista :)

   Poista
 7. Täältä käsin katsottuna tila näyttää kyllä kaikkea muuta kuin "ongelmalta", mutta nythän se onkin raikastettu ja sisustettu ja todellakin kutsuvan kaunis.

  Mielenkiintoista olisi tietää, minkälaisia vinkkejä Suomen teineille omistettu opas pitää sisällään :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi mukavaa, että ei näytä ongelmalta :D Kirjassa varoitellaan kaikenlaisesta moraalittomuudesta, mutta ollaan kuitenkin moderneja, mm. tanssi itsessään EI ole syntiä kunhan se tapahtuu tervehenkisesti eikä lähikontaktissa :)

   Poista
  2. Tervehenkistä tanssia :D :D.

   Poista
 8. on kulunut kotvanen viime vierailustani, olipa mielenkiintoisia postauksia taas kerran
  aula on todella kutsuva, tuota kirjasta ei varmaan pystyisi lukemaan ilman virnettä suupieles;)

  VastaaPoista