8.8.2015

Kristallikruunu Genevestä ja ajatuksia kodin tyylistä

                                                                            
Viime syksynä juoksin rankkasateessa antiikkinen kristalliskruunu kainalossa pitkin mutaista metsätietä. Olin aiemmin sopinut kaupat tästä kauniista kristallikruunussa ja olin luvannut hakea kruunun myyjän kesähuvilalta. Emme päässeet autolla pientä tietä loppuun asti vaan kävelin yksin loppumatkan. Sain kaupat hoidettua kunnialla ja katsoimme myös muita perheen upeita vanhoja kristallikruunuja. Takaisinpäin lähtiessäni alkoi kuitenkin sataa vettä kaatamalla, enkä saanut enää miestä kiinni puhelimella. Lähdin juoksemaan ja kristallit kolahtelivat ja kilahtelivat, mutta kun lopulta löysin autolle, oli kruunu säilynyt onneksi täysin ehjänä. 


Myyjä kertoi ostaneensa kruunun Genevestä antiikkitorilta ja myyjä uskoi kruunun olevan ranskalainen, koska torilla myydään enimmäkseen ranskalaista antiikkia. Myös kruunun tyyli viittaa mielestäni ranskalaiseen alkuperään. Kruunu on sähköistetty joskus kauan sitten. Isäni tarkastikin kruunun sähköt ja totesi niiden olevan ihan turvalliset. Joku on joskus kiinnittänyt sähköjohdot kruunun rakenteisiin mustalla teipillä, mutta koska sähköjen uusimiselle ei ole akuuttia tarvetta, en ole kokenut tarpeelliseksi alkaa parantelemaan teippivirityksiä.Kruunu on etsinyt oikeastaan koko täällä asumisemme ajan oikeaa paikkaansa. Aluksi kokeilin sitä yläkerran aulan kattoon, mutta suuressa tilassa se näytti lähinnä katosta roikkuvalta joulukuusenkoristeelta. Välillä kruunu oli jo viety kellariin ja harkitsin tosissani sen myymistä.  Muutama viikko sitten kannoin sen kuitenkin takaisin taas sisälle ja aloin etsiä sille tosissani sopivaa paikkaa. 

Kruunun sijoittelussa ongelmana on ollut sen melko pieni koko. Pömpelissä on aika korkeat huoneet, ja puusohvat ja muut vanhat huonekalut ovat aika massiivisen kokoisia, joten pikkukruunua on ollut hieman hankala sovittaa huoneiden mittasuhteisiin. Eilen kuitenkin äitini keksi ehdottaa, että kokeilisin kruunua eteiseen. Eteinen on portaiden kohdalta kompaktin kokoinen ja ylösnousevat portaat madaltavat huoneen vaikutelmaa. Eteisestä myös kruunun kimmellyksen näkee heti kuistilta sisään astuessa. 

Kuvissa muuten perspektiivi näyttää hieman valehtelevan ja kruunu näyttää olevan todellisuutta korkeammalla. Oikeasti kruunun alimpien kristallien ja oven yläreunan väliin ei jää juuri väliä ja mittasimmekin äitini kanssa tarkkaan, että ovi mahtuu avautumaan, mutta kruunu ei tule kuitenkaan liian ylös. Kruunu on koristeellisempi ja näyttävämpi kuin Pömpelin sisustus yleensä, mutta minusta on hauskaa, että tällainen draamakuningatar on talossa tuomassa sisustukseen hieman kontrastia. 

Tykkään paljon siitä, että kruunu on aito ja vanha, ja että se on jo hieman raihnainen ja elämää nähnyt. 

Viime aikoina olen muutenkin miettinyt paljon Pömpelin tyyliä. Koska kaipaan kauneutta ympärilleni pelkään hieman, että kodin sisustus menee helposti överiksi. En haluaisi, että perheemme koti näyttäisi elämälle vieraalta lavastukselta. Toivoisin myös, että koti olisi samaa paria perheemme elämäntavan ja arvojen kanssa. Hieman kärjistäen sanottuna varon siis sitä, että sisustuksesta ei tulisi kovin hienosteleva, koska tykkäämme kävellä kuistille mutaisissa saappaissa ja tassuissa ja keittiössä pestään juuri nytkin multaisia ja suoraan pihalta nostettuja juureksia.  Minulle on myös todella tärkeää, että lapset tuntevat olonsa kotona aina tervetulleiksi ja, että heidän leikeilleen on sijaa sisustuksen keskellä.

Mitäs ajatuksia teissä herättävät tällaiset pömpöösit kristallikruunut? 

26 kommenttia:

 1. Kristallikruunu on tosi viehättävä, kiva että se löysi oman paikkansa. Näyttää oikein hyvältä ja sopivalta eteisessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että näyttää sopivalta!

   Poista
 2. Erittäin kaunis kristallikruunu. Ja se juuri on se juttu, kuten sanoit, että tällainen tuo kontrastia ns. sisustukseen;) Hauska oli tuo tarinasi vesisateessa kruunun kanssa juoksemisesta. Joskus sitä joutuu tällaisiin tilanteisiin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Harvemmin uutena kaupasta haetusta tavarasta jää mieleen mitään muistoja, mutta näiden vanhoja kirppislöytöjen ja antiikin hakureissuilla olen törmännyt vaikka minkälaisiin tilanteisiin :)

   Poista
 3. Kaunis on kruunu ja sopii tuohon tilaan hyvin. Ei tuo kristallikruunu ole liian hieno tuohon tilaan, jos sitä ajattelit. Kruunu tuo sopivasti särmää sisustukseen. Minulla on muuten veskissä kristallikruunu. Ajattelin, että miksi sitä pitäisi paikassa, jossa on usein päivän aikana pakko käydä, näyttää perin tavalliselta. Sieltä löytyy myös patsas :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vessa oli myös meillä toisena vaihtoehtona ja mietimme pitkään kumpi olisi kivempi paikka sille. Jos vielä löydän jostain pienen antiikkikruunun niin se pääsee sitten varmasti koristamaan vessaa :)

   Poista
 4. Voi miten sievä! Onneksi löysit ja pidit sen : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eteisen läpi kuljetaan täällä jatkuvasti, ja nyt tosi tyytyväisenä kuljen kristallien välkkeen alta :)

   Poista
 5. Kaunis kruunu!! Kyllä tuon takia kannatti kastua..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että sinäkin pidät tästä kruunusta <3

   Poista
 6. Tosi kaunis kruunu, sopivasti hienostunut! Ja kiva paikka tuo eteinen, joka usein läpikulkutilana saattaa jäädä hieman varjoon muun talon sisustukselle. Meillä odottaa pahvilaatikossa myös yksi vanha valaisin, jonka kattoon ripustamista odotan innolla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat esineet kyllä tuovat luonnetta taloon, ja vaikka kaikki eivät olisikaan itsessään mitään maailman kauneimpia niin ne tuovat minusta taloon ihanaa lämmintä kodikkuutta.

   Poista
 7. Anonyymi8.8.15

  Heippa! Teillä on aivan upea koti. Juuri avaruus, oikeat sisustusmateriaalit, vähäinen tavaramäärä, mielettömät, hienostuneet sävyt tekevät siitä ainutlaatuisen. Kanattaakin todella miettiä, mitä uutta/vanhaa sinne laittaa. Mulla on tapana sanoa suoraan, kun kysytään, en olisi välttämättä laittanut kyseistä lamppua minnekään, vaiikka se söpö onkin☺.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Jokaisella meillä on oma tyylimme ja näemme ehkä kauneutta sellaisessa missä joku toinen ei näe mitään. Arvostan itse paljon vanhoja, uniikkeja esineitä, ja kodistamme löytyy usein sijaa sellaisillekin tavaroille, jotka eivät välttämättä ole juuri viimeisen muodin mukaisia. Jos olet lukenut pidempään Pömpeli-blogia niin ehkä tiedät myöskin sen, että tätä taloa nimenomaan ei ole sisustettu tarkkaan miettimällä mikä sopii ja mikä ei, vaan ihan intuiitiolla ja ihastumalla vanhoihin romuihin :)

   Poista
 8. Kaunis kattokruunu ja sopii hyvin porrasaulaan. Minusta se tuo kivasti kontrastia talonpoikaiseen tyyliinne. Tykkään kovasti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa Päivi, että tykkäät :) On niin hauskaa jakaa teidän blogini lukijoiden kanssa ilo näistä vanhoista aarteista :)

   Poista
 9. Anonyymi8.8.15

  Olen seurannut tiivisti juuri sen takia, että se on todella onnisunut. Et ole sortunut tavanomisuuksiin, joita blogeissa valitettavan paljon on. Kokonaisuus on utuinen, eleetön. Ja nimenomaan juuri vanhat, hyvinsäilyneet ju huolella valitut huonekalut ovat se juttu�� Oletko 'sovittanut' kruu ua ruokapöydän päälle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että olet seurannut Pömpelin tarinaa pitkään :) Ruokapöydän valaisinhan meiltä tosiaan vielä puuttuu, mutta ruokapöytä on tosi pitkä ja keittiö on muutenkin tilana niin suuri, että tämä kruunu on siellä ihan pikkuruisen näköinen. Kuvissa ei aina tilojen mittasuhteet oikein välity, mutta itse siis koen, että tämä nykyinen on kruunulle paras paikka talossa.

   Poista
 10. Kaunis kruunu ja minun mielestä sopii hyvin, kuin vähän luksusta arjessa. Ja minusta kodin ei pidä olla liian askeettinen, kruunu tai pari käy oikein hyvin :)

  VastaaPoista
 11. Anonyymi9.8.15

  Samaa mieltä edellisten kanssa, arjessakin saa olla luksusta enkä kutsuisi tuota edes pompöösiksi. Olen myös seurannut pitkään blogiasi lämmöllä ja ihaillen. Erityisesti viehätyin lunetti-ikkumoista ja keittiön ja ruokailutilan kalustuksesta sekä siitä ihanasta vanhasta korituolista, jonka taannoin lähdit asiasta tehden hakemaan. Se istui oivallisesti teille!
  Pietarsaaressa - sorry vaan, taitaa olla aika kaukana - on mahdottoman hyviä kirppareita. Amida-hallen Rautatienkadulla on oikea aarreaitta! 'Sivukamareista' löytyy huonekaluja, vanhoja piironkeja, tuoleja... ja kun muistaa kohottaa katseensa meinaa pyrstölleen tippua. Katossa on useita tosi upeita ja vanhojakin kristallikruunuja.
  Asun itse 70-luvulla rakennetussa standardi-omakotitalossa (senaikainen aravatalo), jota on vuosien saatossa muokattu ja laajennettu omannäköiseksi. Meilläkin on 'ristalliruunu' keittön pöydän päällä. Nyt haluaisin vaihtaa sen numeroa isommaksi, pussikruunuksi. Odottelen mielenkiinnolla, koska se oikea tulee vastaan. LIian prameaa en halua.
  Terveisin lukijasi Keekeläinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Keekeläinen innostavasta kirjoituksestasi. Juuri tällaiset lukijoiden viestit ovat syy miksi bloggaan, upeaa miten monia samanhenkisiä ihmisiä olen blogin avulla tavoittanut! Kiitos Pietarsaaren vinkeistä, suunnitelmissa on reissu sinne suunnalle, joten uskoisin, että pääsen samalla tutustumaan myös Pietarsaaren putiikkeihin!

   Poista
 12. Kaunis kruunu! Ihastelen aina nuita teidän oveja <3 kyllä entisaikaan osattiin vain tehdä kauniimmat ovet. Olenkin päättänyt etsiä meidänkin tulevaan taloon oikeat vanhat ovet jostain. Ja sopivasti tontilla olevasta vanhasta hirsitalosta löytyi myös kauniit listamallit joita aijomme käyttää tulevan talon listoissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hyviä suunnitelmia! Mielestäni vanhoja ovia ei ollut kovin vaikea löytää, seurailin ahkerasti Facebookin erilaisia vanhan tavaran myynti -ryhmiä ja tietty Tori.fi ja Huuto.net tulivat tutuiksi. Myös perinnerakennuskaupoista tein ihan hyviä löytöä. Wanhan Wallankumouksesta löysimme makuuhuoneen ison parivoven karmeineen.

   Poista
 13. Siis mä voisin ottaa tuollaisen kristallikruunun meille koska tahansa. Kerrassaan aivan ihastuttava, onnea teille kun saatte omistaa tuon kaunottaren:) Ja hyvän paikan olet lampulle löytänyt. Tuosta kodin sisustamisesta olen kyllä aivan samaa mieltä kanssasi. Vaikka rakastankin sisustamista on minulle tärkeää, että kodissa säilyy elämisen jälki ja vaikkei meillä enään ole pieniä lapsia kotona on minulle tärkeää, että pieni tyttärentyttäremme voi meille tullessaan leikkiä ilman, että kaiken aikaa täytyy olla varomassa ja kieltämässä häntä.
  Mukavaa syksyä Pömpeliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mimi´s mother! Minusta kodin hyvä tunnelma tulee juuri siitä, että kotiin ovat kaikki tervetulleita ja lapset saavat näkyä ja kuulua. Se on sitä elämänmakua kun kaikki ei ole niin loppuunasti harkittua ja aina viimeisenpäälle siistiä :)

   Poista