26.7.2015

Sateinen piha ja potager

Piha näyttää nyt aika villiltä kun kesän ajan hyvin kasvanut nurmikko odottaa ensimmäistä leikkuutaan. Sadetta on saatu enemmän kuin tarpeeksi ja taas tänäkin aamuna heräsin sateen ropinaan kuistin peltikattoa vasten. Sadetakit päällä ja saappaat jalassa olemme myös aloittaneet potagerin rakentamista. Ostin potagerin aidaksi tavallista lammasaitaa, se on minusta omalla tavallaan tosi kaunista ja sopii hyvin perinteiseen pihapiiriin.

Biolanin kompostori on käynnistynyt hyvin, mutta tuntuu, että se ei täyty millään. Sitä mukaa kun kaadan kompostoriin uutta tavaraa, niin edelliset painuvat kohti pohjaa. Meillä olisi tarkoituksena tehdä tänä syksynä potageriin pohja turpeesta ja kompostimullasta, mutta en tiedä saammeko kompostoria ennen lumen tuloa edes puolilleen. Siinä mielessähän tämä on positiivinen ongelma, että usein mietitään riittääkö kompostorin tilavuus kaikelle kotitalouden jätteelle. Meillä siis ainakin näyttää riittävän hyvin, täytän kompostoria päivittäin enkä edes juuri pilko kompostoitavaa jätettä pienemmäksi.

Potagerin viereen olemme tehneet yrteille omaa kotilonmuotoista penkkiä.


Kirjoitan potagerista ja yrttipenkistä lisää kun saan ruohon leikattua ja toivottavasti vähän kauniimpia kuvia pihasta.

Ruusuja ja pioneja olen ostellut alennusmyynneistä, piha on tuntunut niin isolta ja tyhjältä,  että olen halunnut jo tänä ensimmäisenä vuonna saada ison osan istutuksista tehtyä. Lapset ovat oppineet istuttamaan hienosti taimia. Vanhempi kaivaa ensin ison kuopan ja heittää pohjalle lannoitetta, sitten pienempi kastelee kuopan ja yhdessä asetellaan taimi hyvällä korkeudelle ja peitetään kuoppa. 

Tänä kesänä olemme myös saaneet lasten kasvatuslaatikoista hyvin salaattisatoa ja myös kurpitsat ja herneet näyttävät kantavan runsaan sadon. Rauhallista sunnuntaita blogin lukijoille, täällä keitetään vielä kupillinen teetä ja lähden sitten takaisin lapionvarteen. 
6 kommenttia:

 1. Uuteen pihaan puutarhan rakentaminen onkin melko herkullinen tilanne. Alusta asti voi laittaa ja suunnitella;) Muutama vuosi ja kasvu on jo hyvässä vauhdissa. Mukavaa sunnuntaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun vaan jostakin saisin malttia odotella :D

   Poista
 2. Uusi piha on kuin tyhjä paperi. Aika ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän on aivan totta, vain mielikuvitus on rajana :)

   Poista
 3. Minulle tuli ihan mieletön koti-ikävä välittömästi kun luin ihanan kirjoituksesi mökillä. Tuli halu päästä takaisin kuokkimaan omaa pihaa. Teidän lasten yhteistyö istutushommissa kuulostaa hyvältä! Toivottavasti meidän 1-vuotiaasta kasvaa innokas istuttaja, nyt repiminen on pääasia. Ruusu näyttää todella kauniilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt olemme löytäneet taimistojen alelaareista tosi hyviä ruusuja ja pari viikkoa sitten olivat pionit alessa. Heti kun kukinta loppuu niin hinnat laskevat :) Teillä on jo niin ihana ja valmis vanha piha, voitte vaan parannella sitä oman aikataulunne mukaan ja jos ei jaksa koko ajan tehdä jotakin, niin silti näyttää aina kauniilta.

   Poista