9.6.2015

Pömpelin kompostori

Oli ihana herätä alkukesän vapaapäivän aamuun, kuistin portailla on jo aikaisin lämmin istua ja suunnitella puutarhaa. Aurinko nousee mäenharjanteen metsikön takaa, yölinnut hiljenevät ja lasten leikkimetsä odottaa jo pieniä seikkailijoita uuteen päivään. 
Peruna on alkanut kasvaa korissaan ja pihaan on nyt istutettu lisää omenapuita. Saimme Lohjalta Taimiteutarin taimitarhalta harvinaista paikallista karjalohjalaista lajiketta, Karjalohjan punaista. Olisin ostanut useamman taimen, mutta taimitarhurin mukaan yksi Karjalohjan punainen saa riittää yhteen pihaan :)

Suurin ilonaihe tällä hetkellä pihassa on kuitenkin uusi kompostori. On tuntunut melkein huijaukselta puhua Pömpelistä aiemmin ekotalona kun meillä ei ole ollut kompostoria. 


Halusimme meille mahdollisimman hyvän lämpökompostorin. Kompostoimme kaiken biojätteen ja nyt kompostorin saavuttua aiomme vähentää roska-auton vierailua kahteen kertaan kuukaudessa.

 Pömpelin kompostori pääsee siis heti tositoimiin ja sen pitäisi palvella uskollisesti myös talvella hankien kylmässä sylissä. Valitsimme kompostoriksi Biolan pikakompostori 220 eco -mallin.  Sen kapasiteetti riittää 6 hengen biojätteille. Kompostori on valmistettu Biolanin tuulivoimalla toimivassa tehtaassa. Lisää tietoa Biolanin kompostoreista voit lukea täältä: Biolan kompostorit.

Biolan kompostori on tosi helppokäyttöinen, ylhäältä luukusta jätteet sisään ja alhaalta luukusta valmis komposti ulos. 
Pelkkä laadukas kompostori ei kuitenkaan takaa onnistunutta kompostoitumista, vaan kompostorinhoitajan kannattaa huolehtia kompostorin sisällön sopivasta koostumuksesta ja kosteustasapainosta. Liian märkä kompostori voi olla haiseva ja kärpäsentoukat innostuvat uiskentelemaan siellä, kun taas liian kuiva massa ei kompostoidu kunnolla ja muurahaiset alkavat viihtyä kompostorissa. Massan koostumus on silloin sopivaa kun se tuntuu hieman kostealta, mutta on kuitenkin kuohkeaa. 

 Kompostorin kuivikkeella saa parhaiten säädeltyä massan koostumusta ja kosteutta. Koska käytämme valmista kompostia syötävien kasvien kasvatukseen, olen valinnut myös kompostikuivikkeen tarkasti. Luomulaatuinen kuivike on turvallinen ja ekologinen valinta. 


Kompostoitumisen edellytys on kompostorissa asuvien pieneliöiden hyvinvointi, kompostoriin siis kuuluvat kaikenlaiset homeet ja sienirihmastot eikä niitä kannata pestä pois kompostorista.

Aloitin kompostorin käytön kaatamalla pohjalle reilusti kuiviketta, näin ensimmäiset jätteet eivät liiskaudu pohjaan, eikä myöhemminkään pohjalle ylemmistä kerroksista valuva neste aiheuta liikaa märkyyttä. Biolan kompostorissa on myös alhaalla takana reikä suotonesteelle, siispä asetimme kompostorin hieman takakenoon, jotta ylimääräinen neste pääsee parhaiten valumaan ulos. 

Biolan kompostori on jämerää tekoa ja se näyttää pysyvän hyvin pystyssä lähes tyhjänä ja kovalla tuulellakin. Myös kansi on lämpöeristetty, joten se painaa jonkun verran, ja siksi onkin kätevää, että kannelle on pidin, joka pitää sen auki käytön aikana. 


Kompostorin paikka pihallamme on aika näkyvä, valitsin paikan, jonne pääsisi nopeasti etuovelta ja, joka olisi lähellä vaatimatonta hyötytarhaamme. Miehen mielestä tosin kompostori on niin näkyvästi esillä, pihan korkeimmalla paikalla, että näyttää siltä kuin palvoisimme kompostoria :) no, mutta kai sitä ekotalon emäntä saakin olla ylpeä hienosta kompostoristaan ja pitää sitä pihan kunniapaikalla!


Postaus toteutettu yhteistyössä Biolanin kanssa.


22 kommenttia:

 1. Tuo on kyllä kiva kompostori varsinkin siksi että on tiivis. Muutaman kympin rakoinen ei-eristetty kompostori houkuttelee ihan eri lailla kärpäsiä puoleensa. Silti saimme joskus vuokralaisina tuon jäätymään, sinne tuli liian vähän jätettä ja käytimme varmaan liian vähän myös kuiviketta. On se tarkkaa puuhaa! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että kerrot kokemuksia! Vähän kyllä jännittää miten saamme talvella pidettyä kompostorin käynnissä. Ohjeita ja vinkkejä löytyy kyllä monenlaisia netistä, mutta mikä sitten auttaa ja mikä ei :D

   Poista
 2. Mä en kauheesti jaksa stressata jos komposti jäätyy :) Sen kun tunkee vaan lisää tavaraa sinne, niin kyllä se keväällä lähtee taas käyntiin. Hiukan voi hirvittää kun näyttää että se täyttyy ääriään myöten, mutta ainakin meidän käytöllä se on ehtinyt painua silti tarpeeksi ennen kuin tulee reunat vastaan. Meillä on Kekkilän kompostori, ja siinä on näppärä ominaisuus, että jos komposti alkaa tuntua pieneltä, niin siihen saa lisäosan, ja tilavuus kasvaa sadalla litralla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ei kai se tosiaan ole niin vaarallista jos kompostori menee vähän jäihin :) Luin jostakin, että kun täyttää vaan ahkerasti jäätynyttä kompostoria, niin se taas sulaa ja alkaa lämmetä uudelleen.

   Poista
  2. Anonyymi13.5.17

   Voisinpa kuvitella että jäätyneen kompostin saa helposti toimimaan kaatamalla sinne ilmojen lauhduttua kuumaa vettä. Ainakin jossain kompostointiohjeessa oli tällainen vinkki koskien eristämättömiä komposteja. En tiedä sitten kastuuko se nopeasti liikaa.

   Poista
 3. Meillä on täsmälleen sama kompostori käytössä ja ollaan kyllä oltu tyytyväisiä hankintaamme. Tosin vie aikaa, että oppii sitä käyttämään. Meillä kompostori jämähti jäähän ekana talvena, kun lisättiin kompostijätettä liian harvoin ja liian suurina määrinä. Talviaikaan kompostori on meillä pysynyt parhaiten sulana siten, että jaksaa joka päivä viedä sinne päivän aikana kertyneet biojätteet ja möyhentää massaa kompostorin mukana tulleella möyhentäjällä joka kerran samalla kun lisää kuiviketta. Myöskin talvisin olemme kolanneet lunta kompostorin reunoille lisäeristeeksi. Siten lämpötila on pysynyt kovimmillakin pakkasilla noin +40 asteen tuntumassa. Ja jos on meinannut lämpötila laskea liian matalaksi, olen työntänyt kompostijätteen sekaan muutaman kuumalla vedellä täytetyn limsapullon ja antanut niiden olla siellä puoli päivää tai pidempäänkin, joiden turvin lämpötila on kohonnut taas :) onnea kompostointihommiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaaru, kiitos tosi paljon vinkeistä! Hyviä ideoita kompostorin pitämiseen sulana :)

   Poista
 4. Hyvä valinta! Minulla on ollut keväästä saakka tuo sama kompostori ja olen siitä jopa liikuttuneen onnellinen :)
  Pelkäsin aluksi, ettei kompostori lähde käyntiin, mutta turhaan. Käyntiin laitos lähti hyvin heti, kun siellä oli tavaraa hieman alle puolenvälin palkin. Kuivikkeella saa hyvin tasapainoitettua kosteutta. Ostin lisäksi sen tyhjennyslapion + kompostin möyhentimen. Hyväksi nekin olen jo havainnut. Onnea kompostorin hankinnasta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JES, hyvä kuulla, että kompostori toimii!

   Poista
 5. Vitsit miten hyviä vinkkejä. Haluaisin itsekin juuri tällaisen näppärän kompostorin nykyisen pallon rinnalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut aiemmin vain avokompostoreita, joten tuntuu ihan mahtavalta, että nyt kaikki keittiöjätteet saa viedä tuonne kompostoitumaan.

   Poista
 6. Tämä ei liity kompostoriin, mutta pakko silti todeta, että aivan ihanat nuo teidän vaaleanpunaiset ovet! Olen niitä ihastellut jo aiemmin, mutta taas tuossa kuvassa näyttävät tosi kauniilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ovista iloitsen myös joka päivä :)

   Poista
 7. Tuollaisen pöntön ilmaantumista meidän pihapiiriin odotan hartaasti! Kerroppa sitten myöhemmin käyttökokemuksia, meillä kun on vielä kompostorin valinta edessä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laittelen taas juttua kompostorin kuulumisista kun saadaan sinne vähän enemmän täytettä :)

   Poista
 8. en ole kotvaan piipahtanut Pömpelin pihapiiris, talkooväen kädenjälki todella kaunis, todella mukavaa, et talkoita järjestetään edelleen. kompostorisi tulee palvelemaan hyvin takaan sen, tuttavillani oli ensimmäiset prototyypit kokeilussa ja jo niistäkin pelkkää hyvää sanottavana. itselläni ei ole varsinaista lämpökompostoria, vaan kolmesta isosta arkkupakastimesta tehdyt kompostit, hyvin nekin toimivat.
  nyt menenkin tutkimaan lähemmin Virtasen maaleja, keittiön puulattia saa toivonmukaan tänä suvena uuden maalipinnan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, hauskaa, että olet päässyt seurailemaan Biolanin kompostorien kehytystä alusta asti :)

   Poista
 9. Onnittelut hyvän kompostorin valinnasta!

  Meillä on ollut monta monta vuotta vastaava biolanin kompostori ja se on toiminut moitteettomasti. Jälkikompostoinnin jälkeen on ilo levittää puutarhaan sitä 'kultaa' mitä tuo laitos tuottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että teilläkin on hyviä kokemuksia Biolanin kompostorista!

   Poista
 10. Anonyymi15.8.15

  Siis montako kertaa teillä se jäteauto on ennen käynyt kuukaudessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, harva se päivä on jäteauto joutunut hakemaan täältä meiltä ison kuorman jätettä ;) No ei, vaan täällä meidän tiellä jäteauto kiertää normaalisti kerran viikossa ja se oli jonkinlaisena oletuksena kun jätehuoltosopimus tehtiin. Valitsimme myös optimistisesti pienen jäteastian, koska sekajätettä tulee meiltä aika vähän.

   Poista
 11. nyt opin miten tuon käytän. vihdoin, ollut mulla jo monta vuotta,,

  VastaaPoista