17.5.2015

Ruskean pihan kuulumisia


Tai eihän Pömpelin piha ei ole enää ihan kokonaan ruskea, vaan vihreitä nuppuja avautuu jo siellä täällä :)

Myös kaikenlaista rakennelmaa alkaa kertyä pikkuhiljaa pihaan,  tänään laajensimme entistä yhden lavan kasvimaatamme kun lapset saivat omat pienet kasvatuslaatikot. Lapset valitsivat laatikoihinsa porkkanaa, hernettä, salaattia ja rucolaa. Omassa isommassa laatikossani on jo jonkin aikaa kasvanut paria eri kurpitsalajia. Käytämme pihassamme lannoitteina luonnonlannoitteita, kanankakkaa, hevosenlantaa ja merilevää. Tällä hetkellä meillä ei ole vielä toimivaa kompostoria, mutta toivottavasti saamme myös pian pihaan omaa kompostia maanparannukseen.


 Valitsen useimmiten kasvualustaksi luonnonturpeen, minusta turve sopii hyvin useimmille hyötykasveille kunhan lannoituksen valitsee kasvatettavien lajien tarpeiden mukaan.


Olemme myös saaneet istutettua alapihalle hedelmäpuita, kerrankin olin tarkkana, ja puut ovat kauniissa suorassa rivistössä. Valitsin pihaan perinteisiä lajikkeita, meillä on kirsikoista Sikkolaa ja Rauhalan morellia ja neljän kukan kukintaansa lopetteleva pikkuinen Pepi-päärynäpuukin on vanha virolainen lajike. 

Pihalle on tarkoitus istuttaa yhteensä kahdeksan omenapuuta, mutta alapihalle niistä tuli vain yksi. Valitsimme lajikkeeksi Valkean kuulaan koskan sen omenat ovat meistä ihanimman makuiset. Valkea kuulaskin näyttää availevan jo nuppujaan, jos hyvin käy, saamme ehkä jo tänä kesänä ensimmäiset Pömpelin omat omenat.


Puutarhaa rajaavat kiviaidat rakentuvat myös pikkuhiljaa. Meillä on kiviä kasoittain omasta takaa, joten vaikka kiviaitaa on aika raskas rakentaa, ei materiaaleja tarvitse ainakaan hakea kaukaa :)


 Pihan lämpiminpään kohtaan, etelärinteen puolelle istutin tänään laventelia. Nupuillaan olevan laventelin tuoksu on jo ihan uskomaton. Laventeli tarvitsee kasvupaikakseen lämpimän, hiekkaisen ja köyhän maan.

 Puutarhamme on kasvuvyöhykkeellä 1b, joten meillä laventelin talvehtiminen on ihan mahdollista. Toivotaan parasta! 


Kuistilla valossa idätetyt siemenperunat olivat kasvattaneet tukevat idut. Kokeilen nyt ensimmäistä kertaa kasvattaa perunaa koreissa, mutta tuntui kyllä omituiselta istuttaa monta perunaa ihan pienelle alalle koriin.

 Aiemmin koriin istutetuissa valkosipuleissa näkyykin jo elonmerkkejä.


 Iloista alkavaa viikkoa, toivottavasti saadaan nyt sopivasti lämpöä ja sadetta!

10 kommenttia:

 1. Hyvin maatunut hevosenlanta on kyllä ihan parasta lannoitetta. Maalla olemme sen voimin saaneet kasvamaan hyvän sadon. Onneksi saamme lantaa ystävältäni, jolla on muutama heppa ja heillä jatkuva tuotanto :) Jos paikka on lämmin, johon laventelit istutit, niin uskon niiden menestyvän siellä hyvin, peitettynä ainakin.
  Onnea viljelyksille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu, tuntuu tosi kivalta, kun ensimmäistä kertaa meillä on näin iso piha, että sinne mahtuu oikeastaan ihan kaikkea mitä vaan keksii istuttaa. Puutarhurin suurin onni on kyllä hevosenomistajat ystäväpiirissä :)

   Poista
 2. Voi että miten kivalta näyttää, kun pääsee ihan puhtaalta mullalta aloittamaan :). Niin ihanaa seurata, kun vihreää pukkaa pintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein kuin tyhjä ruskea taulu ;)

   Poista
 3. Huh, no adetta täällä on ainakin saatu! Jos kivikuvia kiinnostaa katsella, niin minun nimeni takaa löytyy se blogi, jonka pihassa on ihan takuulla enemmän kiviä kuin kellään... ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnostaa kyllä, kiitos vinkistä :)

   Poista
 4. Suorastaan terapeuttista seurata pitkälle edenneitä istutusprojekteja, kovin kauniilta teilä siellä näyttää! Meillä kaikki ulkotyöt vielä alkutekijöissään, ja piha on kaikkea muuta kuin laitettu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla, että jostakin näkökulmasta meidän piha on jo pitkällä :D Kieltämättä tosin itsekin olen tyytyväinen kun pihalla ei ole enää rakennusajan romukasoja ja muuta roinaa.

   Poista
 5. Ihanalta näyttää teidän pihapuuhat. Minäkin tilasin mieheltä lavakauluksia, jotta saan istustuslastikot uuteen uskoon. Mukavan näköistä koriviljelyä, sitä pitäisi kokeilla! Teidän koti on niin kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piupau, korit ovat kyllä oikea puutarhan kaunistus, ainakin tällaisellä pihalla kuin meillä, jossa ei ole vielä paljoa muuta katsottavaa :)

   Poista