30.5.2015

Maalaustalkoot

Pömpelin mäellä sää on kuin morsian ja talo loistaa uudessa valkoisessa maalissaan.


 Maalaamme taloa nyt toista kertaa.  Talkooväkeä on saapunut koulujen päättäjäisistä huolimatta mukavasti paikalle ja hyvässä säässä on maalaaminen sujunut tosi nopeasti. 


Viime kesänä maalasimme ensimmäisen kerroksen ulkomaalilla ja tänään talon ulkoasu on muuttunut täysin peittävän valkoiseksi. Seinien sävy on perinteinen maalarinvalkoinen, G497, ja ikkuna- ja nurkkalaudat ovat puhtaan valkoiset. 


Etsimme viime kesänä tarkasti Pömpeliin parasta mahdollista ulkomaalia. Talomme on ylhäällä mäen päällä, ja sade ja tuuli pääsevät piiskaamaan sitä armotta. Halusimme ehdottomasti periaatteidemme mukaisen, mahdollisimman perinteisen luonnonöljymaalin, joka kuitenkin antaisi hirrelle pitkäaikaisen ja tehokkaan suojan. Halusimme myös, että maalipinta pysyisi pitkään kauniina ja valkoinen väri kirkkaana. 


Olin kuullut paljon hyvää Virtasen maaleista ja etenkin Neljän öljyn laatumaalista. Maalin on kehittänyt  Aimo Virtanen Suomen saariston oloihin ja se on ollut markkinoilla jo vuodesta 1963. Olimme alunperin suunnitelleet maalaavamme talon Uulalla, mutta vertailtuamme maalien ominaisuuksia ja muiden perinnerakentajien kokemusten perusteella päädyimme kuitenkin Virtaseen. Maalin valintaa ei ole tarvinnut katua.  Isäni on ollut mukana rakentamassa ja kunnostamassa kymmeniä taloja jo nuoresta pojasta pitäen, ja hän on koko ajan kehunut Virtasen neljän öljyn maalin ominaisuuksia ja hyvää laatua. Maali on isäni mukaan erittäin hyvin levittyvä ja peittävä, joten maalia ei kulu paljoa ja maalarin aikaa säästyy. 


Isäni kommentoi myös sitä miten vuosi sitten maalattu ensimmäinen maalikerros on pysynyt  täysin virheettömänä, metsän läheisyydessä olevat seinät altistuvat helposti erilaisille homeille ja leville, mutta valkoisessa pinnassa ei näy yhtäkään vihreää rihmanalkua tai homepilkkua.

 Virtasen maaleihin voit tutustua tarkemmin heidän kotisivuillaan: www.virtasenmaalitehdas.fi . Olen ollut Virtasen maaleihin nyt niin tyytyväinen, että olen aloittanut yhteistyön Virtasen maalitehtaan kanssa täällä blogissa.  Sekä Pömpelin ulkoseinät, että sisällä lautalattiat on maalattu Virtasen maaleilla. Kerron mielelläni lisää kokemuksiamme Virtasen maaleista kunhan maalipinnat tästä hieman vanhenevat :)


Nyt  uutena, juuri toiseen kertaan maalattuna pinta on luonnonöljymaalille tyypilliseen tapaan kauniin kermainen ja sen kiilto on luonnollisen pehmeä. 


 Olen aina tykännyt talkoiden tunnelmasta ja minusta on hauskaa tehdä ruokatarjoilut isolle porukalle. Tänään keitin ison kattilallisen savulohikeittoa, johon sain jo uusia perunoita meidän lähikaupasta. 

Kahvitauot kuuluvat myös tietysti asiaan, tässä äitini kahvittelemassa sopivasti sävysävyyn meidän vaaleanpunaisen oven kanssa. Äitini ihana takki on ruotsalaisen Pelle Pettersonin.
Kiitos äiti ja isä sekä talkooväki suuresta työpanoksestanne, Pömpeli on nyt pehmeän poutapilven valkoinen!

Postaus toteutettu yhteistyössä Virtasen maalitehtaan kanssa.

25 kommenttia:

 1. Tästä postauksesta tuli jotenkin hyvä mieli <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että meidän hyvä mieli välittyy blogin lukijoillekin :)

   Poista
 2. Voi että miten ihanaa, kun talo sai värinsä ja vielä talkoiden avulla! Nyt tuo ihana roosa ovi pääsee vielä enemmän esiin. Kaunista - jatkan edelleen ihailua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiemmin yhteen kertaan maalatut seinät eivät häirinneet yhtää, mutta kun rinnalle alkoi tulla peittävästi maalattua pintaa, niin onhan ero huomattava ja talo nyt paljon kauniimpi :)

   Poista
 3. On kyllä niin klassisen kaunis talo, että ei toista. Valkoinen väri jotenkin vielä korostaa sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna, valkoinen väri tuntui ainoalta mahdolliselta väriltä meidän talolle.

   Poista
 4. Talkoissa on voimaa, iso työ tulee tehtydsi rattoisan seurustelun lomassa! Meilläkin jäi viime kesän maalaustalkoista mukavat muistot. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokonaisen korkean talon maalaus tuntuu ihan tosi isolta hommalta, ja ei voi kuin ihmetellä kuinka nopeasti tulee valmista jälkeä. Tänään vielä jatketaan pienemmällä porukalla ja eiköhän illalla talo ole jo kokonaan maalattu.

   Poista
 5. On muuten upea tuo valkoisen sävy. Virtasen maalit ovat itselle uusi tuttavuus, joten kiitos vinkistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etsin pitkään juuri sitä oikeaa valkoista, jota on vanhassa rakennuskannassa käytetty, mutta vastaus olikin tosi helppo :)

   Poista
 6. Löysin juuri tänne ja mikä ihana talo täällä onkaan :)

  VastaaPoista
 7. Upea sävy. Talkoilla homma sujuu nopsaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu, ja aivan totta, yksin oltaisiin saatu ehkä yksi seinä maalattua :)

   Poista
 8. Kiitos maalivinkistä! Olen usein pohtinut itsekin tuota ulkomaalien kestävyyttä, joka tietenkin korostuu meillä saaristossa entisestään. Hyvä tietää, että on olemassa tällainen nimenomaan haastaviin sääolosuhteisiin sopiva maali. Mukavaa alkukesää teille sinne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Uskon, että Neljän öljy maali kestää hyvin karuissakin olosuhteissa, pinta on tosi pitävän ja tuhdin tuntuinen, vaikka maalia levitetäänkin ohuelti.

   Poista
 9. Ihanalta näyttää!
  Upeaa kesää teille, ♥

  VastaaPoista
 10. Meillä kanssa tuolla maalilla maalattu talon valkoiset nurkka ym laudat. Tänä kesänä pitää kanssa maalata vielä uudestaan sekä valkoiset, että punamultaosuudet.... Ja kuisti, mutta se pitää rapsuttaa ensin vanhasta maalista.
  Keittiön lattia pitäis kanssa maalata ja pähkäilen sekä sävyn, että maalin kanssa. Joutuu kovalle koetukselle pöydän alla. Joten hyvä lattiamaali kiinnostaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on pelkästään hyvää sanottavaa myös Virtasen Porstua -lattiamaalista. Tosiaan meillä koirat juoksevat ja lapset remuavat ja maali näyttää kestävän tosi hyvin. Silti pinta on hyvin perinteisen näköinen, eikä sitä minusta ulkonäöltään erota pellavaöljymaalista.

   Poista
 11. Anonyymi30.6.16

  Hei! Aikaa maalauksesta on nyt kulunut vuoden verran. Miltä pinta näyttää? Oletteko edelleen tyytyväisiä? Meillä myös maalausurakka alkamassa ja Neljän öljyn laatumaali johtaa kisaa. Kirjoitit, että nurkkalaudat yms. on maalattu puhtaan valkoisella - löytyykö sille koodia? On nimittäin niin kaunis lopputulos, että voisin melkein toistaa tismalleen meidän talossa. Valkoiset ovat vaikeita, niin mieluusti valitsee ne vaihtoehdot, joilla on todistettavasti onnistuttu :)

  T. Milla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Milla, olemme kyllä todella tyytyväisiä, maali on pysynyt puhtaana ja ihan uudenveroisena! Nurkkalaudat ja ikkunan- ja ovienvuorilaudat on maalattu Uulan Valkoisella. Voin kyllä suositella tätä väriyhdistelmää kun talo on hieman harmaaseen taittava ja vuorilaudat erottuvat siitä hieman. Nyt jos valitsisin maaleja, olisin maalannut myös vuorilaudat Virtasella, mutta pitänyt tuon saman Uulan valkoisen sävyn.

   Poista
  2. Anonyymi30.6.16

   Kiitos vastauksesta! Kirjoittamasi vain vahvistaa ajatuksia maalata valkoisella ja Virtasella :) Meillä onkin ajatuksena, että ei muita maaleja käytettäisi, vaan maalattaisiin "neliöljyllä" myös nurkkalaudat ja muut. Täytyykin varmaan piakkoin suunnata maalikauppaan!

   Milla

   Poista