16.4.2015

Vanhoista ikkunoista kasvihuone ja muita puutarhasuunnitelmiaPiha on vielä toistaiseksi - lukuunottamatta näitä villejä vadelmia puupinon sivulla - tasaisen ruskea multapiha. 

Kuvassa takapiha kaikessa loistossaan ...

ja tässä kuvassa yksityiskohta etupihalta :)
                  
Pömpelin piha ei kuitenkaan ole tämän näköinen onneksi enää kauaa, vaan vielä tänä keväänä olemme ryhtymässä monenlaisiin puutarhahommiin.

Olen haaveillut vuosikaudet omasta englantilaistyylisestä kasvihuoneesta. Historialliseen tyyliin kuuluisi tietysti oikeat, ikkunoista tehdyt lasiseinät ja punatiilinen perustus. Ja tänään sitten tein  kaupat kasasta vanhoja ikkunoita. Raha ei vaihda tässä sopimuksessa omistajaa, vaan Sorttiaseman sijaan ikkunat päätyvät meille ja siinä samassa lupasin huolehtia myös rikkinäiset ikkunat pois. Haemme ikkunat lauantaina ja pääsemme siis jo viikonloppuna sommittelemaan pihaan    kasvihuonetta. 

Kasvihuone pääsee pihan paraatipaikalle, heti ensimmäiseksi etupihalle tieltä päin katsottuna. Täytyy siis tosiaan hieman tsempata kasvihuoneen ulkonäön kanssa :)

Koska olen luonteeltani optimisti, olen jo ennen kasvihuoneen rakentamista esikasvattanut sisällä esimerkiksi vesimelonia, joka tarvitsee kasvihuoneen suojaa tuottaakseen satoa.


Varsinaista rakennustyötä ennen ikkunoita täytyy kuitenkin vielä hieman kunnostaa, mutta mihinkään isompaan ikkunaentisöintiin en aio ryhtyä, vaan todennäköisesti pokat saavat vain sipauksen pellavaöljymaalia. 

Kasvihuoneen perustukseksi meillä on vanhoja poltettuja tiiliä. Tiililattia on kivan ulkonäön lisäksi siitä hyvä kasvihuoneeseen, että se kerää hyvin lämpöä ja luovuttaa sitä hiljaksiin yön viileydessä. 


Toisena rakennushommana pihaan on tulossa roskiskatos. Sen tyyli on myös englantilainen, olen piirrellyt luonnoksia englantilaisen puutarhavajan näköisistä pikkutaloista, jotka ovat malliltaan kapeita ja pitkulaisia, ja muistuttavat siis hyvin vähän tyypillistä suomalaista roskiskatosta. 

Vanhoista heinäseipäistä meidän on tarkoitus askarrella A:n muotoinen köynnöskasvituki kasvihuoneen  lähistölle, terävät kärjet pitää vaan sitä ennen sahata pois, ettei tule ruumiita!

Puupinojen viereen kaunistukseksi olen suunnitellut elävää aitaa punotusta pajusta, sen tarkempi toteutustapa on vielä tosin aikalailla hämärän peitossa, mutta eiköhän siitäkin löydy ohjeita. 

Pömpelin tonttia ei kuitenkaan onneksi tarvitse kokonaan saada täytettyä kasvatetuilla kasveilla tai erilaisilla rakennelmilla, iso kulmaus tontista on nimittäin säilynyt rakennusajan yli luonnontilassa, ja nyt meillä kasvaakin tontillamme esimerkiksi tällainen mustikkapelto :)


13 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvältä! Mielenkiinnolla jään kuulolle pihan etenemisestä.

  Meilläkin vesimelonihaave. Kasvihuoneesta haaveillaan täälläkin... Ja kanalasta myös.

  VastaaPoista
 2. Ajattelin, että kirjoittelen nyt säännöllisesti pihan edistymisestä, ja kasvihuoneesta voisin yrittää väsätä vaikka työohjeenkaikille nikkarinaisille :)

  VastaaPoista
 3. Innolla jään odottamaan, kuulostaa lupaavalta!

  VastaaPoista
 4. Ihanan kuuloiset suunnitelmat. Mahtavan diilin teit ikkunoiden kanssa.
  Olen itse niin kovin ihanstunut noihin heinäseipäisiin - niistä saa tehtyä kaikkea mukavaa :)
  Mukava, jos ehdit jakaa teidän pihapuuhia ja nikkarointiohjeita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heinäseipäät ovat minustakin ihan mahtavan monikäyttöisiä ja tosi kauniita pihan rakennuselementtejä, olen etsinyt netistä kuvia heinäseipäiden uusiokäytöstä ja niitähän voi käyttää vaikka mihin :)

   Poista
 5. oi, mahtavaa! odottelen näistä(kin) postauksia innolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava tietää, että tämä aihe kiinnostaa blogin lukijoita. Sisustuspostaukset saavat aina eniten lukijoita, mutta aion kyllä edelleenkin kirjoittaa myös rakentamisesta ja puutarhasta :)

   Poista
 6. Tosi kivoja suunnitelemia ja ihanaa, kun mustikoita omassa pihassa. Meilläkin on muutama mätäs, mutta ajateltiin niitä hakea omasta metsästä hieman lisää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin jo siirsimme muutaman vadelmanalun metsän puolelta pihanpuolelle, toivottavasti lähtevät kasvuun :)

   Poista
 7. vanhoista ikkunoista saa todella kivan kasvihuoneen. jos kiinnostaa, niin käy kurkkimassa blogistani meidän pikkuriikkistä kasavihuonetta, sekin on tehty vanhoista ikkunalaseista.
  tosi hienoa, kun olette pystyneet säilyttämään myös luonnonvaraista aluetta, siinä on jo oiva metsäpuutarhan alku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiito vinkistä, menen heti tutkimaan millainen teillä on :)

   Poista