28.3.2015

KevätsaliAlakerrassakin on järjestelty mööpeleitä pikkuisen uusille paikoille ja tummemmat talviset sävyt ja ylimääräiset tavarat ovat saaneet siirtyä kesäsäilytykseen. 

Lautalattiat, joilla valo leikkii ja vaaleanharmaat hirseinät tuntuvat nyt riittävän sellaisinaan ja melkein kaikki muu tuntuu ylimääräiseltä.  Salin värimaailma on nyt pellavaa, harmaata, kulunutta puuta ja sipaus siniharmaata vanhassa pöydässä ja samettityynyissä. Merenrannan värit ja ajopuun tuntu ovat selvästikin minulle tämän kevään sisustuksen ykkösjuttu :) 

Vaikka varmaan kaikki Pömpeli-blogia kauemmin lukeneet tietävätkin, että lähes koko sisustuksemme on kierrätystavaraa, niin koen edelleen tärkeäksi kertoa siitä aina näiden kotikuvien yhteydessä. 

Ekologiset arvot ovat meille sekä talon rakentamisessa, että kodin sisustamisessa tärkeitä ja koetan todella välttää jatkuvaa kuluttamista. Ekologisesti paras ratkaisuhan on yleensä jättää kokonaan tavara ostamatta, se on yksi syy siihen miksi meillä ei kovin paljoa tavaraa täällä talossamme olekaan.

 Jos kuitenkin jotakin koen välttämättä haluavani, on seuraavaksi paras vaihtoehto etsiä tavara käytettynä. Ekologisesti kestävää ei kuitenkaan ole ajella autolla pitkin poikien Suomea jonkun antiikkituolin perässä, kuljetuksen hiilidioksipäästöt kun vesittävät nopeasti tuotteen ekologiset valmistusmenetelmät tai kierrättämisestä syntyvät hyödyn. Mutta, tosiaan Pömpelin tavaroita on kyllä välillä haettu kaukaakin, joskus vaan mieli on heikko ja ylväät periaatteet unohtuvat kun tarpeeksi hieno   mööpeliyksilö sattuu tulemaan vastaan netin myyntipalstoilla ;)

Vanhat tavarat eivät siis kuitenkaan ole meille pelkästään ekologinen ratkaisu. Käsityön jälki, vanhojen tyylisuuntien hienostuneet piirteet ja kuluneet pinnat myös puhuttelevat minua joskus hyvinkin syvällisesti. On ihmeellistä elellä arkisesti saman tuolin tai kaapin kanssa, joka on jo nähnyt satoja vuosia elämää ympärillään. 


Esimerkiksi salin laatikkopöytä on ollut aiemmin jossakin verstaassa puutyöpöytänä. Voi vain ihmetellä mitä on silloin ajateltu kun näin kaunis pöytä on viety talosta pihalle ja verstaaseen apupöydäksi. 

Pinnan aika rankat työstöjäljet saavat olla nyt meillä näkyvissä, ne ovat osa tämän pöydän tarinaa,  ja vanha kaunis maalisävy määrittää sitten huoneen muuta väritystä. Myös eriparisilla kynttilänjaloilla on kaikilla tarina kerrottavanaan, joku on arvokasta antiikkia ja ruosteisin niistä on yksi vähistä matkamuistoistani Amsterdamista. 

Koska kaikki salin tavarat ovat tulleet Pömpeliin mikä mistäkin, eikä niistä mitään ole meillä maalattu, on ihmeellistä miten sopuisasti ne kaikki tänne tuntuvat kuuluvan. Levollista viikonloppua kaikille Pömpeli-blogin lukijoille, olen aina ilahtunut kaikista kommenteistanne ja niistä monista sähköposteista, joita olette kirjoitelleet. 


32 kommenttia:

 1. Näyttää niin upealta <3

  VastaaPoista
 2. Olen niin samoilla linjoilla rakentamisen, huonekalujen ja tavaran hankinnan kanssa. Kun illalla peittelen lapsia 1800- luvun sänkyihin, se on minulle monella tapaa merkityksellistä. Olemme ihmeen kaupalla löytäneet huonekalutkin tosi läheltä, kauimmainen on taidettu hakea 70 kilometrin päästä. Nyt kun tilat alkaa meilläkin vähän paremmin hahmottua, nautin niistä sellaisenaan. Liika tavara vain peittoaa kauniit yksityiskohdat, joita perinnetalosta löytyy vähän kaikialta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moderneja, hengettömiä seinäpintoja olen aiemmissa kodeissa oikein joutunut peittämään tavaralla, nyt on ihanaa kun talo sellaisenaan, ilman stailaamista on kaunis.

   Poista
 3. Tulitkin vastanneeksi mielessäni pyörineeseen kysymykseen talon sisustamisesta .. :) Vähemmän on enemmän, upea talonne sisustaa itse itsensä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa jos voin olla hyödyksi. Olen saanut itse tosi paljon oivalluksia muiden taloblogeista :)

   Poista
 4. Voi ihanuus, miten simppeliä ja kaunista! Kyllä tavarat pääsevät oikeuksiinsa, kun ei niiden ympärillä ole turhaa roinaa. Koirakin istuu niin loistavasti värimaailmaan... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koira on aina tunkemassa jokaiseen kuvaan, tällä kertaa yritin piilottaa sen huomaamattomasti sohvatyynyjen sekaan, mutta kyllähän se taas sieltä vaan pilkottaa :D

   Poista
 5. Teidän kodissa vallitsee ihana tunnelma! Ei liikaa tavaraa, niin valoisaa & avaraa! Olen vieläkin niin innoissani että löysin tänne blogiin!

  Sanna/vanhakkaus blogista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäät :)

   Poista
 6. IHANA IHANA, mutta 10 vuoden päästä se on parhaillaan. Silloin alkaa näkyä eletty elämä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on, että aika jättää oman jäljensä, jota ei minusta kannata yrittää tekemällä tehdä, meillä ei siis ole tehty pintoihin patinointeja tai kulutuksia vaan saavat olla rehellisesti sitä mitä ovatkin :)

   Poista
 7. Teillä on kyllä super kaunista! Näytin blogiasi viikko sitten miehelleni ja sanoin " Jos me joskus vielä rakennetaan, tehdään mekin tällainen talo". Inspiroidun tästä blogista paljon. Kiitos siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tällaiset viestit lisäävät aina hurjasti motivaatiota blogata tästä meidän taloprojektista :)

   Poista
 8. Sinulla on ihan mielettömän ihana taito löytää ja sovitella huonekalut ja tavarat teille. Kokonaisuus on niin harmooninen ja kodikas. "Merenrannan värit ja ajopuu" - kuulosti niin kauniilta ja juurikin ne teiltä löytyvät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos taas tsempistä Anu, on niin kivaa kun jaksat kommentoida :)

   Poista
 9. Kuvista oikein huokuu rauha ja levollisuus. Sinulla on pettämätön värisilmä ja kyky yhdistää huonekaluja/tavaroita. Tuota edellisen postauksen patakaappia ihailin pidemmän aikaa, siinä on upea väri. Minäkin olen hurjan iloinen, että löysin tämän blogin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eija, tämä talo on meille niin pitkän ajan unelmoinnin lopputulos, että olen halunnut tarkkaan miettiä värejä ja kalusteiden sijoittelua.

   Poista
 10. Niin ihanaa kun tavaroilla on tarina! Meillekkin tulee muutama huonekalu joilla on tarina. Enemmänkin niitä vois olla. Vanhat huonekalut on niin paljon parempia kuin nykyajan tuotteet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös uuden ja vanhan yhdistely on minusta tosi kuvannäköistä, usein uudet kalusteet oikein korostavat vanhan kulunutta pintaa ja orginaalisuutta ja vanha taas korostaa uudempien kalusteiden virtaviivaisuutta :)

   Poista
 11. Niin levollinen tunnelma teidän kodissa <3 Silmä lepää näitä kuvia katsellessa :) Vanhat huonekalut ovat kyllä kauniita kaikessa ajan tuomassa patinassaan. Minäkin tykkään, että huonekaluilla on tarina. Merenrannan värit ja ajopuu, niitä värejä teidän kodistanne juuri löytyy. Niin K A U N I S T A !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaaru, olen miettinyt tuleeko vaikutelmat merenrannasta ollenkaan ilman selvempiä merihenkisiä sisustuselementtejä, mutta me mennään näin minimalistisella linjalla kun mitkään koristeruorit ja ankkurit eivät vaan oikein lle meidän juttu sisustuksessa :)

   Poista
 12. Siis WAU! Eksyin tänne ja hetki meni, että todella ymmärsin kuvissa olevan UUDEN talon. Todellakin tulen tutustumaan uudelleen! Todella mielenkiintoinen projekti!
  :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi mukavaa Milla, että pidät meidän talosta :)

   Poista
 13. Kyllä on kaunista!!!

  VastaaPoista
 14. En kauheesti kommentoi missään mitään, mutta nyt on pakko. Mun sydän pysähtyy kun katson näitä kuvia blogissasi, ihan uskomattoman kaunista , kekseliästä ja rauhallista. Aivan ihana, tulee aina niin kauheita inspiksiä että voi mies raukkani ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kaunis viesti, kiitos että kommentoit ja pelastit mun aamun, jaon myös aina ihana kuulla, että blogi inspiroi :)

   Poista
 15. viipyilin vinojen kattojen alla, nautin kaikesta näkemästäni, kuten myös nyt salissa istuksiessani:)) ekologisuus näkyy kodissanne konkreettisesti, se ei jää pelkäksi sananhelinäksi
  hyvää pääsiäistä Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ilona, ihanaa pääsiäistä sinullekin!

   Poista
 16. Ihana tuo teidän sohvanne? Osaatko kertoa sen merkistä? Juuri tuollaisesta, mutta isommasta, haaveilen :) And you have a such lovely home <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Bella, sohva on tosiaan nettikirppikseltä ostettu, merkkiä en valitettavasti tiedä. Löysin tämän itse kun etsin sohvaa nettikirppiksiltä ja huutokaupoista hakusanalla "Howard" :)

   Poista