18.3.2015

Kevätkuisti ja perinneniityn kylvöaikeita


Lämmittämätön lasikuisti on nyt muuttunut lämpimäksi ja ovea eteisestä kuistille voi hyvin pitää päiväsaikaan auki. Kuisti on myös nyt hyvä paikka esikasvattaa taimia ja tieysti myös tuijoitella haaveellisesti toistaiseksi vielä karun paljaalle pihalle. 

Pömpelin pihalle levitettiin viime syksynä talon paikalta ylijäänyttä maata, koska talon perustuksia varten maata kaivettiin aika paljon, veimme murskeet ja huonolaatuiset maat pois ja piha-alueelle riitti silti vielä hyvin hyvälaatuista pintamaata. Nyt tonttimme maa on siis multaisaa lehtimetsän pohjaa, johon on hyvä perustaa puutarha. Sijaitsemme kasvuvyöhyykkeella 1b ja pihapiirimme on aurinkoisella etelärinteellä pienen mäen päällä. 

Viime viikonloppuna viskelimme maan pintaan kalkkia (auttamattomasti liian myöhään koska kalkki imetyisi nopeammin jos olisimme ehtineet kalkkiostoksille vielä sulavan lumen aikaan). Ja tänään postissa saapui ensimmäinen siemenlähetys. 

Talon pohjoispuolelle, köyhemmän maan alueelle, metsän ja luonnon kallioniityn jatkeeksi meidän on tarkoitus perustaa pihaamme perinneniitty. Tilasin niittysiemensekoitukset AhonAlusta Hausjärveltä. 
Maassa on nyt valmiiksi ennen kylvöä paljon siemeniä maan omasta siemenpankista, onneksi kaikki maa on tältä samalta paikalta, jolloin mullan kasvivalikoima sopii jo luontaisesti hyvin tälle kasvupaikalle ja sisältää vain samoja kasveja kuin taloa ympäröivässä luonnossakin. 


Tilasin AhonAlusta yhteensä 300 neliölle niittysiemeniä. 200m2 edestä tilasin kahta erilaista Perhosniitty-sekoitusta, jotka sisältävät tuoreelle ja kuivalla kasvupaikoille sopivia perhosten suosimia niittykasveja. 100m2 edestä tilasin Mansikkapaikka-sekoitusta, joka on luonnonkukkaseos lämpimille ja kuiville rinnemaille ja kalliokedoille. Sekoituksen lajit ovat: ahomansikka, aho-orvokki, hopeahanhikki, huopakeltano, jänöapila, kelta-apila, keltamatara, ketoneilikka keto-orvokki, kissankello, mäkitrvakko, nuokkukohokki, nurmirölli ja rohtotähdyke. Eikö kuulostakin ihanalta niityltä?

Meidän on tarkoitus sekoittaa kaikki siemenet yhteen, ja koska luonnonkukkien siemenet ovat minimaalisen kokoisia tarvitaan niiden kylvöön paljon kylvöjatketta. Kylvöjatkeena voi käyttää kasveista riippuen esimerkiksi hiekkaa tai puutarhakalkkia, mutta saattaa olla, että me otamme kylvojatkeeksi tai sen osaksi myös heinänsiemenet. 

Kylvöjatketta kannattaa käyttää runsaasti, meidän 300m2 tulevalle niitylle tarvitaan jatketta suunnilleen kolme ämpärillistä. 

Perinneniitty ei ole mikään hetivalmis-piharatkaisu, suurin osa kylvetyistä kasveista kukkii vasta seuraavana kesänä ja osa siemenistä tarvitsee myös kylmäkäsittelyn eli yhden talven itääkseen. Niitty saa kasvaa kesän rauhassa ja se niitetään kukinnan jälkeen vasta kun kasveilla on ollut aikaa pudottaa siemensä maahan odottomaan seuraavaa kesää. 

Perinneniityn siemenet pitäisi kylvää maahan mahdollisimman aikaisin keväällä, heti kun maa on paljatunut lumesta, eikä ole enää täysin jäässä.  Meillä siis alkaa olla jo kiire!

24 kommenttia:

 1. Itsekin haaveillut tuollaisesta niitystä, jos joskus saadaan talo maalta; hienoa nähdä, millainen niitty teille muotoutuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitan kyllä niitystä sitten myöhemmin kuvia. En ole viikatetta ennen käytellyt, mutta nyt sekin pitää harjoitella.

   Poista
 2. Olipas mukava lukea postaustasi, meillä kun on hyvin samanlaisia niittyaikeita! :) Kuulostaa tosi ihanalta! Taidamme tosin myöhästyä tämän kevään kylvöstä, kun emme ole kunnolla asiaan vielä perehtyneet ja jos teilläkin on jo kiire! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenet saapuivat muutamassa päivässä, joten ehkä tekin ehditte vielä, kun taidatte myös asua meitä pohjoisemmassa jossa varmaan on ollut vähän kylmempää vielä.

   Poista
 3. Kylläpä on kaunis ja keväinen kuisti, ihana valo! Kiva, että pääsette jo pihaa laittamaan, niitty suunnitelma kuulostaa hyvältä. Meilläkin on haaveiltu niitystä, kummasti vain kevät kääntää ajatuksia pihaan ja puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perinteiset ikkunat saavat valon näyttämään tosi kauniilta, on niin kiva katsella miten päivän eri tunteina valo elää talon pinnoilla :)

   Poista
 4. Kuulostaapas teidän suunitelmat hyvälle! Katselin noita niittyseoksia itsekin tuossa muutama viikko sitten, josko maalle laittaisi niittykukkia.
  Kuisti näyttä todella kauniilta. Kevätauringon lämpö on ihanaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummasti tuo lisääntynyt valo antaa voimia ja innostusta ryhtyä pihahommiin :)

   Poista
 5. Toivottavasti saatte kauniin niityn. Mun kokeilut on toistaiseksi menneet mönkään, epäilen että valitsemani paikat ovat olleet liian ravinteikkaita, niitty kuulemma tarvitsee laihan maan. Viime syksynä levitin taas yhden siemenerän, toivottavasti edes jotain lähtee kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ou nou, nyt alkoi vähän jännittää mitä meidän niitystä tulee. Maan pitäisi kyllä tuossa kohtaa olla laihaa ja vieressä luonnoniittyä, joten olosuhteet muutenkin pitäisivät olla suosiolliset niittykasveille.

   Poista
 6. Minulla oli vuosi sitten piha kaivinkonen jäljiltä. Osasta tulee nurmikkoa (tai tuli jo viime kesän aikana) ja osasta niittymäistä. Heittelin niitylle yksivuotisen unikon siemeniä monta pussia ja tuloksena oli ihana monivärinen unikkoniitty, joka kukki koko kesän! Syksyllä vielä keräsin suuren määrän siemeniä talteen. Niittykasvit eivät näytä ensimmäisenä kesänä juuri miltään, joten unikot piristivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hyvä idea! Kiitos Sari kun vinkkasit, lähdenpä tästä siemenostoksille!

   Poista
 7. Ihanalta kuulostaa ja näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan mitä tästä oikein tulee :)

   Poista
 8. mukava kuulla pihasuunnitelmistasi. olen ilolla seurannut, miten viime vuosina luonnonkukat ovat taas saaneet niille kuuluvaa arvostusta. mielestäni ne sopivat erittäin hyvin uusien talojen pihapiiriin ja myös yhteen perennojen kanssa. tontillanne voisi myös joissain kohdin viihtyä sammal, pehmeä sammalmatto on vaan niin viehättävä ja tosi helppohoitoinenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sammalkin on aivan ihanaa, olen viime aikoina lukenut kaikenlaisia ohjeita miten sammaleen saa kasvamaan toivottuihin paikkoihin ja meillähän on tontin reunalle rakenteilla kiviaitaa, johon sammalkruunu on tosiaakin toivottu!

   Poista
 9. Tuo kuisti <3

  Meillä on myös se luonnonkukkaniittyprojekti aloitettu viime vuonna, kun ostettiin Turun puutarhamessuilta 2 isoa pussia kukkaniittyä. Jännityksellä odotan mitä tänä vuonna sieltä nousee. Viime kesänä unikot kukkivat jo valtoimenaan ja valkoista ruiskukkaa tuli muutama, vaikka niiden kai piti vasta tänä kesänä aloitella. Meillä on siis punaista ja valkoista tuo Gerdan kukkaniitty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti Pömpelinkin niittyyn saan nuo unikot kukkimaan, kävin jo ostamassa pari pussia vaaleanpunaista ja tummanpunaista idänunikkoa, mutta pusseissa oli tosi vähän siemeniä, unikonsiemeniä tarvitsen siis vielä tosi paljon lisää.

   Poista
 10. Meillä kanssa Ahon Alun niittysiemenpussit tuolla odottelee. Vuosi sitten jo kylvimme kertaalleen, mutta ennen kuin yksikään siemen ehti itämään, vei raju rankkasadekuuro kaikki siemenet ojaan. Tänä keväänä uusi yritys, kunhan lumet sulavat... ;)

  Teillä on kyllä äärimmäisen kaunis talo, sisältä ja ulkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina :) Ja tosi harmi, että teidän viime vuoden kylvö meni hukkaan! Toivotan onnea ja menestystä tämän vuoden niityn perustamiseen!

   Poista
 11. Anonyymi26.7.16

  Olen lukenut blogiasi ja se on inspiroinut kovasti omaa rakennusprojektia. Ihana koti! Mietimme kannattaako kuistista tehdä lämmin vai kylmä - onko kylmä kuisti ollut teillä toimiva? Nuo ulko-ovet ovat kauniit! Onko niissä hyvät u-arvot vai ainoastaan ulkonäkö:)? Millainen on eteisestä kuistille vievä ovi, onko se energiamielessä parempi vai huonompi? Ikkunoidenkin u-arvot kiinnostaisivat ja rakennuksen energialuokka, kun nyt aloin kyselemään:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kyllä kylmä kuisti on mielestäni hyvä, toimii ns. tuulikaappina eikä lämmitykseen kulu rahaa. Pariovet ovat vahvaa puuta, mutta eivät ole lämpöeristetyt, kuistin ja eteisen välinen ovi taas on. Laskennallisia U-arvoja en enää muista. Tiedämme itse, että talo on erittäin ekologinen ja ikkunat ja ovet pitävät hyvin lämpöä, mutta nykyiset energialuokitukset ja u-arvovaatimukset palvelevat täysin rakennusteollisuuden intressejä eivätkä kerro mitään talon tosellisesta energiatehokkuudesta.

   Poista
  2. Anonyymi29.7.16

   Kiitos vastauksesta! Juu, energia-asiat on melko hankalia nykymääräyksissä ja mekin tuskaillaan mm. sn ajatuksen kanssa että on käytännössä pakko hommata koneellinen ilmanvaihto. Tekin olitte ilmeisesti oman tuskailun asian kanssa käyneet:)

   Onkohan tuosta kuistin ja eteisen välisestä ovesta blogissa kuvaa? Koitin etsiä sopivilla tageilla, mutta en löytänyt. Kiinnostaisi nähdä millainen se on:)

   Poista
  3. Ovesta ei taida olla yhtään kuvaa, mutta näyttää siis ihan tavalliselta vanhanajan ovelta, ylhäällä neliruutuinen lasi. On vaan hieman tavallista paksumpi.

   Poista