8.2.2015

Eteisaula ja portaatEteisaulaan on perinteiseen tapaan sijoitettu yläkertaan vievät portaat. Vasemmalla näkyy avonaisena keittiön pikkuovi ja sen vieressä isot pariovet saliin. Raitamaton toisessa päässä on näkymättömisstä kuistin ovi. Vanhassa arkkitehtuurissa on kiinnitetty yleensä paljon huomioita sisääntulon näkymiin ja mekin toivoimme, että kuistilta sisääntulessa saisimme toteutettua avaran näkymän eteisaulan ja salin läpi ulos ikkunoista. 

Sisäportaat vanhoissa ja uusissa taloissa ovat lähes aina hyvin erinäköiset, vanhoissa taloissa portaiden malli on materiaalien ja tilansäästön takia useinmiten kapea ja jyrkkä, ja kartanoita lukuunottamatta ne on tehty tilan mittojen mukaan puusta. Nykyaikaisiin uudistaloihin portaat taas tilataan tehdasvalmisteisina ja mallistosta valitaan kätevästi omaa silmää eniten miellyttävä malli. 
No, Pömpelissähän kaikki piti tehdä tietysti vaikeimman kautta eli suunnittelin portaat yhdessä puuseppä Joel Konsinin kanssa vanhojen porrasmallien mukaan :) Portaat ovat kokonaan puiset umpiportaat ja niiden kaiteiden malli on yleinen pohjoismaalainen malli, jota on käytetty ainakin 1800-l. alkupuolelta asti. 


Portaiden alle rakennettiin ulkovaatteille komero, vanha kansa on kyllä ollut komeroidensa kanssa viisas, nykyään avoportaiden alle jää usein sekalaista hukkatilaa kun taas kapeidenkin umpiportaiden alle saa tungettua suuret määrät romua kaikkea tarpeellista tavaraa.

Porrasaskelmat ovat Uulan Kaislalla maalattua koivua, ja portaiden reisilaudat ja kaiteet Joel maalasi Uulan helmenharmaalla. Kuten kuvista varmasti näkyy pellavaöljymaalilla maalatut kaiteet ja helmiponttipaneelit  kaipaavat vielä muutaman maalikerroksen lisää, mutta minua ei pieni keskeneräisyys haittaa ollenkaan. Luonnonmateriaalit ovat keskeneräisinäkin kauniita :)


Luulin jo alkutalvesta, että olen lopullisesti väsynyt laittamaan kotia kauniiksi, mutta onneksi kyse taisi olla vaan pienestä raksaväsymyksestä ja nyt päivän pidetessä ja valon täyttäessä talon olen taas innostunut miettimään estetiikkaa ja tekemään päässäni to do -listoja :)

Tästä innostuksesta todisteena seuraavat hankinnat: Lapuan kankureiden täydelliset pellavapyyhkeet ja Tine K:n harmaa sisalmatto. Appivanhempieni rantasaunassa olen saanut käyttää Lapuan kankureiden pyyhkeitä ja niiden laatu ja tuntu on niin ihana, että viimein raaskin myös ostaa sellaiset omaan kotiin. Tine K:n sisalmatto sai paikan eteisaulan kynnysmattona. Pakkasella on mukavanpi säilyttää kengät oven lämpimällä puolella :) 


 Tässä vielä yksi kuva portaiden rakenteesta, jostakin syystä paneeleista jo yksi on maalattu :) Mietin vielä porraskomeron väriä, ja lukisin mielelläni teidän ehdotuksianne näiden paneelien väriksi!38 kommenttia:

 1. Talonne on aivan mieletön. Minua kiinnostaa energiamääräykset ja muu hullutus. Miten teillä on esim. seinien eristys toteutettu? Vai onko hirsi vain tarpeeksi paksua?

  VastaaPoista
 2. Siis piti kirjoittamani, mielettömän hieno :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Maija,

   Ja kiitos kehuista :)

   Meillä ei ole seinissä lisäeristystä, eli toisin kuin usein väitetään, voi aidosta hirrestä ja pellavariveellä rakentaa edelleen ilman lisäeristystä :) Sitävastoin meillä on katossa paksut ekovillaeristykset ja muutenkin talon energiankulutus on pientä, eli vaikka seinät ovat laskennallisesti epäenergiatehokkaat, saa muilla jutuilla sitten kompensoitua niin, että määräykset täyttyvät. On muuten todellakin naurettavaa miten energiansäästöön tähtäävät määräyset todellisuudessa palvelevat ainoastaan rakennusteollisuuden intressejä, kotimaista massiivimäntyä ekologisempaa ja energiaa säästävämpää rakennusmateriaalia tuskin on edes olemassa.

   Poista
 3. Kauniit, maanläheiset värisävyt - sopivat teille just eikä melkein!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pilvi, katsotaan pelaanko varman päälle ja jatkan helmenharmaalla nuo paneloinnitkin, toisaalta houkuttelisi kokeilla IHAN jotakin muuta, vaikka puolukan punaista :)

   Poista
 4. Mummolassani eteisaulasta lähti ovet tupaan + makuuhuoneeseen (jonne pääsi myös tuvan puolelta) ja sitten oli ovi joka johti kylmälle vintille vieviin kaipeisiin umpipuisiin rappusiin. Rappukäytävässä oli kapea ikkuna ulos. Vintillä kaksi lämmintä makuuhuonetta ja vinttikomerot niiden molemmin puolin. Kylmä vintinpäällinen oli jännittävä leikkipaikka ja oli kiva tutkia vanhoja tavaroita. :) Rappusten alla oli ruokakomero pullollaan mamman hillopurkkeja ja muuta. :)

  Teillä vaan on niin ihana koti että!!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat pohjakaavat ovat yleensä juuri noin käytännöllisiä ja arjen kannalta järkevästi mietittyjä kuin mummolassasi :)

   Poista
 5. Teillä on niin harmoonista ja kaunista. Sävymaailma on mieluinen minullekin. Nuo Lapuan kankureiden tuotteet ovat kerrassaan ihanat. Pese ja pidä ja vanhetessaan vain paranevat.
  Meillä on myös portaiden alla komuuttiksi kutsuttu tila, jossa on rutkasti säilytystilaa. Sinne kyllä saa kerättyä myös hyvin kaikkea sinne kuulumatontakin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu, nyt minulla on edessä uusien maalien tilaaminen ja on taas ihanaa katsella värikarttoja ja miettiä täydennystä nykyiseen värimaailmaan.

   Poista
 6. Hienot portaat ja kaiteet! Meilläkin mietitty portaiden rakentamista umpeen turvallisuussyistä (lapset) ja kaiteiksi ollaan juurikin mietitty samanlaista mallia kuin teillä! Kiva nähdä ne kuvassa; vahvistuvat meidänkin aatokset asiasta :) Ja mielenkiintoista muuten kuulla noista eristemääräyksistä - tässä varmaan asiantuntijoiden kesken (suunnittelijat) on eri näkemyksiä; hienoa, että teillä oli suunnittelija, joka ymmärsi asiat "oikein" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että näistä kuvista on hyötyä, halusin siksi laittaa vielä tuon yhden viimeisen kuvan, jossa malli näkyy parhaiten kun itse näitä portaita suunnitelleessa etsin kissojen ja koirien kanssa selkeitä kuvia vanhoiden portaiden malleista :)

   Poista
 7. Eli ilmeisesti nuo määräysten täyttymiset katsotaan koko talolle, ei esimerkiksi yksittäin seinille?
  Itse asun yli100v vanhaa taloa ja täällä on valitettavasti villat ja lastulevyt. Mietin jos joskus saisi ne purettua pois ja järkeistettyä toisella tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, tsemppiä vanhan talon kunnostukseen!

   Poista
 8. Kaunis eteinen ja portaikko, <3
  Ja miten upea keksintö käyttää portaikkoa komerona, :)

  VastaaPoista
 9. Hei, nyt ajattelin vihdoin laittaa sinulle viestiä sanoakseni, että teidän talo on aivan mielettömän ihana! Olen seurannut projektianne tiiviisti ja saanut inspiraatiota meidän saaristohuvilan laittoon. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos kauniista viestistä <3 Tällaiset kommentit aina innostavat jatkamaan bloggaamista, itsellenikin muiden perinnerakennus- ja vanhan talon korjausblogit ovat olleet korvaamaton apu talon suunnittelussa :)

   Poista
 10. Täällä mä vaan huokailen, kun katselen teijän ihanaa ja kaunista kotia!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että tykkäät! :)

   Poista
 11. Teillä on kyllä niin kaunista ja levollista, ihana selailla blogin kuvia ja haaveilla, jos itse joskus päästäisiin samaan vaiheeseen talomme kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi mukavaa, että blogista on iloa :)

   Poista
 12. apua, ihan mieletön koti!!!

  VastaaPoista
 13. Tosi kauniit portaat! Hyvin samantyylisiä olemme meillekin suunnitelleet. Ja tosiaan tuo portaiden alle tuleva komero tulee meilläkin kätkemään sisälleen monenlaista tarpeellista, kuten keskuspölynimurin ja sähkökaapin ja lisäksi varmasti roppakaupalla sitä rojua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti tämän tyyppiset portaat sopivat teidänkin talon tyyliin tosi hyvin :)

   Poista
 14. Millä olet käsitellyt nuo hirret vaaleaksi? Teille valmistuu kovin kaunis koti 😊.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Hirsissä on suomalaista Country French -maalia, joka on myrkytön kalkki-kaseiinimaali.

   Poista
 15. Kiitos taas tästäkin postauksesta. Lapsuudenkotini on 20-luvun lopulla rakennettu maalaistalo, jossa on juuri samanmallinen sisäeteinen. Vanhempani remontoivat taloa 80-luvulla, jolloin portaat muutettiin mäntyisiksi avoportaiksi. Suunnittelen mieheni kanssa muuttoa tuonne kotitalooni ja toiveissa olisi muuttaa taloa enemmän alkuperäisen tyyliseksi. Nuo portaat ovat juuri sellaiset kuin haluaisin sinne, joten hihkuin täällä ihan innoissani kun näin nämä kuvasi.

  Muutenkin ihanan talonne kuvia katsellessa olen saanut hurjasti hyviä ideoita talon remonttiin ja varovaisiin muutoksiin. Onneksi sukutaloamme on aina pidetty hyvässä kunnossa ja osa alkuperäisistä ratkaisuista on saanut olla rauhassa kaikki vuosikymmenet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Eija viestistäsi, hyvä jos porraskuvista on hyötyä :) Ihanaa viikonloppua!

   Poista
 16. Näyttää tosi hyvältä! Ihana tuo eteisen valaisin :)

  VastaaPoista
 17. Nuo on kyllä niin hienot porraskaiteet! Meillä on molemmin puolin seinät, niin ettei tullut kaidetta lainkaan.
  Mulla kanssa vähän sellainen remppaväsymys, että ei jaksa sisustaa, kuhan saa kaapit järjestykseen, että löytää kaiken tarvittavan:D Meillä kanssa puuttuu viimeisiä maalikertoja vähän sieltä täältä, vaikea maalata kun jo asutaan talossa. Mutta mökki kävi pieneksi, oli kiirehdittävä muuttoa:)

  VastaaPoista
 18. Sellaista se varmaan yleensä on kun korjataan/rakennetaan talo putkän kaavan mukaan, että välillä asutaan, välillä rakennetaan ja joskus jos aikaa ka voimia jää niin sisustetaankin. Onneksi valmista ja täydellisesti sisustettua ei tarvitsekaan olla, pääasia että katto pään päällä :)

  VastaaPoista
 19. Teillä on kyllä niin kaunis portaikko, että jäisin varmaan tuohon huokailemaan jos tulisin kylään. <3 Pakko jäädä lukijaksi! :D

  VastaaPoista
 20. Hyvän näköinen vanhaan malliin tehty portaikko teillä! Täällä suunnittelen ja pähkäilen meidän uutta vanhaan taloon tulevaa portaikkoa. Onko teidän portaat kuinka leveät? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Portaat ovat aika kapeat, askelman leveys on 76 cm

   Poista
  2. Kiitos tiedosta! Meilläkin tulee olemaan aikalailla samaa luokkaa :) Saanko vielä kysyä mikä teidän nousu ja etenemä on portaille?

   Poista
 21. Anonyymi24.6.17

  Hei,
  Olemme tekemässä samanoloista portaikkoa ja voitko kertoa, mikä on noiden pystypuiden etäisyys toisistaan ja paksuus, samoin kuin tuon isomman ensimmäisen tolpan. Upea talo teillä todella! Kiitos! Leena

  VastaaPoista