1.1.2015

Pömpelin keittiö

Talon keittiössä tehdään koko ajan ruokaa, keitetään puuhellalla vähintäänkin teevettä, kuljetaan edestakaisin, tuodaan klapeja pihalta, istutaan pöydän ääressä ja luetaan, syödään ja puhutaan. 

Talon keittiön suunnittelussa minua inspiroivat suuresti käytännölliset ja kodikkaat englantilaiset cottage kitchen -tyyliset keittiöt, siis sellaiset maaseudun köökit, joissa pääasia on ihan jokin muu kuin tyhjyyttään kiiltelevät pinnat ja  viimeisimmän muodin mukaiset design-esineet aseteltuna mahdollisimman näyttävästi esille. Vanhan ajan maalaiskeittiössä on ronskia menoa kuitenkaan romantiikkaa unohtamatta :)

Minulle oli taloa suunnitellessa - ja on vieläkin -  tärkeää, että keittiö on myös arjen kannalta mahdollisimman  järkevästi sijoiteltu taloon. Perinteisissä suomalaisissa taloissa ruoanlaittopaikka on ollut kaiken kotielämän keskus ja sen tärkeys näkyy hyvin erilaisissa vanhoissa pohjakaavoissa. Esimerkiksi vielä käytännöllisestä suunnittelustaan tunnetuissa rintamamiestaloissa alakertaan muodostuu tyypillisimmillään neliö, jossa eteisestä on suoraan kulku keittiöön ja keittiöstä sitten kammariin ja /tai olohuoneeseen. Myös vanhassa karoliinisessa pohjakaavassa on kiertävä huonejärjestys, jossa yksikään tila ei jää muista syrjään. Meillä tämä sama ajatus toistuu hyvinkin puhtaasti alakerran pohjassa: eteisestä on kulku kaikkiin tiloihin ja eteisestä pääsee myös keittiöön joko suoraan pikkuovesta tai sitten salin isojen pariovien kautta. 

 Salin pariovet olemme löytäneet 1800-luvun alun purkutalosta, ovet olivat hyvässä kunnossa ja ne eivät kaivanneetkaan juuri muuta kunnostusta kuin yhden listan korjaamisen ja uutta maalipintaa. Ovien sävyvalinta melkein vei minulta yöunet, keltainen ei ole oikein ollut minun värini, mutta intuiitioni sanoi minulle koko ajan, että ovien kuuluu olla alkuperäisen värin mukaan keltaiset. Onneksi Allbäckin kartasta löytyi tarpeeksi pehmeä vaniljan keltaisen sävy, ja olenkin ollut nyt sitä mieltä, että parempaa ja kauniimpaa väriä en olisi oviin voinut valita!Molemmissa salin pariovipareissa on jäljellä vanhat kauniit lukkokilvet, joissa on suomalaisittainen erikoinen tammenterhon muotoinen käännettävä levy. Puuseppämme Joel sai selville Rakennusapteekista, että ovien kahvat ovat venäläistä mitoitusta.


Keittiössä parioven ja pikkuoven välissä on keittiön puuhella. Uuniannen taitavasti muuraama hella toimii moiteettomasti ja lämmittää hetkessä keittiön kylminä pakkasaamuinakin.


Puuhellassa on käytetty pariovien kanssa samasta talosta löytyneitä vanhoja tiiliä, toivoin, että saisimme vanhoja tiiliä jotenkin näkyviin taloon ja toive toteutui itsestään kun hellan takaosaan jätettiin tiilet näkyviin.Keittiön kokonaan koivupuiset kaapistot on tehnyt Joel Konsin. Keittiö on suunniteltu mahdollisimman yksinkertaiseksi ja kestäväksi. Keittiössä on kaikki käden ulottuvilla ja koko ajan käytössä olevat kipot ja kupit ovat esillä. Keittiön skafferiin mahtuu uskomattomat määrät tavaraa, sinne on myös hyvä piilottaa kaikki palautuspullokorit ynnä muut epäesteettiset, mutta välttämättömät tarvikkeet.Keittiö on perinteiseen tapaan talomme tien puolella, emännät ovat olleet ennenkin uteliaita näkemään kuka tiellä kulkee :) Tämäkin vanhan kansan viisaus on osoittaunut meillä hyväksi, talon rauhallisemmat tilat ovat metsän puolella kun taas keittiössä puuhaillessa on mukava katsella naapurustoon ja mahdolliset kyläilemään tulevat vieraatkin näkee keittiön ikkunoista jo kaukaa.

  Keittiön kaapistot on maalattu Allbäckin valkoisella pellavaöljymaalilla ja koivutasot olen käsitellyt valkoisella puuvahalla. 

Keittiön nurkassa nukkuu myös perinteiseen cottage kitchen-tapaan koira omassa pedissään ;)56 kommenttia:

 1. Todella onnistunut kokonaisuus!

  VastaaPoista
 2. Huokaus, kaunista;) Mielenkiinnosta kyselen, minkä merkkistä vaaleaa vahaa olet tuohon työtasolle laittanut? Olen funtsaillut laittaa joskus puutasolle (öljyttävälle) juuri jotain vaaleaa vahaa.... Voikohan vahaa edes ennen öljytylle laittaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaha oli Osmo colorin, tästä postauksesta http://pompeli.blogspot.fi/2014/11/puuvahausta.html löytyy tarkempi selostus :) Luulisin, ttä öljyvaha voisi sopia öljytylle pinnalle, ainakin jos öljy on jo kulunut osittain pois pinnasta.

   Poista
 3. Funktionaalista ja niin kaunista! On ollut todella inspiroivaa seurata kotisi valmistumista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anna, mukava kuulla, että blogistani on ollut iloa :)

   Poista
 4. Olenkin odottanut kuvia keittiöstä, aivan upea ja kodikas kokonaisuus. Hyvää ja onnellista uutta vuotta teidän perheellenne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna ja samoin teille Hienoa uutta vuotta 2015 :)

   Poista
 5. Ihana keittiö kerrassaan!
  Löysin blogisi vähän aikaa sitten, ja nyt kun olen lomalla ajattelin lukea kaikki postauksesi läpi, niin mielenkiintoinen blogisi on, :)
  Hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Minttu, tosi mukavaa, että löysit tänne :)

   Poista
 6. Kyllä teillä on niin kaunista!

  VastaaPoista
 7. Puuhella on kyllä kodin sydän, muutenkin teidän keittiö on kyllä ihana!

  VastaaPoista
 8. Ihanalta näyttää. Puuhellan lisäksi sinulla on mahtavan iso uuni. Itse olen monesti myös tuota skafferia kaivannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso kaasuliesi on keittiössä miehen toivomuksesta, mutta täytyy myöntää, että itsekin kyllä tykkään siitä, että uuniin saa kerralla mahtumaan isot pellilliset leivonnaisia :)

   Poista
 9. Ihana, ihana keittiö :) Puusepän keittiö on mullakin haaveissa. Katsotaan, saanko sen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos A, olen pitkään seurannut blogiasi ja ihastellut tyyliäsi :) Jos tinkii hieman kaappien määrästä ja joistakin hienouksista, niin käsityönä tehty keittiö ei välttämättä ole kalliimpi kuin keskiverto Puustelli tms.

   Poista
  2. Kiitos :) Näin juuri! Juuri odottelen puusepältä suunnitelmaa ja tarjousta. Pidetään peukkuja! :) Ihana tuo liesi ja puuhella! Meille ei mahdu 90cm liettä, muuten ottaisin sen myös. Puuhellaakaan ei tule, mutta onneksi sentään leivinuuni tulee keittiöön :)

   Poista
 10. Viihtyisän ja kodikkaan näköinen keittiö. Puuhella on varmasti ihana ja keittiönkaapit tosi kauniit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina, keittiö on ihan täydellisesti meidän tyylinen ja tähän elämäntapaan sopiva, ihmeellinen olo kun meillä on ensimmäistä kertaa keittiö, jossa mikään asia ei häiritse :)

   Poista
 11. Onpa viehättävä keittiö! Olisipa hauskaa nähdä vielä sellainen kuva, jossa näkyisi ruokapöytä. Onko se siis ruokakomerolta eteenpäin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ruokapöydästä näkyy vähän vilausta puuhellakuvassa, se puoli keittiöstä on kuitenkin vielä vähän huller om buller, mutta eiköhän siitäkin vielä kuvaa saada :)

   Poista
 12. Kyllä on kaunista ja kodikasta. Näitä postauksiasi on juuri nyt hirmu mielenkiintoista lukea ja pohtia, kun meillä vasta päätalon suunnitelmat alkavat alustavasti pyöriä mielessä. Luulenpa, että tulen kurkkimaan ja ihailemaan tänne ratkaisujanne vielä monta kertaa. Tupakeittiöön kulminoituu mielestäni talon henki, joten se on erityisen tarkan suunnittelun paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on jotenkin erityisen kivaa kun seuraat edelleen tätä blogia, olet yksi niistä ekoista "blogikavereista", joita sain kun aloitin bloggaamisen :) Harmi kyllä tällä hetkellä en ehdi oikein itse lukemaan paljoa muiden blogeja, mutta eiköhän sekin aika taas koita kun talossa nurkka kerrallaan tulee valmista.

   Poista
 13. pidän kovasti pariovien sävystä, myös makkarin ovien. tuo vanhojen tiilien esille jättö on niin myös mun juttujani, tuntui tosi mukavalta lukea siitä! teillä on hyvin tavoille opetettu hauveli, meillä Helmi koiruli nukkuu keittiön sivustavedettävässä, parhaillaankin...
  tosi mukavaa, kun päätit jatkaa Pömpelistä kirjoittamista. oikein hyvää Uutta Vuotta Sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin teille oikein Hienoa Uutta vuotta 2015! Meidän puudeli valitsee aina parhaan mahdollisen unipaikan emännän läheisyydessä ja keittiössä paras paikka on oma peti :)

   Poista
 14. Kaunis koti ja paljon kauniita vanhoja huonekaluja! Tätä blogia on ilo katsella! Olen samaa mieltä että puuhella on kodin sydän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mia mieltä lämmittävästä kommentista :)

   Poista
 15. Voi ah kuinka kaunista! Ihanaa ensimmäistä uuttaa vuotta Pömpeliinne!

  VastaaPoista
 16. Ihana keittiö ja Joelille terkkuja. Mulla nousee ihan hiki pintaan, koska Joelin kanssa tuli puhuttua keittiöasioita ja silti päädyin Kvikin keittiöön. Syntiä, syntiä, syntiä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei.. teillä on hyvä ja taloonne sopiva keittiö! Turha sitä on murehtia!

   Poista
 17. Niin eteerinen tunnelma!
  Ja nuo vanhat ovet ovat henkeäsalpaavan kauniit!
  Lumoavaa vuotta 2015!

  VastaaPoista
 18. Upea keittiö.! Meillä vielä keittiöremontti edessä. Haaveilen puusepän keittiöstä mutta sitten kun on ajankohtaista niin kai se on se perinteinen money talk. Tai sitten eletään ruman keittiön kanssa ja säästetään, jos kamelin selkä ei katkea ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä keittiön kanssa, uskon että löydätte juuri teille parhaan ratkaisun :)

   Poista
 19. Kaunis keittiö! Upeat nuo puusepän tekemät kaapistot ja ah, skafferi! <3 Sellainen saadaan onneksi meillekin :) Onnellista ja ihanaa vuotta 2015 uudessa kodissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria, odottelen kyllä mielenkiinnolla millainen keittiö teidän kauniiseen taloonne tulee :)

   Poista
 20. Siis niin upeaa!!! :) Ihana keittiö, kuten muukin osa taloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, vähän aina kauhistuttaa laittaa näitä kotikuvia, jos ne ovatkin blogin lukijoiden mielestä ihan kauheita :)

   Poista
 21. Sanoinkuvaamattoman upea keittiö! Ja totta tuo, että keittiön pitää nimenomaan olla siellä tien puolella, jotta näkee maailman menoa ;) Itseä ainakin häiritsee ajatus, jos pitäisi takapihan puolelle katsoa kokatessa. Mutta erittäin onnistunut kokonaisuus tämä teidän keittiönne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos V, mukavaa, että vieläkin seurailet meidän kuulumisia :)

   Poista
 22. Ihailen suuresti kotianne! Teillä on uskomattoman kaunista ja harmonista, levollista tunnelmaa.

  Onnellisia alkaneen vuoden hetkiä teidän perheelle,omassa kodissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, että tykkäät :) Ja samoin teille oikein hienoa Uutta vuotta!

   Poista
 23. Ihana koti ja kaunis, tunnelmallinen keittiö!

  VastaaPoista
 24. Kaunista! Teillä on kyllä ihan unelmien talo, niin ihana vanhan talon tunnelma siellä ja aidot materiaalit.

  VastaaPoista
 25. Olet osannut suunnitella aivan täydelliset keittiönkaapit teidän taloon! Ihana tunnelma! Todella hyvällä maulla valittu tuokin yksityiskohta, että alalista tulee rungon päälle, eikä alas jää mitään koloa; samoin se, että päädyt eivät ole pelkät sileät pinnat... sinulla on tarkka silmä autenttisille yksityiskohdille. Keittiönne tulee vieläpä vain paranemaan ajan mittaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihanasti kirjoittu, Liisa :)

   Poista
 26. Aivan upea keittiö!! Ulko-ovista kysymys.. kuinka paksut ne ovat ja onko eteinen teillä lämmintä tilaa, vai onko viileämpi kuin muu talo? Meillä suunniteilla nyt ovien hankinta ja mietin, teetetäänkö ne puusepällä vai ostetaanko valmiina ja millaiset ne pitäisi olla, kun meillä eteinen on ihan lämmintä tilaa. Tästä se pähkäily alkaa, viikko on asuttu uutta taloa ja remonttia pukkaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jenni, meille on kylmä kuisti, ja ovet eivät ole lämpöeristetyt, ovien paksuus on noin 7 cm, mutta talossamme on muita ihan samantyylisiä puusepän tekemiä ovia, jotka ovat lämpöeristetyt.

   Poista
 27. Hei, onnellista alkanutta vuotta uuteen kotiin! Mistä tuo kalenteri on, aika ihana? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, samoin teille :) Kalenteri on muistaakseni Nordalin, ostin sen Helsingin Smyygistä.

   Poista