12.11.2014

Ovia talossa


Talon sisäovista suurin osa on nyt paikoillaan.

Olemme etsineet taloon vanhoja ovia koko suunnittelu- ja rakennusajan. Olemme ostaneet kaikki talon ovet karmeineen, ajattelen, että ovi, saranat ja karmit tulisi aina pyrkiä siirtämään vanhasta talosta yhtenä kokonaisuutena, eikä vain pelkkää vanhaa ovilehteä. 

Osa talon oviaukkojen mitoista ehdittiin jo suunniteluvaiheessa piirtää löytämiemme ovien kokojen mukaan, mutta kun suunnitelmat piti lyödä lukkoon ei vielä ihan kaikkia ovia oltu löydetty ja siispä olemme sen jälkeen etsineetkin ovia, jotka sopisivat ainakin suurinpiirteinen talon oviaukkoihin.

Kaikki talon vanhat sisäovet on kauniisti kunnostanut Joel Konsin. Ovet Joel on maalannut Allbäckin pellavaöljymaaleilla.


Eteisaulassa ovat pieni keittiön ovi ja suuri salin pariovi sovussa vierekkäin. Keittiön ovessa on jo listatkin paikoillaan. Ajattelin suunnitteluvaiheessa, että olisi hauskaa kun keittiöön menisi eteisestä pikkuovi ja sen vieressä komeilisi talon suurin pariovi. Ja lopputulos on kyllä niin kiva kuin toivoinkin.
 Salin pariovia on kahdet samanlaiset, joista toiset ovat salista keittiöön. Keittiön pikkuovi on vanhaksikin oveksi aika matala, isommat miehet saavat kumartaa keittiöön astuessaan :) Keittiön ovi on maalattu, kuten muutkin talon valkoiset ovet, Allbäckin valkoisella. Salin ovet taas on maalattu ovien alkuperäistä väriä mukaillen Allbäckin vaniljan keltaisella. Salin ovien löytymisestä olen aiemmin kirjoittanut melkein tasan vuosi sitten täällä klik ja myöhemmin esitellyt vielä yksityiskohtia täällä klik.

 Rakennusmääräykset vaativat alakerran wc-tiloihin esteettömän kulun, joka tarkoittaa siis leveää oviaukkoa. Onneksi tähän isoon aukkoon  löytyi viime hetkellä  yhdestä maatilan pihavajasta sopiva vanha ovi. Ovi karmeineen maksoi muistaakseni 20 euroa. 


Kylpyhuoneessa meillä on saunaan ja kodinhoitohuoneeseen yksinkertaiset lasiovet ja saliin sitten jo ylimmässäkin kuvassa näkyvä hyvin kapea vanha ovi, joka on samasta maatalosta alakerran wc:n oven kanssa. Uskomatonta, että näin pieneen oviaukkoonkin löytyi sopiva vanha ovi. Myös vanhan oven hyvin pelkistetty peilimalli sopii kauniisti yhteen modernien lasiovien muotokielen kanssa.


 Kodinhoitohuoneessa on myös ulko-ovi paikoillaan. Ovi on samaa tyyliä pääoven kanssa ja se on myös Christerin tekemä, kuten kaikki muutkin talon ulko-ovet.


Yläkerran wc:n oven kuvasin hieman oudosta kulmasta, koska juurimaalattu lattia rajoitti aika tehokkaasti liikkumista yläkerrassa. Talomme vanhojen ovien hankintahinnat ovat olleet parista kympistä noin kahdeksaan kymppiin, paitsi pariovet, joita on selvästi vaikeampi löytää, joten niiden hinnat lasketaan satasissa. 


 Viimeisessä kuvassa talon harvoja uusia sisäovia. Uusia ovia on erittäin vähän myynnissä ihan vaan käsittelemättöminä puuovina ja ilman huullosta, ainakin jos tarvitsee ovet heti ja edulliseen hintaan :)  

Onneksi viime viikolla löysin Byggmaxista kahdeksankympin hintaan nämä mäntypuiset peiliovet, jotka vieläpä ovat oikeaa kokoa lastenhuoneiden kapeisiin oviaukkoihin. Vasemmanpuoleisin Byggmax ovi on yläkerran sivukomeroon. Nämä ovet ovat vielä puupinnalla, en heti ollut aivan varma millainen pintakäsittely sopisi näihin parhaiten.


19 kommenttia:

 1. Niin paljon kaunista ja upeaa on ehtinyt tapahtua teidän talollanne. Olen täällä tänä iltana esitellyt upeaa blogiasi miehelleni, ja meidän haaveilumme hieman isommasta ja eri aikakaudella rakennetusta asunnosta senkun vaan kasvaa. Nuo ulko-vet ovat ihan täydelliset, sopivat katon väriin ja tunnelma huokuu kauas saakka :) On todella hienoa että olette jaksaneet nähdä suunnitelun kanssa niin paljon aikaa ja vaivaa,sillä lopputulos todellakin tulee olemaan ihan mieletön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos voimia-antavasta kommentistasi! Uskon, että tämä talo on meille se oikea koti, josta ei tarviste enää lähteä mihinkään. Kannattaa uskoa omiin haaveisiinsa ja unelmiinsa, todennäköisesti ne sitten joku päivä vielä toteutuvatkin :)

   Poista
 2. Hienoja ovia, edullisia löytöjä ja aika paljon kivoja tarinoitakon niiden alkuperästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu tällaisena teollisen talojen massatuotannon aikakautena tärkeältä pitää tällaista vähän erilaista rakennusblogia. Minulle vanhat ovet ovat erityisesti esteettinen valinta, vaikka onhan noiden vanhojen ovien puumateriaalikin aivan omaa luokkaansa :)

   Poista
 3. Upeat ovat kerrassaan ja luo osaltaan kivaa tunnelmaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sike, minustakin talo muuttui heti kodikkaammaksi kun vanhat ovet kannettiin sisälle :)

   Poista
 4. Kauniita ovia, ja Joel on tehnyt tarkkaa työtä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, voin kyllä suositella häntä teillekin ;)

   Poista
 5. Ihan mahtavia löytöjä! Ja miten hulppea on toi iso pariovi tosiaan. Oikein juhlaovi :)

  Ja se on totta, että joskus jos joku asiakas haluaa tilata väliovia ilman pintakäsittelyä, niin vaikeaksi menee. Ja lisähinnan joutuu maksamaan, vaikka luulisi että on päinvastoin, kun jää käsittelyaineet ja työ kuitenkin pois. Ja ilman huulloksia onkin sitten jo liki mission impossible. Että kiitos vaan tästä Byggmax-vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soitin Espoon isoon K-rautaan ja kysyin onko heillä puuovia, ei ollut ollenkaan hyllytavarana. Kysyin onko tilausravarana saatavissa puuovissa huullokset, kuulemma heiltä ei saa ollenkaan mitään ovia ilman huulloksia :) Sama juttu taitaa olla muissakin vastaavissa kaupoissa.

   Poista
 6. Kiitti byggmax vinkistä juurikin eilen oli miehen kanssa ovipohdinta päällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikinä ei tiedä mistä löytyy perinnerakennustavaraa ;)

   Poista
 7. Todella hienoja ja persoonallisia ovia! :)

  VastaaPoista
 8. Täälläkin yksi, joka kiittää byggmax-vinkistä! Kävimme myös katsomassa kyseisiä ovia. Ovatko ovet pysyneet aivan suorina, kun ne on tuotu sisälle? Ainakin täällä meidän byggmaxissa ne oli kylmässä ulkovarastossa. Oletteko muuten olleet oviin tyytyväisiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Ovet ovat kyllä pysyneet kokonaan suorina ja muutenkin ovat olleet kaikinpuolin hyvät, anteeksi, että vastaamisessa "hieman" kesti, en ollut huomannut tätä kommenttiasi aiemmin :D

   Poista
 9. Hei! Ihana blogi! Ahmin täältä vinkkejä. Talomme on 1900-luvun alun hirsitalo, joka on 60 ja 80-luvuilla pilattu mäntypaneelein ym. Olisin kiinnostunut, miten käsittelit nuo lastenhuoneen ja komeron ovet? Mistä helat ovat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Hanna Maria, Ovet maalattiin pellavaöljymaalilla valkoisiksi, kannattaa muistaa lakata oksakohdat, me emme sitä ehtineet/jaksaneet juuri ennen muuttoa tehdä ja nyt ovet kaipaisivat uutta maalia pintaansa kun oksakohdat ovat alkaneet näkyä läpi.

   Poista
  2. Ja helat ostin näihin oviin muistaakseni Clas Ohlsonilta, ei tullut kalliiksi! :D

   Poista