15.11.2014

Maalattua lautalattiaa


Valitsimme pitkään ja antaumuksella taloon parasta mahdollista lattiamaalia. Lattiamme on mäntypuista mikroviisteetöntä, pitkää ja kapeaa lautaa, siis hyvin perinteinen lautalattia. Toivoimme saavamme lattiaan kauniin himmeän maalipinnan, joka kestäisi hyvin kulutusta ja kuluisi kauniisti. 

Koirien ja lasten sekä lasten kaveriköörin käytössä lattiat joutuvat meillä hieman eri tavoin rasitukselle alttiiksi kuin kodissa, jossa asuu vaikkapa vain kaksi hillittyä aikuista.
Useammalla ystävälläni on kodeissaan vanhoja lautalattioita, joissa olenkin päässyt näkemään monenlaisia eri maalivaihtoehtoja ja muitakin pintakäsittelyjä tositoimissa ja kulutukselle hyvin altistuneina :) Helpottaa muuten todella paljon sekä maalien, että maalien värisävyjen valintaa kun pääsee katselemaan ja tunnustelemaan niitä oikeissa kodeissa ja käytössä.

Maitokäsittely, vahat, lipeä, suopakuuraus ja muut sen sellaiset kuultavan pinnan antavat käsittelyt ovat kaikki hienoja, ja olisivat varmasti sopineet hyvin meidänkin taloon, mutta jotenkin vain tuntui, että ihan tavallinen peittävä maalipinta olisi meille nyt se oikea valinta.

Varsinaisista lattiamaaleista vaihtoehtomme olivat alusta saakka puhtaat pellavaöljymaalit tai sitten Betoluxin tyyppiset kovemman pinnan aikaan saavat liuotinohenteiset uretaanialkydimaalit. 
Kestävyydessä mielestäni lattiamaalina uretaanialkydimaalit ovat melko ylivoimaisia pellavaöljymaaleihin verrattuna.   Toisaalta pellavaöljymaalilla maalattu lattia on yleensä jollakin tavoin hyvin kauniin ja "pehmeän" näköinen, kun taas uretaanialkydimaaleilla lopputulos on ulkonäöllisestikin kovempi.

Lautalattian pinnan hengittävyys ei minulle tässä kohtaa ole kovin merkittävä asia, varsinkaan kun pellavaöljymaalikaan ei itsessään ole erityisen hengittävä pinta, ennenkuin sen pinta ajan myötä alkaa rapautua ja sitten onkin jo taas aika vetää uusi maali pintaan :)

Edellämainittujen syiden takia päätimme rajata meidän lattiamaalivaihtoehtomme uretaanialkydimaaleihin ja seuraavaksi ryhdyinkin vertailemaan näiden maalien eroja. 
Olen ajanmittaan nähnyt useamman erittäin kauniin Betoluxilla (liuotinohenteinen) maalatun lautalattian, ja mielestäni kiiltävä Betolux sopii ulkonäöllisesti hyvin myös vanhoihin rakennuksiin, etenkin se tuntuu suorastaan kuuluvan vanhojen koulujen juhlasaleihin ja rautatierakennusten odotushalleihin.

Meidän taloon ei Betoluxin kiilto ei kuitenkaan tuntunut oikein sopivalta. Toisaalta kiiltävä lattiapinta olisi voinut olla mielenkiintoinen kontrasti mattapintaisille hirsiseinille ja katoille, mutta olen kuitenkin enemmän harmonian kuin jännitteiden ystävä, joten minulle omimmilta tuntuvat Betoluxia himmeäpintaisemmat maalit. 

Näiden pohdintojen jälkeen tuntuikin jo melko itsestäänselvätä valita lattioidemme maaliksi Virtasen maalitehtaan Porstua puulattiamaali. Maali on liuotinohenteinen uretaanialkydimaali, josta on saatavilla silkinhimmeä ja kiiltävä vaihtoehto. 

Maalasimme kesällä talon ulkopuolelta Virtasen maaleilla, ja olimme maalien laatuun tosi tyytyväisiä, niinpä lattioiden maalaaminen Virtasen maalilla tuntui siksikin hyvältä valinnalta.

Ja nyt kun yläkerran lattiat ovat kokonaan maalattu ja lattioilla pääsee jo käppäilemaan, olen enemmän kuin tyytyväinen himmeäpintaiseen Porstuaan. Lattia näyttää erehdyttävästi vanhalta lautalattialta, mutta tietysti vielä ilman suurempia kolhuja ja muuta asiaan kuuluvaa patinaa :)

Lattiamaaliemme sävyt olen valinnut Uulan värikartasta. Olen käynyt ystävättäreni talossa katsomassa heidän Uulalla maalattuja pintojaan, joista ihastuin ihan hirveästi Pellavan ja Kaislan väreihin.

 Näissä kuvissa lattian maalisävy on lämmin ruskeaan taittava, "lähes valkoinen" Pellava, väriä kuvaa minusta parhaiten hyvin hyvin vaalea maitokaakao. Pellavan sävy tuo minusta lämpöä kotimme värimaailmaan, olematta kuitenkaan mitenkään hallitseva väri. Pellavalla on nyt maalattu suurin osa talon lautalattioista. Kuistin lattia, sisäportaat ja komeroiden lattiat maalataan Kaislan ja Helmen sävyillä. 


Uulan Valkoisella maalatun lattialistan vieressä  Pellavan pehmeä värisävy näkyy selvästi.


28 kommenttia:

 1. Kyllä on kaunista, oikein silmiä hivelevää lattiaa. Olet tehnyt perusteellisen ajatustyön ja noin se kannattaakin miettiä, jotta saa juuri sellaisen lopputuloksen, mistä pitää ja voi ihailla useat vuodet eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lattian pinta ja väri ovat kyllä tilaa tosi paljon määrittäviä juttuja, kokeilimme ensin helmenharmaata Helmeä komeron lattiaan, ja onneksi testasimme, koska väri on liian viileä meidän isoihin lattiapintoihin, Pellavalla huoneiden tunnelma on tosi paljon kodikkaampi.

   Poista
 2. Tosi samanlainen sävy kuin meidän rautaoksidin ruskealla taitettu lattiamaali. Tykkään sävystä :) Mutta kuten totesit, pellavaöljypinta on aika arka, mikä näkyy meillä sievästi sanottuna "patinana". Koirien kanssa tuo järeämpi vaihtoehto on varmasti käytännöllisempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin juuri itsekin tänään, että tuollaisia ruskeita valkoisia olisi helppo itsekin sekoittaa lisäämällä valkoisiin maaleihin pikkuisen ruskeita pigmenttejä.

   Poista
 3. Onnea lattian uudesta pinnasta:) meillä maalattiin Ruokailutilan lattia Pellavan sävyllä ja olen tyytyväinen. Tosi upea ja vanhan ajan väri:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Hauska kuulla, että muillakin on lattiassa tätä kaunista väriä!

   Poista
 4. Moi ja kiitos ihanasta blogista. Me pähkäilimme samaa aihetta pari vuotta sitten emmekä osanneet valita. Lopulta löysimme pinnotteen johon olemme olleet todella tyytyväisiä. Himmeä "vanhanajan" pinta ja hetkessä kuiva. 😄
  sellanen kuin ur-300. Solmasterin.
  Onnea uudelle kodille. Jatkan täällä taustalla seurailua. T. Anna Pirjolasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervehdys Anu! Hyvä, että teillekin löytyi se juuri oikea maali lattiaan :) Kiitos onnentoivotuksista, mukava tietää, että seuraat meidän talonrakennuspuuhia!

   Poista
 5. Hirmu kaunis lämmin sävy. Meillä maalattiin Betoluxilla mutta jo nyt on 2,5 vuoden käytön jälkeen näkyy yllättävän isoja elämänjälkiä kohdissa, missä eniten kulkua on. Mutta kovalla käytöllä lattiat erityisesti noissa kohdissa ovatkin. Jäljet eivät mua haittaa mutta olen ehkä hieman yllättynyt kuinka nopeasti niitä on tullut, ja mietityttää, että minkälaisiksi mahtavat kuluakaan tämän konkkaronkan tassujen ja jalkojen alla ...;)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, olen ollut siinä käsityksestä, että Betolux pysyy lattiassa kymmeniä vuosia. Vai onko teillä sitä Betolux akvaa, joka on vesiohenteinen, mutta samalla myös hellävaraisempi maali?

   Poista
 6. I-H-A-N-A!!! Teidän kodista tulee kyllä niin upea luomus. Voisin muuttaa teille. :D <3

  VastaaPoista
 7. Mielenkiinnolla odotan käyttökokemuksia vuoden-parin päästä. Muista sitten postata!
  Teille tulee kyllä todella kaunis koti. On ollut hauska seurata sitä alusta alkaen:)
  Onnea uuteen kotiin!
  Tarja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän muistaa ja saa myös muistuttaa :) on tosi mukavaa, että moni lukija on seurannut meidän talon rakentamista ihan alusta asti!

   Poista
 8. Ihana kotipäivä ja aikaa lukea blogeja kunnolla. :) Teillähän on edistytty hurjasti. Ihailin noita teidän vaaleanpunaisia ulko-ovia tuolla aiemmissa postauksissa, todella kauniit. Tsemppiä lähenevään muutopäivään ja viimeisiin töihin!

  VastaaPoista
 9. Kiitos Elina, nyt on oikein kunnon loppuhulinat päällä, toivottavasti viikon päästä talo on muuttovalmis!

  VastaaPoista
 10. Kauniilta näyttää ainakin kuvissa!

  VastaaPoista
 11. Millaiset sähkörasiat teille tulee lattian rajaan?! Meillä on vanha hirsitalo mutta alkuperäinen maanvarainen laatta, joka täytyy kaivaa ulos ja uusia. Samassa yhteydessä vedämme sähkörasioille putket uuden laatan sisällä (katkaisijat tulevat pinta-asennuksena). Ongelmana on nyt, että mitään vanhan tyylistä ratkaisua ei tunnu löytyvän vaan pitäis sähkömiehen mukaan laittaa modernit listarasiat, joihin laatasta tuleva sähköjohdot sisältävä putki mahtuu... Kääk!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, meillä on posliiniset pistokkeet ja saatiin listan alle ihan siististi johdot. Tsemppiä ongelman ratkaisuun, uskon, että teille löytyy jokin talon tyyliin sopiva ratkaisu.

   Poista
 12. Hei! Itsellä on nyt edessä lattiamaalin valinta ja kun noita tassuja löytyy meidänkin perheestä olisin kiinnostunut kuulemaan, kuinka Virtasen maali on kestänyt, itsekin haluaisin mieluummin himmeän vaihtoehdon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virtanen on pysynyt todella hyvänä! Meillä on lattia melko pehmeää mäntyä, joten siihen on tullut lommoja, mutta maali joustaa sen verran, että maalipinta on pysynyt täysin ehjänä ja siistinä. Voin siis todellakin suositella Porstuaa :)

   Poista
  2. Kuulostaa hyvältä! Meillä on ollut vanhassa talossa betoluxilla maalattu mäntylankkulattia, ja siinä on ollut juuri sellainen ongelma, että maali lohkeaa suhteellisen helposti, jos lattiaan tulee kolo. Saattaahan tuohon kyllä vaikuttaa sekin,että vanhassa lattiassa maalia on kertynyt jo aika monta kerrosta eikä betoluxilla ole maalattu suoraan puulle. Mutta nyt kyllä tuntuu että rakenteilla olevaan uuteen kotiin valitsemme tämän Porstuan.

   Poista
 13. Kiitos vastauksestasi! Tämä varmisti suunnitelmani porstuan käytöstä :) ja tulihan samalla löydettyä ihastuttava blogisi!

  VastaaPoista
 14. Anonyymi23.8.16

  Todella kaunis lattia, onko lattia pysynyt hyvässä kunnossa? Samaa täällä suunnittelemassa 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, maali on kestänyt tosi hyvin! Olen edelleen siis Porstuaan tosi tyytyväinen ja valitsisin sen kyllä uudelleenkin lattiamaaliksi :)

   Poista
  2. Anonyymi24.8.16

   Kiitos nopeasta vastauksesta, meikäläinen lähtee huomenna maalikaupoille 😉

   Poista
 15. Teillä taisi löytyä myös usvan sävyä lattiasta. Onko pellava ja usva vaaleudeltaan mielestäsi yhtä vaaleita? Entä sopivatko mielestäsi vierekkäin esim. viereisen huoneisiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Meillä ei ole käytetty Usvaa, niin en osaa valitettavasti kertoa miltä näyttävät yhdessä :)

   Poista