17.10.2014

Salin seinien maalaus ja pihamaan siivousta


Talolle saapui uusi laatikollinen Country French-maaleja ja pääsimme maalaamaan salin hirsiseiniä. Perinnerakennuskeskusteluissa yleinen kiistanaihe on vanhojen hirsiseinien pintakäsittely ja etenkin sen vastustaminen, ettei vanhoja hirsiä saisi maalata. Usein ainoana oikeaoppisena ratkaisuna pidetään hirsiseinän pinkopahvittamista ja sen jälkeen tapetointia perinteisellä paperitapetilla. Tällainen ratkaisu onkin usein kaunis ja vanhan talon hengen mukainen. 

Perinteisesti paljasta hirsiseinää on pidetty usein asuinrakennukseen sopimattomana ja mitä enemmän varallisuutta talossa on ollut, sitä näyttävämmin kaikki seinäpinnat onkin peitetty. Yleensä talon ulkopuoli kertookin sen sopiiko taloon sisälle suuri määrä paljasta hirsipintaa. Esimerkiksi viime vuosisadan vaihteen huvilatyyliseen taloon, jossa on ulkomaalina utuinen pellavaöljymaali ja koristeelliset vuorilaudat,  ei perinteisesti kuulu hirsipinta sisätiloihin, mutta taas yksinkertaisempaan harmaantuneeseen tai punamullattuun torppaan se voi olla hyvinkin sopiva ratkaisu. 

Me päädyimme jättämään suurimman osan painuvista ulkoseinistämme peittämättä, uusi hirsitalo kun painuu vielä vuosikausia ennen kuin se asettuu lopulliseen muotoonsa ja tällöin ilman liukukoolauksia olisivat pahvit ja tapetit olleet alta aikayksikön melkoisessa rutussa. 

Pidämme myös paljasta hirsiseinää erittäin kauniina, emmekä kokeneet tyylin tai estetiikan takia tarpeelliseksi alkaa peittää hirsipintaa joka puolelta taloa. 

Valitsimme hirsiseinään perinteisen käsittelyn, halusimme ehdottomasti seiniin hengittävän pinnan ja mahdollisimman myrkyttömän ja ekologisen maalin. Hirsiseinien kalkitseminen ja maalaaminen kaseiini- eli maitomaalilla ovat molemmat hyvin vanhoja menetelmiä, vaikka asuinrakennuksissa niitä ei kovin usein näekään. 

Toivoin, että hirsiseinien pintakäsittely olisi kuultava, joten maalaamme seinät vain kertaalleen. Kalkki-kaseiinimaalin levityksessä täytyy olla tarkkana ja pyrittävä maalaamaan yhtäjaksoisilla pitkillä vedoilla koska pinta ei anna anteeksi maalin sutimista tai töpöttelyä sinne tänne, vaan kaikki jää auttamatta näkyviin valmiiseen pintaan.Salin maalisävynä käytämme Country Frenchin värikartan valkoista Lumi-sävyä. Väri on luonnollisen pehmeä, ja taittaa kauniisti aavistukseen harmaaseen. Oikeastaan voi sanoa, että Lumi on aivan kalkin väristä :)


Pihan puolella on menossa siivousurakka kun kaivinkone on tulossa tasoittamaan pihamaan ja kaikenlaiset rakennusajan roskat ja ylijäämätarvikkeet pitää saada alta pois. On mukava huomata, että normaaliin uudisrakentamiseen verrattuna talostamme on tullut melko vähän jätettä ja suurin osa siitäkin on puhdasta puutavaraa, jota voidaan joko käyttää muissa projekteissa myöhemmin hyödyksi tai sitten lämmittää taloa ja meitä auttaneiden työmiesten koteja :) Alakuvassa isäni ja hänen veljensä ahkeroivat polttopuuksi menevän puutavaran parissa. Teen yhteistyötä Country French-maalien kanssa. Tästä pääset tutustumaan lisää maaleihin: www.countryfrench.net

14 kommenttia:

 1. Olen yllättynyt, miten hyvältä näyttää tuollainen tasaleveä, uusi hirsipinta. Vaikka piilutukset ja puiden kapenevat puuttuvat, pinta on silti elävän näköinen. Country French- maalit ovat nappivalinta, kaunista pintaa tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollikaisen sahalla hirret saa tällaiseen perinteisempään profiiliin, jolloin hirsien välien saumakohtaan tulee minusta kivan muotoinen syvennys. Näistä meidän seinistä myös huomaa nyt hyvin eron esim. lamellihirsiin verrattuna, kun lamellihirrestä puuttuvat kaikki halkeamat ja koloset.

   Poista
 2. Tosi mielenkiintoista seurata projektianne! Kauniilta näyttää. Miten lämpöeristys on teillä toteutettu seinissä? Tällainen hirsirakentaminen on aina kiehtonut ja hieno nähdä miten se käytännössä tapahtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Cartsa! Mukavaa, että seuraat meidän talon edistymistä :) Meillä ei ole seinissä lisälämmöneristystä, vaan pelkät hirret. Pellavarivettä on sitten sekä hirsien väleissä, että ikkunoiden ja ovien ympärillä.

   Poista
 3. Tuo vaaleaksi käsitelty hirsiseinä on mielestäni kaunis ja tilasta tulee valoisa. Hyvä valinta.
  Mukavaa viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu ja hyvää viikonloppua teillekin :)

   Poista
 4. Hyvä kiteytys tuosta peittämisestä/hirsille jättämisestä. Meilläpä ei onneksi ole dilemmaa, kun on tuo punamultatorppa, jossa osa ollut peitettynä ja osa ei ;)). Teillä varmasti viisasta ainakin aloittaa näin, ettei pääse tulemaan turhia vaurioita pintamateriaaleihin rakennuksen eläessä. Ja muutenkin, liika historiaortodoksisuus on mielestäni turhaa, vaikka historioitsija olenkin. Tyyli on joskus ollut aseman ja ajan kuvausta, mutta nyt perustelu voi olla toinen ja silti voi saada aikaan aidon, mennyttäkin kunnioittavan, tyylin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tuntuu kivalta, että talossa on myös sellainen ekotalo-aspekti näkyvillä, eli yksinkertaisia muotoja ja paljasta puupintaa. Olisihan sitä voinut yrittää tehdä yks yhteen jonkun tyylin mukaisen talon, mutta minusta on kivempaa että talo on ihan uniikki oma itsensä ja juuri tälle rakennuspaikalle ja meidän arvojen ja elämäntavan mukaiseksi suunniteltu.

   Poista
 5. Vanhojakin hirsiseiniä on maalattu kalkkimaalilla ja niille on suoraan tehty mm. roiskemaalauksia.

  Talonne hirret on kyllä kauneimmat näkemäni ei käsin veistetyt uudet hirret. Olen suositellut ratkaisuanne jo usealle uudesta hirsitalosta haaveilevalle. Toivoisin, että massiivipuu rakennusmateriaalina yleistyisi tulevaisuudessa kaikentyylisissä taloissa. Meillä on Suomessa hienoa puuosaamista, josta saamme olla ylpeitä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinasin myös kirjoittaa roiskemaalauksista ja Ruotsissa Linne-museon kalkkimaalatuista hirsistä, mutta olisi tullut niin pitkä kirjoitus, että piti karsia :) Onko muuten siellä Stundarsissa näkyvillä valkoista ja roiskemaalattua vanhaa hirttä, muistan nähneeni kuvissa, mutta asumme itse ihan täällä Etelä-rannikolla niin ei ole tullut siellä käytyä.

   Poista
  2. Stundarsista löytyy maalattuja hirsiseiniä. Juttelin tästä aiheesta museon intendentin kanssa ja hän kertoi, että näin on tehty. Hirsiseinää on nimenomaan haluttu peittää ja maalata, myös köyhemmissäkin asumuksissa. Myös savirappausta on tehty hirsiin, ennen maalausta. En tiedä onko täällä pohjanmaalla yleisempää, että talot ovat ruotsinkielisellä rannikolla koristeellisempia kuin suomenkielisillä alueilla. Ainakin suomenkielisillä alueilla talonpoikaismuseoissa tuvan seinät ovat usein hirsipinnalla. Meidän talo tulee ruotsinkieliseltä rannikolta ja molemmista tuvista löytyi mm. sapluunakuviointia. Säätyläiskodeissahan seinät on kyllä paperoitu, mutta niissäkin olen joskus eteistiloissa ja portaikoissa nähnyt maalattua hirsiseinää.

   No joo, tämä nyt oli tällaista "miten on ennen tehty" pohdintaa. :) Kuten Pilville vastasit, minustakin on kiva, että talostanne tulee uniikki ekotalo, jossa yhdistyy sopusointuisesti uusi ja menneen ajan klassinen kauneus. Maalatut hirsiseinät ovat jokatapauksessa kauniit!

   Poista
 6. Kyllä teillä on sitten viisas ja kaunis talo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) talossa on jo nyt minusta rauhallinen ja hyvä tunnelma.

   Poista
 7. Anonyymi23.9.16

  Mistä olet tilannut country french maalit? Ilmeisesti valmistus lopetettu mutta pienen pieni toivon kipinä on josko jostain löytyisi ja saisin maalattua myös näin kauniit hirsiseinät . Aivan ihana talo teillä <3

  VastaaPoista