20.10.2014

Perinnetalon valaistus
 Kaikenlaisen nykytekniikan sovittaminen kauniisti perinnetaloon on aina hieman haasteellista (ainakin minulle). Varsinkin meillä uudessa perinnetalossa pidän tosi tärkeänä talon tyylin ja tunnelman kannalta, että  melko suuri repertuaarimme talotekniikkaa saataisiin piilotettua kauniisti, eikä muutakaan nykyajan tekniikkaa juuri olisi näkösällä.

Elina Italianpunaisesta parituvasta (italianpunainenparitupa.blogspot.fi) haastoi muut perinnetalojen kanssa puuhaajat kertomaan omista valaistusratkaisuistaan. Meillä valaistusta on mietitty jonkin verran koko talon suunnittelu- ja rakennusajan, ja sen toteutus talon tyylin mukaan on yrittety ottaa mahdollisimman hyvin huomioon muita ratkaisuja tehdessä.

Sähkövalaistuksen yleistyminen on laajemmassa mittakaavassa 1900-luvun alun juttuja, joten jos haluaa toteuttaa talonsa valaistuksen vaikkapa kustavilaisesti, ei sähkövalaisimista voi mitenkään löytyä aivan autenttisia ratkaisuja. Suunta kohti kauneutta-dokumenttielokuvassa Lars Sjöberg vieraili parisataavuotiaassa kodissa, jossa oli sisätiloissakin noudatettu lattiasta kattoon  talon valmistusmisajankohdan tyyliä. Siellä talon väki ja Lars Sjöberg sitten istuskelivat tunnelmallisesti kyttilöiden valossa. Kaunista ja tunnelmallista, mutta ei ehkä kaikkein käytännöllisintä jos haluaa pitkinä talvikuukausina tehdä esim. alkuillasta kotitöitä tai muuten vaan nähdä kotonaan kunnolla eteensä.

Oman haasteensa perinnetalon valaistukseen antavat myös monet keinovalon sävyvaihtoehdot, me olemme ajatelleet pitäytyä melko lämpimässä "hehkulampun" värissä. Ainakin yritämme välttää sitä, että talossa olisi valonväriltä hyvin erilaisia valaisimia, vaan että valaistus olisi sävyltään mahdollisimman yhtenäinäistä.

Meillä on kaikenkaikkiaan ajatuksena talossamme tasapainotella valaistuksen suhteen käytännöllisyyden ja perinteisyyden välimaastossa: kattoon upotettavat spotit ovat nou nou, mutta jemmaamme kuitenkin ledinauhaa salin kattoparrujen sisään antamaan tarpeentullen "näkymätöntä" yleisvaloa.  

Kuvassa salin kattoparrut tekeillä. Ledinauha tulee onton parrun sisälle, ja valo tulee ulos aivan katon rajasta, kattopaneelien ponttikohdista eli parrun ja paneelin rajakohdasta. 


Talomme valaisu-urakkaa helpottaa paljon suuri ikkunapinta-ala, joka huoneessa on useampi ikkuna ja talon sijainti mäen päällä antaa luonnonvalon tulvia koko taivaan täydeltä vapaasti sisään. Rakennusaikana olen huomannut hyvin kuinka paljon enemmän vuokra-asunnossa meidän pitää käyttää keinovaloa, kun taas talolla voi hommia tehdä paljon myöhempää ilman, että raksavaloja pitää alkaa sytytellä. 

Salin kattoparrujen ledipiiloja lukuunottamatta keinovalaistus toteutetaan talossamme vanhan mallin mukaisilla kattovalaisimilla ja useamman pöytälampun voimin. Toivoisin löytäväni vielä perinteiseen tunnelmaan sopivan kauniin jalkalampun jalan, mutta toistaiseksi sellaista ei ole vielä osunut kohdalle. 

Kävimme juuri eilen Domus classicassa ostoksilla, ja ostimme kolme pientä posliinikantaa komeroiden ja yläkerran pikkuwc:n valoiksi. Domus classicasta ostimme myös kaksi valkoista kangasjohtoista kattovalaisinta, joissa on metallinen kupu ja posliinikanta.Parin vuoden rakennusurakan aikana olen kerännyt myös monenlaisia muita valaisimia. Enimmäkseen meillä on taloon tulossa roikkuvia kattolamppuja lasisilla kuvuilla. Niitä ostin jo muutaman Amsterdamista, ja sitten saliin olen ostanut Indiskasta kaksi isompaa lasikuvullista valaisinta.
Vanhan mallin mukaisia valaisimia olen löytänyt myös edullisesti Clas Ohlsonilta ja Ikeasta, esimerkiksi Ikeasta olemme ostaneet posliinikantaiset kylpyhuoneen valaisimet. 

Eilen kävimme tekemässä myös kaupat kristallikruunusta. Myyjä oli ostanut kruunun antiikkitorilta Genevestä. Myyjä arveli, että kruunu saattaisi olla ranskalainen, Geneveen kun tulee aika paljon antiikkia Ranskasta. Olen pitkään etsinyt juuri sitä oikeaa kristallikruunua meidän taloon, mutta koska aidot antiikkikruunut ovat usein hinnoissaan, en ole aiemmin löytänyt meille kruunua. Tässä kruunussa on kirkkaiden erimuotoisten kristallien lisäksi purppuranvärisiä pisaroita, joista jokainen on uniikin muotoinen. Kruunun sähköistys on suunnilleen vuosilta yksi ja kaksi, ja joku aiempi omistaja on myös korjaillut sähköjä mustalla teipillä. Kruunu siis kaipaa pientä kunnostusta, vaikkakin sähköt toimivat tälläkin hetkellä. 

11 kommenttia:

 1. Olen monta kertaa miettinyt, että olisipa hyvä, että olisi lähipiirissä joku ammattilainen sähkön suhteen. Vanhojen lamppujen korjauttamiseen saa kulumaan aika paljon rahaa. Meillä on kesäkodissa myös menty osin vanhoilla osin Ikea-valaisimilla, koska kyllähän sitä valoa pitää olla...
  Mielenkiinnolla odotan kuvia tuosta antiikkikruunusta valmiina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on onneksi sähkömiehiä useampi lähisuvussa, toivon, että saamme kruunun kunnostettua ennen joulujuhlaa :)

   Poista
 2. Olipa kiva lukea postauksesi. Tuo kruunu sopii kotiinne varmasti hienosti! :) Hehkulampun lämpöinen valo miellyttää myös meitä. Meille suutarinvalaisimet oli heti luonteva valinta tupaan ja keittiöön, riittävän monta, kun laitetaan niin uskon, että yleisvalo riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti monta sutarinvalaisinta luo myös sopivan yleisvalon. Minulla oli salin valaistuksen kanssa ajatuksena sellainen galleriamainen valaistus, jonka saisi tarvittaessa lisävaloksi, mutta jota ei juuri huomaisi, katsotaan miten onnistun :)

   Poista
 3. Onpa mielenkiintoista nähdä rohkea ratkaisunne led-valaisusta valmiina! Mä olen myös haaveillut Indiskan lasilampuista eteiseen tai jopa verannalle, saas nähdä tulevatko vai löydänkö sitä ennen jonkun vanhan ihanuuden. Ja hehkulampun valon väri on ainoa oikea vanhoissa taloissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut, että Indiskassa on joitakin valaisinmalleja jotka ovat tosi samanlaisia kuin historialliset valaisimet, mutta onhan aito vanha aina aito valinta :)

   Poista
 4. Mielenkiintoista pohdintaa, varsinkin kun asia on ajankohtainen itselläkin. Olemme ajan kuluessa haalineet taloon monia vanhoja valaisimia, mutta huomanneet kunnostustyön hankalaksi ja kalliiksi, kun lähipiirissä ei ole sähkömiehiä. Niinpä olenkin päättänyt alkaa suosia uusia vanhanmallisia valaisimia tästä lähtien, koska niitä vanhojakin jo muutama löytyy. Tosi ilahduttavaa, että noista ketjuliikkeistäkin jo löytyy muutakin kuin muovista krääsää. Muuten, olen itse haaveillut aika samanlaisesta kristallikruunusta mutta aina pelästynyt hintoja. Tuosta tulee varmasti kotinne tunnelmanluoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri nytkin olen ihastellut Fidan kirppiksellä vanhaa pöytälamppuparia, joiden yhteishinta on vaan 18 euroa, mutta koska johdot näyttävät ikivanhoilta, en ole niitä uskaltanut ostaa. On niin suuri todennäköisyys etten saa aikaiseksi alkaa niitä korjauttaa.

   Poista
  2. Mielenkiintoista oli lukea valaisinpohdintojanne, kun itselläkin ne oli mietinnän alla jokin aika sitten. Ihailen tapaanne rakentaa, sisustaa ja nähdä asioita. Sinulla on myös mukaansatempaava kirjoitustyyli, joten koukussa olen blogiisi :) En malta odottaa kuvia kauniista keittiöstänne, kodinhoitotiloista, kylpyhuoneesta... Itse olen tehnyt pari kivaa vanhaa, mutta toimivaa valaisinlöytöä sellaisesta vanhan tavaran nettikaupasta kuin www.pivis.fi Suosittelen lämpimästi, mutta pieni varoituksen sana... sieltä voi tarttua ostoskoriin kaikkea muutakin :D Tuli myös mielee, että voisiko tämä lattiavalaisin olla etsimäsi, vaikka onkin tavallisesta marketista: http://www.citymarket.fi/shop/fi/kcitymarket/valaisimet/western-lattiavalaisin-7617087--malli

   Poista
  3. Hei, kiitos kommentistasi! Mukavaa, että seuraat talomme valmistumista :) itsekin odottelen, että pääsen vielä joku päivä kuvaamaan ja kirjoittamaan sisustuspostauksiakin. Kiitos tosi paljon vinkeistä, kauppa vaikuttaa oikealta aarreaitalta ja citymarketin jalkalamppu on juuri sellainen mitä olen etsinyt! :)

   Poista
 5. No, voi kuinka kiva, jos oli etsimäsi lamppu! Olen huomannut, että meillä on melko samanlainen sisustusmaku ja tuota lamppua olen itse miettinyt Howard-nojatuolimme kaveriksi ja se tuli siksi nyt mieleen, kun asiasta mainitsit :) Ja kannattaa liittyä Pivis-nettikaupan uutiskirjeen tilaajaksi, koska silloin saa sähköpostiin uusimmat myyntiin tulleet jutut, itse olen sitä kautta bongannut monta kivaa juttua. Tämä ei ollut mikään maksettu mainos, mutta itse olen Päiviltä paljonkin ostellut ok hintaan ihan huonekaluista vanhaan keittiövaakaan ym. Ja parisen viikkoa sitten hankin sieltä todella kauniin, vähän samantapaisen vanhan kristallikruunun. Onnea ja jaksamista projektiin!

  VastaaPoista