20.9.2014

Piippuja katolla


Yksi talon ulkonäössä eniten minua mietityttäneistä asioista on ollut nykyaikaisen talotekniikan vaatimat tötteröt talon katolla. Pyöreämuotoiset muovisienet eivät millään sovi talon julkisivun ilmeeseen, joten toivoin löytäväni ulkonäöllisesti mahdollisimman paljon vanhanmallisten savupiippujen näköiset poistoputken päät katolle. Onneksi muovin sijaan löysin peltisen ja naliskanttisen vaihtoehdon. 

Pyrimme suunnittelemaan poistoputkien paikat katolle niin, että ne eivät olisi kadun puoleisilla fasadeilla ja sijoittuisivat vain katon toiselle lappeelle.

Savupiippuihin halusimme myös perinteiset pellitykset, jotka isäni veljensä kanssa tekivät kahteen pekkaan tällä viikolla. Peltihommissakin käsityö on kaunista!

19 kommenttia:

 1. Kauniit on! Totta se on, pellissäkin näkyy kaunis käsityö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Essi, vaikka tällaisiin yksityiskohtiin ei ehkä tule niin kiinnitettyä huomioita, on kuitenkin kiva, että nekin ovat katseenkestäviä :)

   Poista
 2. Nuo piiput sopivat todella hyvin teidän kattoon! Ihailen aina tuota kattoikkunaa. Niin <3

  VastaaPoista
 3. Kiva, kun palasit piippuaiheeseen! Muistan, kun jossain aiemmassa postauksessa kerroit, että koitatte yhdistellä läpivientejä. Tuo teidän ratkaisu on kyllä sata kertaa parempi kuin meidän muovinen tötsä, josta lähtee kylpyhuoneen höyryt taivaalle. En itse osannut edes ajatella, että tämänkin yksityiskohdan voisi tehdä tyylikkäästi. Kiitos vinkistä vastaisen varalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, näiden kanssa on menty pitkä matka, yllättävän helposti kuitenkin tällainen vanhantyylinen toteutus onnistui.

   Poista
 4. Mikä blogi löytö!! Vanhassa talossa kun asustellaan ja mittavan peruskorjauksen tehty,niin kummasti nämä muiden vanhat talot kiinnostaa! Tulen vastakin. Ja tervetuloa myös blogiini vierailulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervehdys! Tosi kivaa, että löysit tänne, olen iloinen, että ajattelit meidän talon olevan vanha, talon hirret on kuitenkin kaadettu metsästä vasta viime talvena, joten kovin vanha meidän talo ei vielä ole :)

   Poista
 5. Tosi ihanat! Täytyy ihailla miten olet miettinyt joka asiaa...mulle ei tullut tollanen piippuasia edes mieleeni rakentaessa :D
  Toi teiän kattokin on kivan värinen! Miltä firmalta ostittte noi tiilet? Miksi muuten ette laittaneet harjan reunojakin päätytiilistä?
  Kaunista tulee! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, hauskaa, että olet ollut mukana seuraamassa Pömpelin rakentumista jo ihan alusta asti :) Tiilet ovat ihan perus betonitiiliä a-tiilikatteelta, mutta väritys on vähän harvinaisempi "antiikki", olen tiilien elävään väriin tosi tyytyväinen.

   Katon päätyihin laitoimme reunapellit, koska halusimme tässäkin mahdollisimman tyylinmukaisen vaikutelman, ja useinmiten vanhoissa tiilikatoissa on ollut päädyt laudoista. Lauta ei enää kuitenkaan nykyajattelun mukaan ole kaikkein paras materiaali katolle. Taloon on myös tulossa vielä kuistin katto saumapellistä ja halusimme, että tiilikatossa olisi jonkinverran näkyvissä eri kohdissa myös peltiä. Meidän arkkitehti ei myöskään pidä reunatiilien antamasta hieman raskaammasta vaikutelmasta, joten päätös oli loppujenlopuksi hyvin helppo.

   Poista
 6. Todella nätin näköistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, arvostan paljon mielipidettäsi :)

   Poista
 7. Ihana kun viet talon tyylin ja hengen aivan loppuun saakka kaikissa yksityiskohdissa! Ihan huippua!

  VastaaPoista
 8. Ehdottomasti tyylikäs ja myös huomaamaton ratkaisu "tötteröille". Minustakaan muovisienet ei oikein istu perinnetyylisen talon katolle. Meidän alueella nuo tötteröt on jopa kielletty kokonaan, poistoputket pitää vetää savupiipun hormistojen kautta. Näiden asioiden suunnittelussa meitä helpotti paljon, kun alueen suunnitellut taitava perinnerakentamiseen erikoistunut arkkitehti oli miettinyt asioiden ulkonäolliset toteutukset valmiiksi. Usein näissä kohtuu isoissa pohjalaistaloissa onkin useampi savupiippu, mikä helpottaa poistojen vientiä. Meillä on kohtuu pieni talo pohjalaistaloksi, joten saimme suunniteltua nuo jutut niin, että yksi piippu riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen luultavasti käyttänyt meidän talon yksityiskohtien suunnittelussa apuna juuri teidän alueenne rakennustapaohjetta. Sieltä löytyi hyvät havainnolliset kuvat esim. juuri vesikouruista ja piiipuista.

   Poista
 9. Hei! Mistä olet löytänyt peltiset läpiviennit?
  Tosi hienot verrattuna muovitötteröihin!!

  VastaaPoista
 10. Anonyymi14.6.17

  Miten läpivienneissä on otettu huomioon hirsitalon painuminen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Piippujen varsiin on toteutettu joustavat kiinnikkeet.

   Poista