14.8.2014

Toteutuvia lattiaunelmia

Olemme viimepäivinä ostaneet taloon lattiatarvikkeita. Kun tilojen väritys ja pintamateriaalit alkavat muuten olla selvillä on ollut paljon helpompaa tehdä viimeisiä päätöksiä lattioidenkin suhteen. 

Kuistin ja alakerran eteisen sekä koko yläkerran osalta on ollut kuitenkin jo talon suunnittelun alusta asti selvää, että näihin tiloihin tulee aivan perinteinen maalattu lautalattia, kapeista ja pitkistä lattialaudoista. Sopivien lautojen etsimisessä kuitenkin kului aikaa, halusin lautojen pituudeksi enemmän kuin nykyään yleisen reilun parimetriä ja halusin myös laudat ilman reunojen mikroviistettä - pieni, mutta minulle tärkeä yksityiskohta - , joka osoittautui todelliseksi haasteeksi kun tarkoitus oli ostaa laudat myös melko edulliseen hintaan. Lopulta juuri oikeanlaiset lattialaudat sattuivat eteen aivan yllätyksenä, olimme ostamassa Bauhausissa paneelia kun satuin katsomaan toiseen hyllyyn, jossa oli iso pino talouslaatuista lattialautaa edulliseen hintaan. Moneen kertaan piti tarkistaa sormin sivelemällä, että reunat tosiaan olivat täysin suorat, ilman pienintäkään viistoa pintaa :) 

Tämän kuvat kauniista lattiasta olen joskus tallettanut itselleni lattian malliksi, kuva on Rakkaudesta vanhaan taloon - kirjasta. 


 Talomme kylpyhuoneen ja saunan tilojen mittasuhteiden selkiydyttyä, ja nähtyäni miten valo tilassa kulkee, minulle tuli voimakas mielikuva tilasta, jossa olisi ulkosaariston luotojen karun kauniita värejä ja materiaalit olivat hyvin konkreettisia ja aitoja. Aiemmin tehty värisuunnitelma tuki hyvin ajatustani ja valitsinkin tilan lattiaksi harmaata, pientä jokikiveä. Jokikivilattia on ollut jo pidempään haaveenani, mutta aiemmin ajattelin, ettei se sopisi luontevasti kylpyhuoneemme tyyliin. 

Alla kuvassa vaaleampaa jokikivilattiaa, lattian väriin vaikuttaa myös paljon sauma-aineen väri ja koska meidän kivemme ovat aika tummia, voi olla että valitsemme sauma-aineeksi jonkin kivien vaaleimmista sävyistä.


Kylpyhuoneen ja saunan lattian ostettuamme aloin miettiä tosissaan kodinhoitohuoneen ja alakerran wc:n lattioita. Lattioiden pitäisi mielestäni jollakin tavalla sopia yhteen jokikivilattian kanssa, mutta kaipasin kuitenkin näihin tiloihin ryhdikästä ja vahvasti vintagehenkistä ja klassista lattiaa. Mielessäni oli ajatus, että kun talossa kulkisi, niin tilojejn vaikutelma olisi ensin vaalea, harmoninen ja yhtenäinen, mutta kun avaisi wc:n ja kodinhoitohuoneen ovet, olisi näkymä jollakin tavalla yllättävä ja näiden tilojen lattia tukisi muuta talon sisutusta luomalla hieman särmikkäämmän vaikutelman. 

Ihastuin pari vuotta sitten Lontoossa hotellimme kylpyhuoneisiin, joissa oli huoneen teeman mukaisesti väritetyt shakkiruutulattiat. Meidän kylpyhuoneen lattiamme oli voimakkaan puna-valkoinen, joka ei ehkä ole oikein meidän tyyliämme, mutta naapurihuoneen avoimesta ovesta näin heidän musta-valkoisen lattiansa, joka oli todella hieno. 

Tämä kuva on Bolaget:n myytävistä asunnoista. (Suihkukin näyttää muuten oleva aika samanlainen kuin meidän suihkumme:)Shakkiruutulattian ei tarvitse välttämättä olla täysi musta-vakoinen, vaan saman kontrastikkaan vaikutelman saa luotua hieman pehmeämmillä sävyillä. Esimerkiksi tumma hiilenharmaa ja luonnonvalkoinen antavat myös vaikutelman musta-valkoisuudesta ilman, että lattian sävystä tulee liian puhdas ja kolkko. Samalla myös hieman pehmeämpien värisävyjen kautta me saisimme shakkiruudun mätsäämään harmaan jokikiven kanssa yhteen.

Laattojen kooksi olin alunperin ajatetellut jotakin kymppilaatan suuntaista, mutta mietittyäni asiaa tarkemmin tulin lopputulokseen, että koska wc:n tapetin kuvio on isoa ja sekä wc:ssä, että kodinhoitohuoneessa on melko paljon erilaisia struktuureja, täytyy lattian kuvion olla isoa ja selkeää, jotta se ei huku pintojen selkamelskaan, vaan kokoaa ja ryhdistää tilat yhdeksi kokonaisuudeksi.

Olen oikein tyytyväinen, että lattioidenkin materiaalit ovat nyt selvillä, taas on päätöksiä tehty ja olemme paria askelta lähempänä uuden, oman kodin valmistumista.
23 kommenttia:

 1. Kivan kuuloisia suunnitelmia. Olen katsonut tuota ihan samaa kuvaa (ylintä) usein ja ajatellut, että siinä on ihana tunnelma ja kauniit värisävyt. Meilläkin tuli vähän yllättäin jo ajankohtaseksi miettiä piharakennuksen saunaosaston lattialaattoja, koska saunaosasto joudutaan ensitöikseen rakentamaan sinne sijoitettavan teknisen tilan vuoksi. Ihana lukea täällä blogissasi lattiamateriaalivalinnoista, koska olen itekkin mietiskellyt niitä viime päivät.. meille on luultavasti tulossa kuusikulmaistalaattaa tai neliskulmaista salmiakkiladonnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai teilläkin on nämä jutut ajankohtaisia, me ollaan myös mietitty noita teidän vaihtoehtoja, tässä vaiheessa syntyi sitten päätökset melkein itsestään kun tilat muuten hahmottuivat.

   Poista
 2. Tuo jokikivilaatta on ollut omissa unelmissani ulkosaunan lattiapinnaksi... Saunaremppa tullaan todennäköisesti toteuttamaan minibudjetilla, joten valmis kivilaatta ei varmaan mahdu bujdettiin. Täytyy aloittaa siis kivien keräily jo hyvissä ajoin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä saa ainakin Bauhausista myös edullisempaan hintaan, mutta tietty itse keräämällä tulee halvimmaksi ja saa juuri sellaisen kokonaisuuden kuin haluaa. myös puutarhaliikkeissä näyttää olevan erilaisia rantakivisäkkejä myynnissä, luulisi että nekin tulisivat halvemmaksi kuin valmiit laatat.

   Poista
 3. Meillä puolestaan isäntä haaveilee jokikivilaatasta uuteen pihasaunaan! Itse en oikein lämpene ajatukselle. Pelkään, että likavesi jäisi lillumaan kivien väliin ja saumat olisivat nopeasti ikilian peitossa. Odotan mielenkiinnolla käyttökokemuksia.
  Ihastuksen ruutulattioihin jaan täysin. Siitä tulee upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauneus ennen käytännöllisyyttä Suvi! :D hehe.. ei vaiskaan, mutta en mä tuota puolta hoksannut miettiä. Tosin - jos joutuu itse keräämään ne kivet, ei ole varmaan sitä ongelmaa että kivien välit jäisi liian ahtaaksi!

   Poista
  2. Me ollaan pohdittu tuota veden kulkua, ja tultiin siihen tulokseen, että jos lattiassa on kunnon kaadot, ja saumaus tehty kivien väliin ilman kuoppia, niin ei sen vedeni pitäisi jäädä lattialle lainehtimaan.

   Poista
 4. Millainen lämmitys teillä on? Meillä pohditaan lautalattian ja lattialämmityksen yhdistämistä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on myös lattialämmitys ja siihen lautalattian yhdistäminen ei ole ongelma, kunhan lautojen paksuus on alle 30 mm.

   Poista
 5. Hei vau. Teillähän on kohta jo melkein valmista. Olen tainnut viimeksi vierailla täällä silloin, kun teillä oli vasta kivijalka pystyssä. Talo näyttää todella hyvältä, vähän sellaista vanhan kansakoulun tunnelmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että jonkun mielestä me ollaan edistytty hyvin :D Kiitos paljon kehuista!

   Poista
 6. Uusi lukija ilmoittautuu :-)
  Vähän ehdin jo lukea edellisiä postauksiasi, hyvälle näyttää ja kuulostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimästä tervetuloa seuraamaan miten meidän raksasta tulee pikkuhiljaa oikea koti :)

   Poista
 7. Todella ihania suunnitelmia ja ihania inspiskuvia. Tunnelma on juurikin kohdillaan. Toteutuneita suunnitelmia odotellessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, odottelen malttamattomana miltä nämä näyttävät oman talon lattioilla :)

   Poista
 8. Lautalattiasta vielä sen verran, että millaiselle alustalle sen asennatte ja miten? Kiitos jo etukäteen vastauksesta. Haluamme varmuuden lattian ja lämmityksen yhteensopivuudesta, ennen lopullisia päätöksiä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ontelolaatta alimpana, eli betonia, sitten ekovillaeriste, koolaus, johon tulee lattialämmitysputket ja sen päälle lautalattiat. Olen lähiaikoina löytänyt paljon hyviä kokemuksia lattialämmityksen ja puulattian yhditämisestä ja myös meidän suunnittelijat ovat puoltaneet ratkaisua. Lattialämmityksessä lämpötila säilyy kuitenkin melko matalana ja lattian lämpötila tasaisena, joten lattiaan ei kohdistu juurikaan lämpötilanvaihtelusta aiheutuvaa rasitusta.

   Poista
 9. Hienoja suunnitelmia ja kauniita kuvia! Kylpyhuone on ollut meillä koko rakennusajan se mysteeri, mutta kai se pikku hiljaa tässä selkiytyy. :) Postauskin on aiheesta ollut tekeillä jo monta kuukautta, mutta nyt täytyisi saada se valmiiksi, jos vaikka saisi hyviä vinkkejä lukijoilta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika viime hetkeen meilläkin meni lopulliset päätökset, kivannäköistä saa tehtyä niin monella eri tyylillä. Jään odottelemaan teidän kylppärisuunnitelmia!

   Poista
 10. Intoa lattiaremppaan! Aivan ihanat suunnitelmat teillä on, kaikki kolme kerrassan viehättäviä. Joskus sitten, kun meillä laitetaan kammari ja eteinen puulattialle (teimme sen väliaikaratkaisun parketilla joulun aikaan), haluan ehdottomasti eteiseen ruutua, mutta maalaamalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maalattu ruutulattia on ollut minullakin paljon mielessä. Etenkin meidän keittiöön se sopisi varmasti hyvin. Mutta nyt kun jo kahteen alakerran tilaan tulee tuo laattashakkiruutu niin se on varmaan ihan riiittävästi ruutulattiaa meille :)

   Poista
 11. Kauniita valintja edelleen. Meillä on myös tuollaiset ensimmäisen kuvan mukaiset perinteiset vaaleanharmaat lautalattiat, tyytyväinen olen ollut. Vaikka joskus myös erilaiset umpeenmaalaamattomat lautalattiat antavatkin ihanan lämpöisen vaikutelman kun puun oma kuvio näkyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt lautalattioiden jättämistä maalaamatta, mutta kun seiniä jää niin paljon hirrelle, että ehkä vaikutelmasta tulee liian lomamökkimäinen, jos lattiassakin on puun syyt esillä. Toisaalta en tiedä voiko puuta olla näkyvillä koskaan liikaa. Puu on todella minun materiaalini!

   Poista