28.8.2014

Lunetti-ikkunat


Ehdin äsken kuvaamaan taloa juuri ennen ukkosmyrskyä. Peltiseppä miehineen on tehnyt meille katolle lunetti-ikkunoiden pellityksiä. Punainen pelti on samaa väriä kuin katon reunapellitkin, jotka ovat jo katolla ehtineet haalistua hyvin lähelle tiilien väriä. Kahdessa lunetissa on paikoillaan jo myös valkoinen pelti ikkunan ympärillä. Lunettien suunnittelu oli melko haastavaa puuhaa nykyaikaisen rakennussuunnittelun puitteissa. Ennen vanhaan ikkunat vaan iskettiin katolle, nyt niiden rakennetta piti moneen kertaan suunnitella, jotta luneteista saatiin lämpöäpitävät, kylmäsillattomat ja kuitenkin vanhan mallin mukaisesti pienet ja sirot. Muistan miten vuosi sitten piirtelin yliopistolla luennon aikana paperille lunettien kaaria ja laskin millä mittasuhteilla ikkunoista tulisi kauniit ja talon mittoihin sopivat.

Tämän puolen julkisivu on minusta talon mielenkiintoisin, pidän tosi paljon sen mittasuhteista ja lunettien sekä alakerran ikkunoiden muodostamista ikkunarivistöistä. Tämän tyyppisiä fasadeja on jonkinverran ruotsalaisissa vanhoissa taloissa, ja viime kesänä löysin lunettirivistöjä Suomestakin, etenkin Tammisaaren empirekeskustassa niitä näkyi monella katolla.

11 kommenttia:

 1. Todella onnistunut ikkunaratkaisu kaiken kaikkiaan! Hienoa seurata tätä teidän projektia ja sitä antaumusta, millä paneuduttte projektiin! Talostanne on tulossa kaunotar :)

  VastaaPoista
 2. Kaunista on. Täytyykin katsella Tammisaaressa seuraavan kerran käydessämme sillä silmällä katoille...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aloin nähdä lunetteja "kaikkialla" sen jälkeen kun päätimme, että meidän taloon tulee sellaiset. Aiemmin en ollut tainnut koskaan oikein kiinnittää huomiota siihen, että monen vanhan talon katolla on näitä ikkunoita.

   Poista
 3. Upea julkisivu, sen näkee telineidenkin takaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Telineet saadaan näillänäkymin purettua viikon päästä pois, se on kyllä jännittävää nähdä millainen perhonen tuolta kotelosta paljastuu :)

   Poista
 4. Tuo talo on niin tyylikäs, että ei parempi voisi olla! Olen tullut tänne blogiisi useamman kerran lunetti-ikkunat hakusanalla. Voi olla, että joku pvä otan yhteyttä asian tiimoilta.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Autan mielelläni jos vaan osaan!

   Poista
 5. Talo on mielenkiintoinen täältä suunnasta ja kauniit nuo lunetit. Tulee aivan muistoja lapsuudesta mieleen. Kävin ala-asteen vanhassa kyläkoulussa, jonka katolla oli lunetti-ikkunoita. Jo lapsena ihastelin niitä, ne oli minusta viehättävät. Myöhemmin tuo koulu lakkautettiin ja lukiolaisena unelmoin sen ostamisesta omaksi kodiksi.. no toisin meni, mutta vieläkin mummolassa käydessä käymme joskus ajelemassa talon ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että lunetteja on Suomessa enimmäkseen juuri n. 20-luvun uusklassisissa rakennuksissa, ja etenkin isommissa taloissa kuten koulut ovat yleensä olleet.

   Minullakin on ollut jo nuorena talounelmia, katsoin aina vanhoja taloja ja mietin millaista niissä olisi asua.

   Poista
 6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista