14.7.2014

Vanha vihreä kaappi                                                                                                                                                        Fiskarsin antiikkipäiviltä löytyi alle kahden sadan hintaluokasta vanha korkea kaappi tyttären huoneeseen vaatekaapiksi. Olin juuri edellisenä päivänä käynyt talolla mittailemassa minkälainen kiinteä vaatekaappi tytön huoneeseen tulisi ja tämä kaappi sopii täydellisesti siihen paikalle. Kaappi on osa Itä-Uudeltamaalta tullutta herrastalon kuolinpesää, jossa oli suuri määrä ihania vanhoja esineitä. Myyjät olivat pitäneet jo kaksi huutokauppaa, mutta silti tavaraa oli vielä kahden suuren torikojullisen verran jäljellä. Ostin samasta kojusta myös pieniä vanhoja pikkuleipämuotteja ensi talvea varten (aion valaa niihin mehiläisvahakynttilöitä), ja lisäksi vielä vanhan valkoisen aurinkotuolin, jossa on valko-harmaa-punainen patjaraitakangas. 


 Kaapissa on kauniit kasviaiheiset puuleikkaukset molemmilla sivuilla.


Kaappia oli säilytetty viime aikoina pihavarastossa, onneksi puu oli kuitenkin kestänyt hyvin, ainoastaan maalipinta oli vaurioitunut. Kaappi on jotakin tummaa kovaa puuta, ja siitä tulee vaikutelma, että se ei ehkä alunperin ole suomalaista tekoa. Kaapissa näkyy vihreän maalin alla vaalean harmaata maalia, mutta ihastuin ensisilmäyksellä niin paljon kaapin nykyiseen ulkoasuun, etten edes harkinnut kaappiin muuta väriä kuin nykyisen vihreän. 


Mintunvihreä maali voisi olla esimerkiksi 60-luvulta, minusta on mielenkiintoista ajatella miten vanhojen esineiden kunnostuksen trendit ovat vaihdelleet kunkin aikakauden mukaan, varmaan tulevaisuudessa osataan sijoittaa valkoinen, kulutettu maalipinta 2000-luvun alun pintakäsittelyksi.

Kaappi oli ulkoruokinnan seurauksena melkoisen likainen, kaapin takana roikkui oikea hämähäkkien hautausmaa ja sisälle kaappiin oli likakerroksen lisäksi unohtunut jotakin epämääräistä pikkutavaraa kuten kovettuneita mappien muovitaskuja. Kaapin hyllyillä ja ulkopuolellakin oli myös hometta, onneksi kuitenkin se oli sellaista vaaleaa ja melko irtonaista kerrosta, jonka sai hangattua pois. 

Kaappi pesulla ennen maalausta. 
Aloitin kaapin kunnostuksen mäntysuovalla ja juuriharjalla ja sen jälkeen suihkutin vesiletkulla kaapin sisältä ja ulkoa puhtaaksi.

Käytin maalipinnan korjaukseen Uulan Into-puolihimmeää kalustemaalia. Vein rautakauppaan mukanani yhden kaapin hyllyistä ja katsoin siellä värikartoista kaksi aika lähelle menevää sävyä. Sen jälkeen menin vielä toiseen paikkaan, jossa oli värintunnistuslaite, joka antoi tulokseksi toisen valitsemistani sävyistä. Maalin kiiltoaste on himmeämpi kuin vanhan maalin, mutta maalasin kaapin kevyesti kauttaaltaa, eikä kiillon vaihtelu enää pistä silmään. 

Värivalinta meni mielestäni aikalailla nappiin, en edes maalatessa oikein huomannut mistä kohtaa olin jo maalannut.

Kaappi on nyt täysin puhdas ja hyväntuoksuinen, ensinäkemältä en uskonut, että kaapista voisi saada vielä näin raikkaan.


17 kommenttia:

 1. Ihana kaappi! Ja niin kaunis väri!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olen tosi iloinen tästä löydöstä!

   Poista
 2. Tykkään.Ja värivalinta täydellinen,kuuluu tuohon kaappiin just eikä melkein :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä :) Vaikka väri ei ole alkuperäinen, se selvästi kuuluu tähän kaappiin!

   Poista
 3. Ihana kaappi ja ihana väri. Mä tykkään turkooseista ja näistö vaalean vihreistä. Tässä kohtaa meidän maut kohtaa.

  Mua harmittaa, etten päässyt Billnäsiin ja Fiskarsiin. Onko hintataso siellä yleisesti antiikinmukainen vai jopa inhimillinen? Olen ollut kerran tai kaksi Billnäsissä ihan tapahtuman loppupuolella, enkä ole ikinä kiertänyt tapahtumaa kokonaan. Vähän outoa suorastaan, etten ole ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin, että tämä on sunkin makuun! Fiskarsissa sisäänpääsy itse messualueelle maksaa 10 e, lapset pääsee ilmaiseksi. Messualueen Ulkopuolella oli tänä vuonna kuitenkin useampi hyvä antiikin myyjä, ja tämäkin kaappi on ostettu sieltä ulkopuolelta. Sisällä messuilla on huonekalut Helsingin antiikkiliikkeiden hinnoissa, mutta pikkutavaraa voi löytää edullisesti. Esim. aterimia ostin sisältä ison nipun 17 eurolla. Ulkopuolella hinnat vaihtelee paljon myyjästä riippuen, tämä kaappi oli mielestäni tosi edullinen, aurinkotuoli maksoi 25 e ja muotit joitain euroja.

   Poista
 4. Hieno kaappi! Meillä olis myös etsinnässä tuollainen kapea vaatekaappi yläkertaan, en oo löytänyt edes uutena tuollaista..tai löysin ikeasta edulliset peltikaapit, joita sitten ajeltiin kesälomareissulla hakemaan Haaparannasta..no nehän oli sitten loppunmyyty ja valmistus lopetettu :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, toivottavasti löydätte vielä omanne. Tämän mallisia vanhoja kaappeja kyllä voi löytää nettikirppiksiltä jos hyvin käy :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Pieni tyttärenikin ihastui tähän heti :)

   Poista
 6. Kaappeja täälläkin :) Ihana kaappi ja kaunis väri. Ajattelin ihan samaa kurkistaessani meidän uuden kaappitulokkaan maalikerrosten alle, kunkin aikakauden trendit on hyvin nähtävissa. Tuollainen vihreä maali löytyi myös meidän kaapivanhuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä vihreä tuntuu olleen aika yleinen väri joskus aikoinaan, hauska miettiä mitä edellinen kunnostaja on ajatellut kun on vanhan antiikkikaapin maalannut iloisen vihreäksi :)

   Poista
 7. Kaunis ! Eikä hintakaan ollut paha.

  Ostin hiljattain yhden vanhan vaatekaapin ja tuumin maalata sen juurikin vaaleanvihreäksi. Sellainen vanha roosa voisi myös olla hieno väri, mutta jostain syystä tällainen vanha vihreä houkuttelisi kovinkin. Eipä sillä kiire ole, kun muutakin tekemistä on niin paljon… ehtii miettiä rauhassa ! .)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanha roosa on mun yksi värisuosikki, sopii myös monenlaisten muiden värien kanssa hyvin yhteen ja tuo iloa ja väriä sisustuskeen. Tämän vihreän värikoodi on V379, jos joskus sitä haluat kokeilla.

   Poista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista