29.5.2014

Keittiön puuhella


 Sade ja kylmyys ovat nyt vieraina meidänkin talolla. Koirakin viihtyy enimmäkseen sisällä ja tottakai villatakki päällä :) Onneksi talon sisällä on kuitenkin jo aika lämmin, vaikka lämmitystä ei vielä ole, ekovillat lattiassa ja katossa pitävät kylmän ulkona.  

Tällä viikolla talolla on alkanut myös uunien muuraaminen. Uunimuurari Anne on ahkeroinut nyt keittiössä ja meidän puuhella nouseekin jo siellä kovaa vauhtia.  Hellasta tulee valkoinen ja  ihan vanhanaikaisen mallinen. Hellan oikealle puolelle on tulossa säilytyspaikka polttopuille. Uunin luukkuina ja hellanlevynä  käytetään vanhoja osia, jotka olen ostanut Metsänkylän navetasta. Anne kunnostaa myös luukut ja niistä tulee kauniin hopeanväriset.


11 kommenttia:

 1. Voi ei....meillä oli edellisessä talossa samanlainen...puutila vasemmalla puolella...ainut juttu mitä edellisestä talostamme kaipaan..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oliko se teidän ihan vanha? Mua kiinnostaa tuo polttopuiden säilytyspaikan perinteisyys, en tiedä onko niitä käytetty vanhoissa taloissa?

   Poista
 2. Onpa kaunista ja paikoilleen suunniteltuja puutiloja minäkin välillä kaipaan! Onko teidän keittiön kaapit kuinka lähellä valmista? Minun pitäisi saada yksi nuorimies tekemään vessan lattiarakenne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo klapikolo tuli hellaan ihan viime hetkellä, mietimme vaan Annen kanssa, että siihen tulisi jonkinlainen taso, ja juuri kun työt oli alkamassa, niin päätettiinkin tehdä tuollainen kolo.

   Tällä hetkellä en ihan tiedä missä vaiheessa keittiö on, mutta hänellä on myös nyt työn alla meidän ja Talo Raution portaat :)

   Poista
  2. Se voisi kyllä olla hyvä, jos klapikolo olisi niin korkea, että päälle saisi tason. Jos vaikka paistaa lettuja, olisi paikka taikinakuholle ja voille.

   Poista
  3. Joo, tuosta oikeapuoleisesta reunasta on tulossa saman korkuinen hellan kanssa, laitan siihen päälle joko tason tai sitten jos se ei näytä kivalta, niin voihan puutkin kasata vielä hieman korkeammalle reunojen yläpuolelle.

   Poista
 3. Vauhdilla etenee teidänkin rakennustyöt. Kaunis tuo puuhellan luukku. On aika hauskaa, kun puuhella ja leivinuuni tekee paluuta uusiin taloihin, tai ainakin siltä tuntuu. Meidän pitäisi myös etsiä vanha uuninluukku kesän aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän luukut maksoivat vaan muutamia kymppejä, luulisi että siellä teilläkin päin löytyisi ihan hyvin kauniita vanhoja luukkuja.

   Poista
 4. Hei! Millä aineella teidän muurari tekee luukuista hopeanväriset? Vasaralakalla? Meillä on puuhellan maalaus edessä, ja pohdin tässä väriyhdistelmiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juttelimme juuri muurarin kanssa, että mitään varsinaista "perinneainetta" ei siihen hommaan taida olla. Meidän muurari käyttää ihan hopeanväristä, kuumankestävää spraymaalia, itse olen joskus aiemmin maalannut uuninluukkuja, jollakin hopeanvärisellä kuumankestävällä maalilla, jota myytiin pikkupurkeissa ja levitettiin siveltimellä, saattoi muuten olla vasaralakkaakin. Hellan kansi laitetaan sitten mustaksi uunimustalla.

   Poista
  2. Onhan sitä kuumankestävää metallimaalia ilman sitä vasarapintaominaisuuttakin, luulen että se on nätimpi tuossa luukussa. Meillä on peltikuorinen puuhella, ja sen kuoren maalaus tuottaa päänvaivaa, kun värivaihtoehdot on aika rajalliset. Alunperin se on kauniin vaaleanvihreä, mutta sellaista väriä ei enää ole löytynyt. No kunhan keksin sen kuoren värin, niin sitten pystyn päättämään tuleeko luukuista hopeiset vai mustat :)

   Poista