1.4.2014

Vanha rautasänky


Muutamia vuosia sitten kun vielä etsimme kodiksemme vanhaa taloa, kävimme katsomassa täällä samalla kylällä myynnissä olevaa pihapiiriä. Rakennukset olivat suloisia, mutta tosi ränsistyneitä ja jääneet korotetun tien vieressä liian alas. Myöhemmin saimme tietää, että talot oli jouduttu purkamaan. Kun sitten päädyimme lopulta asumaan tänne samalle kylälle, olen aina välillä käynyt katselemassa tätä edelleen viehättävää ja vieläkin myytävänä olevaa vanhaa pihapiiriä. 

Huomasin erään kerran kävellessäni pihan ohitse, että yhdestä romukasasta pilkisti vanhan koristeellisen rautasängyn päädyt. Sänky näytti lähes häviävän korkeaan heinikkoon. 

Koska tuntui väärältä penkoa toisten pihassa, en uskaltanut kovin tarkkaan ryhtyä tutkimaan sänkyä, mutta kauniilta ja hyvin vanhalta se näytti ja jäi vaivaamaan mieltäni.

Myöhemmin olen usein katsellut sänkyä ja kerta kerran jälkeen on tuntunut vaikeammalta jättää se säiden armoille ulkoilmaan. Lopulta aloin miettiä erilaisia vaihtoehtoja miten saisin sängyn kunnostettavaksi. Mietin kuinka helppoa olisi yön pimeydessä vain heittää sängyn osat auton takakonttin, mutta ei, varkaaksi minusta ei olisi. Vaikka pieni ilkeä ääni sisälläni totesikin, että onko parempi sitten jättää sänky yksikseen ruostumaan rikki.

Toisena vaihtoehtona ajattelin etsiväni pihapiirin omistajan käsiini, muistelin, että silloin kun olimme käyneet pihapiirissä ostomielellä, olimme olleet yhteydessä kiinteistövälittäjään. Mietin, että jos saisinkin omistajan selvitettyä hän voisi suuttua siitä, että olen käynyt luvatta pihalla. 

Kun sitten olin kuukausia jatkanut näitä mietintöjä siitä miten saisin sängyn meille kotiin, päätin lopulta tänä aamuna, että nyt saa riittää. Yrittäisin löytää sängyn omistajan silläkin uhalla, että saisin omistajan vihat niskoilleni tai minulle naurettaisiin sen takia, että havittelen romukasasta löytyneitä sängynosia. Ajattelin, että mahdollinen viha tai pilkka olisi pieni hinta siitä jos saisin pelastettua noin kauniin vanhan esineen.


Ei tarvittu lopulta kuin yksi muutaman minuutin puhelinsoitto ja sänky oli minun. Omistaja oli hyvillään, että kaunis sänky pääsee kunnostettavaksi ja käyttöön. Hän oli tyhjentäessään vanhoja purettavia taloja laittanut sieltä paljon romua metallinkeräykseen, mutta sänkyä hän ei ollut raaskinut heittää pois. Niin sänky oli jäänyt pihalle. 

Tein myyjälle tarjouksen sängyn osista puhelimessa, hinta oli tietenkin melko nimellinen, mutta olen tosi iloinen, että olen nyt rehellisesti hankkinut sängyn itselleni. Eikä minun tarvitse loppuelämääni kärvistellä huonon omatunnon kanssa niin kuin epäilemättä olisi käynyt jos olisin sortunut sängyn hakemaan luvatta.

Lähdin samantien puhelun jälkeen tutkimaan ostostani. Viileässä, mutta kirkkaassa kevätaamussa astelin rapisevan heinikon poikki, naakat ja varikset tervehtivät minua huutelemalla vanhoista puutarhan puista. Lumikellot olivat selvinneet pakkasyöstä.  Kaivoin sängyn molemmat päädyt esille. Oli hieno yllätys, että sänky on aivan käyttökelpoinen. 


Sänky on kapeaa vanhaa mallia, mutta sen saa vedettyä niin pitkäksi, että aikuinenkin
 voi siinä nukkua :)


27 kommenttia:

 1. Ihana! :) Olisin käynyt itsekikn samanlaista kamppailua omantunnon kanssa. En ole montaa kertaa eläissäni astunut huonekaluliikkeen ovesta sisään, parhaimmat on löytyneet romukasoista, kirppareilta, mikä mistäkin, löytämisen ja pelastamisen riemu on parasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja monesti ne löydöt ovat sellaisia joita ei kaupasta edes voisi ostaa :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos Irmastiina, toivottavasti saan sängyn kunnostettua niin, että sen alkuperäinen charmi säilyy :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos Maria, tällä sängyllä kyllä on suuri tunnearvo kun se on sieltä romukasasta löytynyt.

   Poista
 4. Olipa hyvä, kun tartuit puhelimeen - siro kaunotar! Meillä on pojalla sänkynä huutonetistä löytynyt vanha sairaalasänky. 25€ siitä maksoin, (mielestäni aika löytö sekin).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä sänkylöytö sinullakin, ja samaa hintatasoa kuin tämä meidänkin sänky :)

   Poista
 5. Iiiks miten mahtavaa, että sait sen!! Se muuten sopi aivan mielettömän hyvin myös tuohon löytöpaikkaansa. Kaunis varmasti missä tahansa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hyvät fiilikset on kyllä ollut tänään ja eilen kun aloin rapsutella ruostetta pois sängystä. Ja tosiaan löytöpaikka on niin idyllinen kuin vain olla voi.

   Poista
 6. Voi miten ihana sänky! Minusta teit juuri niin kuin pitikin, ihmiset aika röyhkeästi käyvät hakemassa tavaraa autiotaloista ja oikeastihan ne ovat jonkun omaisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juttelin juuri ystäväni kanssa, että koskaan ei voi tietää onko hylätyltä näyttävä esine kuitenkin jonkun oma ja omistaja vaikka juuri tulossa hakemaan esinettä.

   Poista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo, mukavaa jakaa tämä sängyn pelastamisen ilo teidän blogin lukijoiden kanssa :)

   Poista
 8. Oli kyllä hienoa että selvitit omistajan. Ominluvin otettuna sänky olisi muistattunut siitä aina. Sängystä tulee kaunis tai vielä kauniimpi kun sen laittaa kuntoon. Ja loppujen lopuksi aika kiva tarina kulkee sen mukana. Varmastikin hymyilet aina kun nyt näet sängyn koska tarina tulvahtaa mieleesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta, en olisi voinut lapsillekaan kertoa totuutta mistä sänky on tullut, jos olisin sen käynyt salaa ottamassa. Nyt on mukavaa lasten kanssa ihastella sänkyä ja yhdessä kunnostaa sitä.

   Poista
 9. Oiiiiiiii, hieno, hieno, hieno! Onnea löydöstä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli joka kerta sama reaktio kun kävin sängyn ohi kävelemässä ja katsomassa sitä :)

   Poista
 10. Ihana aarre, hienoa kun sait pelastettua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hauskaa, että muutkin pitävät tätä romukasalöytöä hienona.

   Poista
 11. Hieno sänky hienossa jokirannassa! Varmasti on parempi mieli nukkua tuossa sängyssä, kun viitsit nähdä vaivaa, selvittää omistajan ja sopia asiasta. Hyvin tehty!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Uskon kyllä siihen, että oikein tekeminen kannattaa lopulta aina.

   Poista
 12. Blogissani on sinulle haaste! :)

  VastaaPoista
 13. Ai hemskutti, mäkin haastan.

  VastaaPoista
 14. Oikein teit :) Joku tuossa kirjottikin, että esinettä voidaan, vaikka juuri olla tulossa hakemaan. Tuli heti mieleen, kun minulla on eräässä autiotalossa perintönä saatuja esineitä, jotka haemme heti, kun remontti valmistuu. Remontoimme juuri kahta huonetta emmekä ole hakeneet huonekaluja, koska ne olisivat tiellä tällä hetkellä. Kylläpä harmittaisi, jos joku ne varastaisi!

  VastaaPoista