5.4.2014

Ruostesängyn uusi elämä

Ajellessani sängynpalat takaluukussa kotiin päin, mietin mihin kaikkialle uudessa kodissa voisin sängyn sijoittaa. Ehkä kuistille romanttiseksi sohvaksi täynnä suuria kukkatyynyjä ja silkkitäkkejä, tai ehkä yläkertaan rauhallinen lukunurkkaus lunetti-ikkunan alle? Mietinnät osoittautuivat kuitenkin turhiksi kun pieni tyttäreni kysyi saisiko hän nukkua sängyssä. Olin ihmeissäni, että tyttö näki ruosteen peittämissä ja vääntyneissä sängynkappaleissa samaa kauneutta kuin mitä minä näin. Lupasin tytölle, että hän saisi sängyn omakseen. 


Sänky oli kuitenkin niin pahoin ruostunut, että jouduin hieman tarkemmin miettimään miten saisin kunnostettua sen parhaiten ihan kokoaikaiseen käyttöön sopivaksi. Pölynä ja isompina murusina irtoileva ruoste ei oikein sovi käytössä olevaan sänkyyn. Ja vaikka saan nyt varmaan monen shabby chic-sisustajan vihat niskoilleni, niin täytyy myöntää, että en erityisesti pidä ruostuneista esineistä. Koristeena ne ovat ihan hyvännäköisiä, mutta koska ruoste todella tuhoaa esineen, niin vanhojen ja käyttöön tarkoitettujen esineiden ruostuminen enemmän kauhistuttaa kuin ihastuttaa minua.

Toivoin sängylle sellaista ranskalaishenkinsä vintage-maalausta, joka olisi mielikuvituksellinen, mutta samalla kuitenkin sängyn alkuperäistä tyyliä kunnioittava. Vaikka sänky oli ennen valkoinen, en halunnut siitä valkoista, koska sänky on niin siro, että valkoisena se saattaisi melkein hävitä näkyvistä, tai ainakaan sen kauneus ei tulisi parhaalla mahdollisella tavalla esiin.

Aloitimme  lasten kanssa sängyn kunnostuksen raappaamalla irtoavan ruosteen pois hiekkapapereilla. Liian karkeaa paperia ei kannata käyttää, huomasin nimittäin, että sängyn rauta oli maalittomissa kohdissa aika altis naarmuille. 

Sängyn yksi jalka oli myös aika vääntynyt, mutta onneksi mies jaksoi vääntää sen takaisin suoraksi.

Kysyin neuvoa sängyn pintakäsittelyyn konservaattoriystävältäni, jonka kanssa tulimme siihen tulokseen, että pelkkä kertamaalaus ei peittäisi ruostetta, jolloin sängyn ruostuminen voisi edelleen jatkua. Päätin siis maalata sängyn ensin ruosteenestopohjamaalilla. Pohjamaalin väriksi valitsin lähes valkoisen vaalean harmaan. Pohjamaalaus kannattaa vanhaan rautasänkyyn tehdä mahdollisimman ohuesti, paksu kerros maalia voi peittää koristeiden tarkat muodot. 

Ruosteenestomaali kuivui muutamassa tunnissa, mutta sängyn monmutkaisten muotojen takia tein vielä toisena päivänä uuden maalauksen sängyn alapuolelle ja kaikenlaisiin koloihin, jotka olivat edellisellä kerralla jääneet huomaamatta. Olin suunnitellut sängyn väriksi murrettua aika vaaleaa vihreää, mutta tytär oli eri mieltä. Hän toivoi saavansa vaaleanpunaisen sängyn ja kun yritin esitellä värikartoista erilaisia taitettuja vaaleita punaisia, hän kertoi haluavansa "ihan oikean vaaleanpunaisen".  Uulan Kanerva on se oikea vaaleanpunainen. Väri on kyllä minustakin oikein hyvä ja sängyn tyyliin sopiva. Halusin, että sängyn koristeaiheet tulevat myös esiin, joten maalasin ne vielä lopuksi kultamaalilla. koristeet eivät aiemmin erottuneet melkein ollenkaan, mutta kullanvärisinä niiden jokainen yksityiskohtakin näkyy hyvin. 

Koska tytär oli mukana maalaamassa valitsin maaliksi Uulan vesiohenteisen Into-kalustemaalin, joka myrkyttömänä ja nopeasti kuivuvana on pellavaöljymaalia kätevämpi vaihtoehto kun maalataan yhdessä lasten kanssa.
 Sängyn pohjaksi laitoin kuusivanerilevyn, en poistanut alkuperäistä pohjaa, vaan vanha pohja jäi talteen vanerin alle.

Sänky on saanut tytöltä ihastuneen vastaanoton, hänestä sänky on ihana ja jo sänkyä maalatessa tytär mietti paljon sitä miten sänky on ollut kaksi vuotta ruostuneena yksin ulkona ja sitä ennen vielä ties kuinka kauan autiossa talossa ilman nukkujaa. Ja nyt sänky maalattaisiin kauniiksi ja se pääsisi uuden pienen tytön sängyksi.


Uusi vaaleanpunainen ja kultainen sänky piti ehdottomasti parkkeerata veljen sängyn viereen.
Uuden sängyn kunniaksi tytär myös esitti hienosti Kultakutri ja kolme karhua-sadun ja uusi sänky oli tietenkin se pikkukarhun pieni ja suloinen sänky, jonka pehmeyttä kultakutri ensin kokeili sormellaan, kuiskasi "täydellistä" ja asettui sitten mukavasti nukkumaan sängylle.

29 kommenttia:

 1. Suloinen sänky. Tykkään myös rautasängyistä. Pitkän etsinnän jälkeen löysin vanhemmalle tytölle myös vanhan rautasängyn, nuoremmalle ostimme Ikean rautasängyn. Pojalla taas wanha päästävedettävä puusänky, joka ollut hällä 1-vuotiaasta saakka. Aina on toistaiseksi voinut jatkaa kun pituuttta tullut lisää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoissa sängyissä on ainutlaatuinen tunnelma. Ja kyllä ne Ikean sängytkin on hyviä, meillä oli tytöllä ennen Minnen.

   Poista
 2. Ihanat sängyt molemmat! Toi turkoosi on niin pehmeä ja kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harkitsin aluksi tuon turkoosin maalaamista kun se on tosi ränsistynyt, mutta en vaan voi kun väri on niin kaunis, eikä ihan samanlaista kuitenkaan saisi mitenkään.

   Poista
 3. Oi miten suloinen sänky. Ja nappiin meni värivalinta mielestäni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että väri miellyttää sinunkin silmääsi. Tyttö oli ihan tohkeissaan kun huomasi, että sänky on meidän ensimmäinen vaaleanpunainen esine :)

   Poista
 4. Voi mikä ihanuus :) oikea pikku rinsessan unelma :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin ajattelin! Eihän se sisustaminen nyt niin vakavaa voi olla, että tytär ei voisi saada unelmiensa vaaleanpunaista sänkyä.

   Poista
 5. Sänky kuin sadusta, kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä joskus teini-iässä tyttö haluaa maalata sen mustaksi, mutta ainakin vielä vaaleanpunainen ja kulta ovat parhaimmat sängynvärit mitä vaan voi olla. Kuulemma vielä tarvitaan kauniit verhot, jotka voi vetää yöksi sängyn eteen :)

   Poista
 6. Tulipa siitä kaunis :) Hyvä kun tartuit luuriin, rohkeus palkittiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä tuo pieni vaivannäkö kannatti, olisi ollut sääli jos näin käyttökelpoinen sänky olisi ruostunut pilalle.

   Poista
 7. Minullekin tuollainen sänky juuri noissa väreissä kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti löydät vielä omasi, kannattaa katsoa tarkkaan kaikenlaisia romukasoja :)

   Poista
 8. Iloista, että vanha sänky sai arvostusta ja uuden elämän. Kaunis lopputulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin, että tällaisten tavaroiden tarinat voivat opettaa lapsille ihan kauniita ja hyviä arvoja, vaikka ovatkin vain materiaa.

   Poista
 9. Ei ole totta, miten upea siitä tuli! Ihan unelmien sänky! Ja ihania ajatuksia tytöllä <3 Kaunis on myös tuo pojan sänky!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Tutkin ahkerasti netistä kuvia vintege-tyylisistä lastenhuoneista ja katselin miten vanhoja rautasänkyjä oli maalattu, ne kuvat antoivat toivoa siitä, että niinkin romusta sängystä voi vielä saada kauniin.

   Poista
 10. Oi joi miten suloinen, kyllä prinsessan kelpaa siinä nukkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sängyssä onkin kuulemma tosi hyvä nukkua :)

   Poista
 11. Sängystä tuli todella kaunis. Olisi mahtavaa jos veisit siitä kuvan vanhalle omistajalle että hän näkisi sängyn olevan käytössä ja kunnostettu. Kultaukset ovat täydelliset, juuri se pieni juttu jota sänky kaipasi vaikka kaunis olisi ollutkin ihan vain vaaleanpunaisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ajatellut ihan samoin, että laitan vanhalle omistajalle kuvan mihin käyttöön sänky on päässyt.

   Poista
 12. Väri on aivan täydellinen! Sängystä tuli kyllä oikea namu, voisin mieluusti itsekin tuollaisessa nukkua :D
  Ihanaa myös että tiedätte sängyn tarinan, ja miten hauska projekti se on varmasti tyttärellenne ollut, voin vain kuvitella. Pienet asiat ovat lapsille niin kovin tärkeitä.

  Aurinkoista alkavaa viikkoa teille!
  -sanna

  VastaaPoista
 13. Heippa!

  Ostin itsekin juuri vanhan rautasängyn ja mietin miten saisin tähän tasaisen pohjan. Olit itse käyttänyt vanerilevyä, miten kiinnitit sen? Olen itse ihan peukalo keskellä kämmentä tämmöisten kanssa... :(
  Kiitos jos viitsit vastailla! Lopputulos jonka sait aikaan on tosi upea!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Riksu! Meillä vaneri on päädyistä sängyn vanhojen poikittaisten jalkarautojen päällä, eli se ei ole missään kiinni, ainostaan aseteltu paikoilleen. En poistanut vanhaa pohjaa alta, joten vaneri ei pääse putoamaan.

   Poista
 14. Voi mikä kaunokainen!
  Jos kuitenkin joskus päätät myydä sen, laitahan viestiä ;)

  VastaaPoista