11.3.2014

Lunetit katolla


Viimeisen vuoden ajan olen monta kertaa muistellut hetkeä, jolloin Hollannin kodin ruokapöydän ääressä piirtelin talosta luonnoksia ja katselin niiden vanhojen talojen kuvia, joista erityisesti pidän. Käteni pysähtyi talon piirretylle katolle ja mietin hetken laitanko katolle lunetti-ikkunan vai en. Parin sekuntin mietintätauon jälkeen tein päätöksen ja katolle tuli lunetti. Kun sitten annoin Arkkitehti-Virpille piirroksiani, ajatus ullakkomaisen yläkerran kaari-ikkunoista muuttui oikeaksi suunnitelmaksi. 


Lunetti-ikkunoiden kaareva muoto ja pieni koko ovat nykyrakentamiselle kovin haasteelliset. Kulmikkaat ja suuret kattolyhdyt, "kottaraisenpöntöt" ovat nykyään aivan peruskauraa, mutta miten saada tiilikatolle siro ulostuleva peltikattoinen kaari-ikkuna, vieläpä niin että nykyajan paksut eristekerrokset mahtuvat ikkunan ja kaaren sisään. 

Lunetti-ikkunoiden määrää, muotoa ja kokoa säädeltiin moneen kertaan, ja niitä taidettiinkin jossain vaiheessa kutsua talomme murheenkryyneiksi. Isot ja muhkeat kaaret olisi saatu katolle kohtuullisella suunnittelullakin, mutta koska halusimme luneteista mahdollisimman sirot, meidän oli etsittävät pikkupömpeleihin uniikit rakenne- ja eristeratkaisut.

Tänään sitten viimein lunetit ovat katolla. Ikkunat tosin vielä puuttuvat, niin kuin talon muutkin ikkunat, mutta itse pikkupömpelien koko ja muoto ovat jo nähtävillä.


Nyt ei yhtään harmita se, että silloin Hollannissa rohkaisin mieleni ja lätkäisin talon katolle lunetin. Eikä myöskään harmita se työ, joka lunettien suunnitteluun on käytetty. 

Lunetit tekevät talosta aivan unelmataloni, ne tuovat romanttista ilmettä muuten hyvin suoraviivaiseen taloon ja myös sisällä niiden muoto ja niiden kautta taivaalta vapaasti virtaava valo kaunistavat yläkertaa. 
10 kommenttia:

 1. Upea yksityiskohta talossa nuo ikkunat. On hienoa, että määrätietoisesti päätit ne toteuttaa, sillä tämänkaltaisten erityisten ratkaisujen ansiosta talostanne ei toden totta tule bulkkitaloa vaan antaumuksella suunniteltu ja yksilöllinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunetit ovat varmasti talon persoonallisin juttu, on kyllä mielenkiintoista toteuttaa sellaista mitä nykyrakentamisessa ei yleensä tehdä.

   Poista
 2. Sun haaveet on virkistävän erilaisia; ei mitään kiiltovalkoisia keittiöitä ja laminaattioita stereotypiataloissa.

  Lunetit on kauniit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen iloinen, että meillä on tällainen mahdollisuus tehdä omaa ja ihan omanlaista taloa :)

   Poista
 3. Hienoa, että pidit lunettiunelmastasi kiinni. Ne ovat aivan ihanat, kuten koko talo! (Näinhän se puutalo oikeesti tehdään;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä lunetit olivat jo poisjätettävien asioiden listalla kun niiden toteutus vaikutti niin vaikealta, mutta nyt kun ne ovat katolla niin eihän se lopulta yhtään hankalaa ollutkaan :)

   Poista
 4. Noita lunetteja ei voi kuin olla ihailematta! Ilmoittele jos muuten tarvitsette lisää kaakeleita siihen keittiön välitilaan. Meillä jää omasta projektista identtisiä yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) laitan viestiä jos kaakeleille on vielä tarvetta.

   Poista
 5. Kyllä mä kirosin raskaasti välillä kun tätä viimosinta taloo tein, et kuka saatanan kusipää tän on piirtänny. Mut kannattaa pitää haaveistaan kiinni, ei muakaa enää harmita. :D

  VastaaPoista